Kayıt Tarihi: 21 Mayıs 2019 Salı 12:41
Bıçak kemiğe dayanmıştır!
CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, 23 Ocak tarihinde TBMM’ye verdiği, “Zonguldak’taki işsizlik sorunu ve maden iş kolundaki istihdam durumu” konuları ile ilgili TBMM Araştırma komisyonu kurulması önergesinin bekletilmesini sert dille eleştirdi.

Yavuzyılmaz, işsizlik sebebiyle gençlerin ruhsatsız maden ocaklarında çalışmak zorunda kaldıklarına yada iş bulma umuduyla memleketlerinden binlerce kilometre uzağa gittiklerine dikkat çekerken, Zonguldak’ta son yıllarda ruhsatsız maden ocaklarında gerçekleşen iş cinayetlerine vurgu yaptı. Milletvekili Yavuzyılmaz’ın 23 Ocak 2019 tarihli araştırma önergesine CHP’li 20 Milletvekili imzalarıyla destek vermişti. Bıçak kemiğe dayanmıştır! CHP’li Yavuzyılmaz yaptığı açıklamada TTK’nın norm kadro altında çalıştırılmasının sürdüğüne dikkat çekerken, bu sebeple pek çok madencinin ve işsizin kaçak ocaklara yöneldiğini vurguladı.

Yavuzyılmaz açıklamasında; “TTK'da 7500 işçi açığı olduğu halde, Zonguldak'ta madencilik kültürüyle yetişen gençlerimizi işe almayıpta onları ruhsatsız maden ocaklarında (kaçak) çalışmaya veya evlerinden binlerce km uzaktaki şehirlerde karın tokluğuna çalışmaya mahkum eden, Zonguldak'taki işsizlik sorununa çözüm üretip uygulanmasını sağlamak için TBMM'ye sunduğum Meclis Araştırma Önergesi 23 Ocak tarihinden bugüne kadar hala Genel Kurul gündeminde bekletilmektedir. Bekletildiğimiz bu süreçte maalesef Kilimli'nin Gelik Beldesi'ndeki ruhsatsız bir maden ocağında gerçekleşen göçükte19 yaşındaki kardeşimiz Taner Nasuhoğlu, Ardahan'daki bir taş ocağı patlamasında kardeşlerimiz Selçuk Yazgan ve Murat Çetin'i kaybetmiş bulunuyoruz.Maden şehitlerimize bir kez daha Allahtan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Bir an önce Araştırma Önergemiz doğrultusunda Zonguldak'taki işsizlik sorunlarıyla ilgili TBMM'de Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır! Bıçak kemiğe dayanmıştır! Zaman kaybetmek, daha fazla can kaybetmektir...” ifadelerini kullandı.

Yavuzyılmaz’ın TBMM’ye Sunduğu Araştırma Önergesi’nde Dikkat Çeken Tespitler:

2014 Yılında 76, 2015 Yılında 85, 2016 Yılında 68 Kaçak ocak mühürlenerek, ocak işletmecilerine dava açıldı. 1992-2016 yılları arasında rödevanslı sahalarda137, kaçak ocaklarda 119 işçi maden şehidi oldu. 2016 Sayıştay Raporu’nda göre kaçak ocakların büyük çoğunluğu rödevanslı sahaların içinde yer alıyor. Üretim bittikten sonra şikayetçi olunuyor ve kaçak ocakların incelenmesinde 1,5 x 1,5 ebatlarında açılmış ocaklara denk geliniyor. İş güvencesi olmayan kaçak ocaklarda üretilen kömür yılda 100 bin ton kaynağı belirsiz kömür satışına sebep oluyor. Sayıştay’a göre kaçak ocaklarda üretim yapılmasına rödevansçılar göz yumuyor ve tüketici daha ucuz olması sebebiyle kaçak ocaklarda üretilen kömürü satın alıp kullanıyor. Kaçak ocaklarda yaklaşık 1000 işçi çalışıyor.

 
Gösterim : 1742
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21552911, Bugün: 2854 kez ziyaret edilmiştir.