Kayıt Tarihi: 3 Mart 2012 Cumartesi 17:54
Ahşap Oyma Sanataçısı ve Hobi Kitapları Yazarı; İlhan DURMAZ
ÖZGEÇMİŞ; 1959 yılında Zonguldak Çatalağzı’nda dünyaya gelen İlhan DURMAZ, Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi/Motor Bölümü’nden mezun oldu. 1987 yılında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR)’de işe başladı. 2005 yılında emekli oldu. 1992 yılında sevgili eşi Sevim Hanım ile evlenerek Gizem ve Gökhan adında 2 çocuk babası .

Karadeniz Ereğli’de hobi kitapları yazan, ahşap oyma, ahşap torna işleri, ahşap yakma resim, ahşap yakma makinesi imalatı, kıl testere çalışması ve model yapımı çalışması yapan, İlhan DURMAZ bu ayki Portre Ereğli konuğumuz oldu.

Türkiye’de kaybolmaya yüz tutmuş bilgi dağarcığını gelecek nesillere aktarmak için hobi çalışmaları yapan İ.DURMAZ gelecek nesiller için hobi sözlüğü ve hobi işleri uygulama kitaplarını kısa sürede hobi ve sanatseverlerle buluşturacak.

Hobi Çalışmaları Nasıl Başladı? Bugünlere Nasıl Geldi?

Zonguldak’ta 1979’dan itibaren bilgi toplamayla başladım. Dergi, gazete ve kitaplarda bulduğum ahşap bilgilerini keserek defterlerde biriktirdim. Bu defterler bugüne kadar yaklaşık 4000 sayfalık bir arşiv haline dönüştü. Bu derlemelerden faydalanarak bugünlere geldim. Karadeniz Ereğli’de 1987 yılında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’(Erdemir)n da çalışma hayatıma başladığımda hobi çalışmalarımda ev ortamında başlamıştı.2001 yılından itibaren ise çalışmalarıma hobi amaçlı kurduğum atölyemde devam ediyorum.

Atölyemde özel tasarımlarımızla ahşapa her şekli verebiliyorum. Uzun süren çalışma ve araştırmalarımda eşim ve çocuklarımda bana yardımcı oluyor. Hatta eşim ahşap kurslarına giderek, becerilerini geliştirdi. Bununla da kalmayıp benimle beraber torna makinesini kullanmayı öğrendi. Birlikten kuvvet doğar’ diyerek çalışmalarımızı birleştiriyor ve ortaya güzel eserler çıktığını görüyoruz. Bu bizim en büyük mutluluğumuz oluyor. Ahşap yakma tekniğini de kullanarak daha başarılı ve güzel çalışmalara imza atıyorum.

Yaptığım araştırma ve derlemeler sonucunda, 2009 yılında yayınevsiz ve kendime ait ISBN numarası ile Hobi Ahşap Atölyesi Bilgiler ve Teknikler, 2010 yılında ise Kıl Testere Oymacılığı Bilgiler ve Teknikler kitabını yazdım.

Bu kitaplar şu anda üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Geleneksel Sanatlar Bölümü olan okullara ve Endüstri Meslek Liseleri başta olmak üzere çeşitli eğitim kurumları, cezaevleri ve iyileştirme merkezlerine gönderiyorum. Bu okullarda ve cezaevlerinde kitaplardan yararlanılıyor.

Ahşap Yakma Makinesi Üretimi de yapıyor.

Bu makineyi yapmaya hobi amaçlı 2006 yılında başladım. Gün geçtikçe yeni yeni ahşap yakma makineleri yapıyorum. Makinelerin yapım yanı sıra bilgilerini de veriyorum. Ne yapılması gerektiğini söylüyorum. Benim amacım, makine satmak değil. Amacım, makineyle beraber insanlara kullanım hakkında bilgi vermek. Bugüne dek edindiğim tüm bilgi, becerileri insanlarla paylaşmak için bu çalışmaları yapıyorum.

İstek olursa internet üzerinden ahşap yakma ve kıl testeresi makine kullanımı eğitimlerini veriyorum.

Amacım; ticari değil. İnsanlara, bilgilerimi, becerilerimi ve tecrübelerimi aktarmaktır.

Kendi çocuklarımın dahi ev ödevlerini yapmıyorum. Malzemelerini alıyorum, nasıl yapılacağını anlatıyorum, oturup kendileri yapıyorlar. Buraya ilk, orta, lise ve üniversite öğrencileri de dönem ödevleri İçin geliyorlar. Onlara da aynı şekilde nasıl yapılacağını anlatıyorum, oturup kendileri yapıyorlar. Hiçbir öğrencinin ödevini oturup da yapmıyorum. Çünkü öğrenciler ödevlerini kendileri yapmalı, eksiklerini görerek, öğrenmeliler. Yaparsam onlar öğrenemez. Kendileri yaparak bu işi öğrenmeliler, üstesinden gelmeliler.

Ahşap Torna Makinesi 1 tane bizde, 1 tane Endüstri Meslek Lisesi’nde, 1 tanede Belen Yeni Sanayinde var. Bu makineye ait kullanma ve uygulama eğitimlerini de veriyorum.

En ufak tahtayı değerlen-diriyorum, Artıkları özellikle ıhlamur ve fırınlı kayın ağacından anahtarlık ve oyuncaklar yapmaktayım. Bugüne kadar 22 anahtarlık modeli hazırladım.

Hobi Sözlüğü ve Hobi Atölyesi İleri Uygulamalar Kitabı Hazırlanıyor

Yaklaşık 300 sayfa civarında ortalama 3500–4000 kelime içerikli hobi sözlüğü için çalışmalara başladım. Bugüne kadar edindiğim bilgi, becerileri, kelimelere bu sözlükte yer vereceğim. Bu sözlüğe hobi sanatı ile ilgilenenlerin ihtiyacı olduğunu biliyorum, çünkü ben de yerine göre bilmediğim kelimelerin anlamını bulmakta, öğrenmekte zorlandım ve sözlüğü hazırlamaya başladım. Ayrıca, Hobi Atölyesi İleri Uygulamaları adını içeren yaklaşık 700 sayfalık kitabı da yazmaya başladım. Bu eserleri en kısa sürede tamamlayarak okuyucularla buluşturmak istiyorum. Türkiye’de hobi yayıncılığı yapmak istiyorum. Halende çeşitli planlar içeren plan uygulama kitapları için ön çalışma yapmaktayım.

Ülkemizde olan artık kullanılmayan ve turistik yerlerde dekor olarak kullanılan kağnılar ve karasabanla ilgili gerekli araştırmalar yaparak Türk Kağnıları ve Karasabanları Bilgi ve Model kitaplarınıda hazırlamaya başladım. Halen araştırmamda 16 farklı modelde Türk Kağnısı Modeli buldum.

Tüm bilgi, beceri ve tecrübelerimi hobi sanatı ile ilgililerle ve gelecek nesillere paylaşmak istiyorum.

Hobi sanatıyla ilgilenenler web adresinden konular hakkında bilgi sahibi olabilirler.

 
Gösterim : 3690
YORUMLAR
şinasi bekar / ilhan usta
ilhan arkadaşım araştırmacılıgı sayesinde kendini çok geliştirdi çalışmalarında başarılar diliyorum
0
3

Ömer Cinalioğlu / Teşekkürler İlhan Arkadaşım
Eğitim ve Hizmet ömrün her safhasında farkındalılığı verimlilik ile aktarmak demektir. Sanatın güzelliği Ruhun eğitimi ve güzelliği ile bütünleşmiştir. Teşekkürler İlhan Bey. Teşekkürler Arkadaşımız. Teşekkürler Kardeşime.
0
1

ilhan durmaz / TEŞEKKÜRLERİMLE
GAZETE Ereğli'ye ilgilerinden dolayı teşekkürlerimle. selamlarımla URLA/İZMİR
0
0
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21684599, Bugün: 165 kez ziyaret edilmiştir.