Kayıt Tarihi: 14 Temmuz 2012 Cumartesi 19:21
O, Ereğli’nin canlı spor tarihçilerinden biri... O, bir spor yazarı... O, bir futbol aşığı... "GOCA USTA HALİDUN ÖZÇAKIR"
ÖZGEÇMİŞ 20 Şubat 1943 yılında Kdz.Ereğli’de dünyaya gelen Halidun ÖZÇAKIR, Alemdar ve Nimet İlkokulundaki öğreniminin ardından, 1960 yılında Orta 2. sınıftayken, rahmetli Turan KAYALI’nın vasıtasıyla Şirin Ereğli Gazetesinde “Mürettip” (Dizgici) olarak çalışmaya başladı. 1960-80 yılları arasında Şirin Ereğli Gazetesinde çalışmaya devam etti ve ardından 1980 yılında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR)’nda Teksirhane Bölümünde işe başladı. 11 yıl burada çalıştıktan sonra, Anadolu Lisesi’nde aynı görevine devam etti. Bu meslekte 48 yıl canla başla çalıştı. 1967 yılında Emine Hanım ile evlenen ÖZÇAKIR’ın, Gürdal, Özgür ve Bedir adında üç erkek çocuğu dünyaya geldi. Çocuklarından 4 erkek ve 2 kız torun sahibi oldu. Tüm sevgisini çocuklarına ve torunlarına adayan ÖZÇAKIR; “Torunlarım benim servetim, onlardan vazgeçemem!...” diyor…

(ARAMIZDAN AYRILAN DEĞERLİ BÜYÜĞÜMÜZ, EREĞLİ'NİN RENKLİ SİMALARINDAN HALİDUN ÖZÇAKIR'IN ANISINA 2009 YILININ ŞUBAT AYINDA GAZETE EREĞLİ'DE YAYINLANAN ROPORTAJINI YENİDEN SİZLERE SUNUYORUZ. MEKANIN CENNET OLSUN HALİDUN AĞABEY...)

1960 yılında orta ikinci sınıftayken arkadaşlarıyla Beyçayırı Stadında oynadığı maçlar sırasında rahmetli Metin AKMAN Hoca’nın destek, tavsiye ve önerisiyle spor yazarlığına başlayıp, 48 yılını spor yazarlığı yaparak geçiren ve geçtiğimiz aylarda aktif gazetecilik hayatını bitirdiğini belirten duayen spor yazarı Halidun ÖZÇAKIR, ilk günlerden bugünlere gelinceye dek yaşadıklarını Gazetereğli okurlarıyla paylaştı.

İLÇEMİZDE FUTBOL

Kdz.Ereğli’de ilk futbol Klübü, oğlum Araştırmacı-Öğretmen Gürdal ÖZÇAKIR’ın araştırmalarına göre 1923 yılında EREĞLİ GENÇLERBİRLİĞİ olarak kuruldu, daha sonra 1925 TÜRK OCAĞI olarak değişti.Bu klüpler yaz aylarında aktif çalışmalar yaparak sporculara ve gençlere yönelik aktiviteler yapıyordu. Kış aylarında ise klübün fazla bir çalışması olmuyordu.

1950 yılında Mustafa AKMAN’ın çalıştırdığı Göztepespor Klubünde, Cevdet ÇEVİKPEHLİVAN, Rıdvan ÇİMENOĞLU, Orhan TALİ, İlhan ÖZYAĞCI, Halit BİRİNCİ, Fikret CIBIR, Özcan BAŞOL, kaleci Berber Vicdan TEK, Kenan YOLCU, Cahit CİMİT, Muzaffer TEKEROĞLU, Sabri ARAL ve Özer ALGAN oynuyorlardı.

Futbol önceki yıllarda çok daha güzeldi. Maçlar Beyçayırı Stadında toz toprak, çamur içerisinde oynanırdı. ERDEMİR’in açılması ve Erdemirspor Futbol Takımının kurulması ve Erdemir Sahasının da açılmasıyla ilçemizde futbol, Türkiye Şampiyonasına kadar uzandı. Çekişmeli ve profesyonel futbol karşılaşmaları izleme fırsatı buldum. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Tümer ÖZENÇ, spora, özellikle futbola büyük önem vererek Erdemir Belediyesporun 3.lige çıkması için çaba harcadı ve Erdemir Belediyespor o sezon 3. ligde mücadele etti.

EREĞLİSPOR’UN DOĞUŞU VE

ZONGULDAK’TA FUTBOL

1957 yılında Göztepespor- Güneşlispor karşılaşmalarında istenmeyen olayların meydana gelmesinin ardından iki klübün yetkilileri birleşme konusunda fikir birliğine vardılar ve bunun sonucunda iki takım birleşti ve Ereğlispor Klübü adını alarak futbol tarihindeki yerini aldı..

Ereğlispor Klübü daha sonra adını Ereğli Belediyespor olarak değiştirerek günümüze kadar geldi. Ereğli Belediyespor günümüzde 3. lige çıkma mücadelesi veriyor. Bu takım 3. lige çıktığında sporseverler tekrar profesyonel maç izleme fırsatını Ereğlide görmüş olacaklar.

Zonguldak bölgemizde futbol ileri gideceğine gerilemeye başladı. Zonguldakspor imkansızlıklar nedeniyle önce 3. lige, ardından da süper lige düşmüş durumda. Bir zamanlar bölgemizde Zonguldak, Ereğli, Kozlu ve Kilimli gibi profesyonel takımlar vardı. İlgisizlik ve maddi yetersizlik nedeniyle takımlarımız profesyonel ligde oynama şanslarını kaybettiler.

ERDEMİR’İN SPORA İLGİSİ

Erdemirspor Klubü basketbol ve voleybol branşlarında Tuna BAYKAL, Ersun ETGER ve rahmetli Mümtaz TOSUN’un gayretleriyle, 3 defa Türkiye Voleybol Şampiyonluğunu kazanmış ve Top Teams Kupasına katılmıştır. ERDEMİR’i OYAK Grubunun satın almasıyla Basketbola daha fazla önem verilmeye başlanmasının neticesinde ERDEMİRSPOR Beko Basketbol 1. liginde mücadelesini sürdürmektedir.

Bu sezon Amatör Kümede yer alan Erdemirspor Futbol Takımının herhangi bir şanssızlık olmazsa süper lige terfi etmesi bekleniyor. Basketbolda ise Beko Basketbol Liginin orta sıralarında mücadele vermeye devam ediyoruz.

İMKANLARIMIZ VAR AMA

OYUNCU YETİŞTİREMİYORUZ

Futbol büyük maliyetler isteyen spor olduğu için Belediye takımları daha ziyade futbolda ön plana çıkıyor. Ayrıca ilçemizde bazı işadamlarının gayretiyle Karadenizspor Klubü süper ligde iyi neticeler alarak faaliyet gösteriyor.

Belediye Başkanımız Sayın Murat SESLİ’nin büyük çabalarıyla Beyçayırı Stadı çamur ve topraktan kurtularak suni çim kaplanmış ve ilçemiz gençlerine hizmet vermeye başlamıştır. İlçemizde biri ERDEMİR, diğeri de BEYÇAYIRI olmak üzere iki tane modern çim sahamız var. Ancak geçmiş yıllarda daha çok sporcu verdiğimiz profesyonel takımlara eskisi kadar sporcu veremiyoruz.

Eskiden Muzaffer Hoca (CANPİ) gençlere çok önem verip onların yetişmesi için geceli gündüzlü çalışırdı. Ertuğrul SAĞLAM, Taner DEMİRBAŞ… Bir elimizin beş parmağı kadar sporcuyu dahi ne yazık ki günümüzde yetiştiremediğimizi üzülerek görüyoruz.

Dışa bağımlı, günübirlik sporcular ilçemize getirilerek futbol karşılaşmalarında mücadele ediyorlar. Kısaca taşıma suyla değirmen döndürülmeye çalışıyor ve üzülerek görüyoruz ki yeteri kadar değirmen dönmüyor.

Şu anda Ereğli Belediyesporda 1-2 Ereğli’li futbolcu yer alırken diğer oyuncular Trabzon başta olmak üzere diğer illerden geldiler. Sporun içine büyük paralar girince de başarılar uzakta kaldı. İnşallah bu sezon sonunda Ereğli Belediyespor, Alaplı Belediyespor ve Karadenizspor süper lig terfi karşılaşmalarına katılırlar ve üç takımdan en az biri profesyonel lige terfi eder.

BEYÇAYIRINA GÜVENLİK ŞART!...

Yaklaşık 350 milyarın üzerinde paralar harcanarak suni çime kavuşturulan Beyçayırı Stadyumuna Güvenlik Görevlisinin konulmaması tüm sporseverleri üzdüğü gibi beni de üzüyor. Geceleri kimliği belirsiz kişiler mesken edindikleri sahaya zarar verdikleri gibi bir gün bu sahayı yakabilirler. Beyçayırı Stadı, maalesef sarhoşların mekanı haline geldi. Bu kişilerin günün birinde olur olmaz saatte yaktıkları bir sigaradan sentetik çimler tutuşabilir, yangın çıkabilir ve yapılan emeklere yazık olur. Beyçayırı Stadımız milli servetimizdir. Onu korumak ve kollamak adına elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

GENÇ SPOR YAZARLARINA TAVSİYELER

Ben sabah saat 10.00’da Beyçayırı Sahasına giderdim ve akşam 18.00’e kadar kalırdım. Tüm karşılaşmaları izleyip, gazeteye o şekilde yansıtırdım. Şimdiki gazeteci arkadaşlar sahaya gelip 10-15 dakika maç izledikten sonra sahadan ayrılıyorlar. Yerine göre kadroları dahi almadan sahadan ayrılıyorlar. Maç sonucunu ise telefonla alıp gazetelerine yazıyorlar. Böyle olmaz, olmamalı… Bu iş sevgi ve merak işi. Sporu sevenler bu işi yapar. Maçları sonuna dek izleyip, yorumlarını, düşüncelerini gazetelerine o şekilde yansıtmalılar ki, okuyuculara net bilgi verebilsinler. Ancak günümüzde söylediklerimi yapan gazeteci parmakla gösterilecek kadar az…

 
Gösterim : 3959
YORUMLAR
Cankat Özçakır / Canım Dedemi kaybettik
Canım Dedemi Kaybettik Mekanı Cennet Olsun...
0
3
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21551640, Bugün: 1583 kez ziyaret edilmiştir.