Kayıt Tarihi: 23 Mayıs 2025 Cuma 15:30
CHP’Lİ ERTUĞRUL: “TSK'NIN HUKUKİ TEMELİNE VE HİYERARŞİK YAPISINA AÇIK MÜDAHALE”:
22 Mayıs 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) dair düzenlemeleri içeren kanun teklifinde, Cumhurbaşkanına doğrudan subay ihraç yetkisi verilmesine yönelik maddeler, ciddi anayasal ve yapısal kaygıları beraberinde getirdi.

Görüşmelerde söz alan CHP Zonguldak Milletvekili TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Dr. Eylem Ertuğ ERTUĞRUL, “Hepimizin malumu olduğu üzere TSK’nın temel işleyiş ilkesi, sıkı hiyerarşik yapı ve komuta birliği esasına dayanır. Bu yapı, hem disiplinin sağlanması hem de ast-üst güven ilişkisinin korunması açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle, subayların terfi, disiplin ve görevde kalma durumları, ilgili kanunlar çerçevesinde, bağlı oldukları komuta kademesi tarafından değerlendirilmekteydi. Oysa söz konusu düzenleme, bu yetkiyi komuta zincirinden alarak siyasi otoritenin doğrudan tasarrufuna vermekte ve Silahlı Kuvvetlerin "kanun ordusu" kimliğini zedelemektedir.” dedi.

“Düzenlemenin, Anayasa’nın 128. maddesiyle belirlenen kamu görevlilerine dair temel ilkeleri de açıkça ihlal ettiğini belirten ERTUĞRUL, “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, özlük hakları yalnızca kanunla belirlenebilir. Tek bir kişinin takdirine bırakılan ihraç yetkisi, hukuki güvenlik ilkesini ortadan kaldırmakta, ordu personelini hukuki denetimden uzak, keyfi kararlara açık bir konuma getirmektedir.

Kanun teklifine dair gerekçede, 15 Temmuz sonrası yaşanan personel eksikliği ve "çeşitli nedenlerden söz edilmektedir. Ancak bu “çeşitli nedenler” nelerdir? Bu muğlak ifade, akıllara şu soruları getirmektedir: Bu düzenlemeyle, Atatürkçü subayların terfi ve komuta kademesine ulaşmalarının engellenmesi mi hedeflenmektedir? Silahlı Kuvvetler içerisinde liyakate değil, siyasi eğilime ve sadakate dayalı bir kadrolaşmanın önü mü açılmaktadır?” diye sordu.

“15 Temmuz sonrasında laik ve Atatürkçü kadrolara yeniden sarılan siyasi iktidarın, bugün geldiği noktada cemaat ve tarikat yapılarına alan açmaya devam etmesi, kaygılarımızı daha da derinleştirmektedir. Bu durumun TSK’nın kurumsal bağımsızlığına ve demokratik hukuk devleti ilkelerine zarar verdiği açıktır.” dedi.

ORDU SİYASETTEN UZAK KALMALIDIR!

“Unutulmamalıdır ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1909 yılında ordunun siyasetten uzak durması gerektiğini açık bir şekilde ifade etmiştir. Bugün, yapılmak istenen bu düzenlemeyle, TSK'nın siyasallaştırılması yönünde tehlikeli bir adım atılmakta, ordu halkın ve Cumhuriyetin ordusu olmaktan çıkarılarak bir kişinin kontrolüne bırakılmak istenmektedir.

Ayrıca, Komisyon görüşmelerinde dile getirilen “elastikiyet” ihtiyacı gerekçesi de kabul edilemez. Anayasaya uygun şekilde Meclis devreye sokularak gerekli düzenlemeler elbette yapılabilir. Olağanüstü durumlar bahanesiyle yasal denetim mekanizmalarının devre dışı bırakılması, otoriterleşmenin önünü açar.” diye belirten ERTUĞRUL, “Bir "Elastikiye sağlandı." dediler de yani bu kadar hızlı reaksiyon almayı gerektirecek nasıl bir şey bekliyoruz? Ve de fazlalık oluşması da o zaman biz personel ihtiyacını planlarken yanlış bir planlama mı yapıyoruz? Neye göre fazlalık olacak? Şimdi şunu sormak istiyorum: Bakın, komutanım, Sakarya Meydan Muharebesi'nde 350 subay kaybettik bir anda, şimdi bu kadar yüksek sayıda bir subay kaybı mı planlıyoruz? Yani Allah korusun tabii de bir meydan savaşı mı olacak? Yani neye göre bunu... "Bu kadar elastikiyet sağlansın." dediniz yani böyle bir olay karşısında Meclis toparlanıp hemen buna yönelik bir kanun çıkarılarak bir şey yapılamaz mı?” diye sordu.

Bu düzenleme, yalnızca hukuki bir sorun değil; aynı zamanda milli güvenlik açısından da büyük bir tehdittir. Silahlı Kuvvetlerimiz, siyasi etkilerden uzak, liyakat esaslı ve anayasal güvence altında bir yapıda kalmalıdır.” Dedi.

 
Gösterim : 73
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 22819979, Bugün: 1751 kez ziyaret edilmiştir.