Kayıt Tarihi: 14 Ağustos 2013 Çarşamba 20:19
Spor Yapmak! Peki Ama Neden?

• Spor günlük yaşamımızın olmazsa olmaz bir parçasıdır.Kimi zaman daha sağlıklı bir yaşam için kimi zaman kilo vermek için kimi zaman da vücut geliştirme (Kas kütlesinin artırılması ) amacı ile spor yapmaktayız.Spor yaparken öncesinde ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir, nasıl beslenilmelidir ? Besin öğesi olarak tükettiğimiz Karbonhidrat,yağ ve proteinlerin vücut içerisindeki aktiviteleri ve görevlerini net olarak anlayabilirsek sorunun çözümüne daha kolay ulaşmış olacağız.

Karbonhidratlar vücutta birinci derecede enerji ihtiyacımızı karşılayan besin öğeleridir. Karaciğerde geçirdiği enzimatik reaksiyonlar sonrası glikojene dönüşür ve birinci derecede enerji deposu görevini görür. Fazla tüketilen karbonhidrat ve ihtiyaç fazlası oluşan glikojen vücutta yağa dönüşür ve kilo almanın ilk adımını oluşturur.

Yağlar ikinci derecede enerji ihtiyacımızı karşılayan besin öğeleridir. Vücutta oluşan yağlar karbonhidratlardan sonra ikinci sıradaki enerji kaynaklarıdır ve depo glukojenden sonra enerji olarak kullanılır ( Kilo vermede ilk adım )

Proteinler esasında vücudun temel yapıtaşlarıdır. Amacı enerji sağlamak olmayan proteinler gerektiği durumlarda ( glukojen depoları ve yağ depoları bittiğinde ) vücutta enerji verme amacı ile dönüşümlere uğrar. Bu aslında istenmeyen bir durumdur. Kas yıkımlarının başladığı bu süreç istenmeyen durumlara neden olabilir.

Nihayetinde spor yapmakta esas olan amaç belirlenip buna uygun bir beslenme diyeti ile hedefe ulaşmak daha kolay olacaktır. Bunu yaparken beslenme uzmanlarından destek almanız tavsiye edilir.

Sağlıklı bir yaşam için spor yapmak ; Esasında kilo sorunu olmayan bireylerce yapılan spor aktivitesi kaliteli yaşamın ilk basamağıdır. Spor yapan kişilerde kaslar daha çok kasılır, kalp atışı hızlanır,solunum artar dolayısı ile spor yapmayanlara oranla daha fazla enerji tüketimi ve ihtiyacı oluşur. Oluşan enerji ihtiyacı için birinci basamak kaynaklar besinlerdir. Özellikle tok tutucu ve kan şekerini belirli seviyede tutan lifli besin kaynaklarının tüketimin artırmak gerekir. Baklagiller,yeşil sebzeler,kuru meyveler lif oranı yüksek olan besin öğeleridir.

Kilo vermek için spor yapmak; ( L-Carnitine etkisi) Esasında daha önceden belirttiğimiz üzere depo halde bulunan yağların yıkımını hedef alan bir çalışma sürecini ele alacağız. Hafif ve orta seviyede yapılan antremanlarda vücut öncelikle karbonhidrat depolarını yakacaktır. Yağ yıkımını artırmak amacı ile alınacak L- Carnitine takviyesi hedefe ulaşmanızda size yardımcı olacaktır. L-Carnitine esasında bir aminoasit olup vücudun dışarıdan besinlerle almak zorunda olduğu bir proteindir. Vücuttaki etkisi depo yağlarının metobolizmasını artırarak sağlıklı ve kalıcı bir kilo verme yöntemi olarak kullanılmaktadır.Piyasada kapsül ve likit formları bulunmaktadır.

Vücut geliştirme ( Kas kütlesinin artırılması) için spor yapmak ; Günümüzde özellikle gençler tarafından vücut geliştirme amacı ile kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde spor aktiviteleri yapılmakta ve yine bilinçsiz bir şekilde supplementler ve steroidler kullanılmaktadır. Esasında Vücut geliştirme amacı ile kullanılan bir grup Supplementler uzman takibi ile kullanıldığında istenilen etkileri göstermekte ve istenilen vücut yapısına ulaşmanıza olanak sağlamaktadır. Supplement olarak tanımlanan ve içeriği tamamen doğal yollarla elde edilen bu ürünler vücudun dışarıdan alma durumunda olduğu kas yapısının geliştirilmesi için gerekli olan esansiyel aminoasitleri ve proteinleri içermektedir. Antreman seviyenize göre uygun bir programla bu ürünlerin kullanılması sağlık açısından ciddi bir problem arz etmemektedir.

Gereğinden fazla ve bilinçsizce kullanılması durumunda vücutta özellikle böbrek ve karaciğerde ciddi harabiyetlere sebep olmaktadır. Supplementler harici kullanılan Anabolik Steroidlerin vücut geliştirmedeki yeri birçok tartışmayı içinde bulundurmaktadır. Doktor veya uzman gözetiminde kullanılmayan bu ürünler ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Spor yapayım derken sağlığınızdan olmayın bir uzmandan destek alın..

Sağlıklı günler dileği ile ...

 
Gösterim : 62296
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21505167, Bugün: 1064 kez ziyaret edilmiştir.