Kayıt Tarihi: 4 Mayıs 2014 Pazar 15:58
Alerjiyi Yenmek İstiyorsanız, Kuş Tüyü Yastık Kullanmayın…
Türkiye ve dünyada yaklaşık her dört çocuktan birisinde astım, alerjik rinit, alerjik egzema, gıda alerjisi, ilaç alerjisi, böcek alerjisi, ürtiker gibi herhangi bir alerjik hastalık görülüyor. Uzmanlar, "Alerjik hastaların tedavisinde iyi sonuç almak için uzun süreli ve dikkatli bir takip, sabır, titizlik ve iyi bir hasta-hekim işbirliği gerekmektedir." uyarısında bulunuyor.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Çocuk Alerji Bilim Dalı, çocuklarda alerjenlerden korunmak için alınması gereken tedbirleri açıkladı. Ev tozunun evdeki en önemli alerjen etken olduğunun vurgulandığı açıklamada, akarlar çıplak gözle görülemeyen; 0,3 mili metre boyunda çok küçük canlılar olduğu hatırlatıldı. Akarların dışkı ve artıklarının ev tozu içinde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, özellikle astım ve alerjik rinitte önemli bir etken olduğu dile getirildi.

YATAK, YASTIK VE YORGAN KUŞ TÜYÜ OLMASIN

Açıklamada, ev tozu akarlarının en çok nemli ortamda ve 25-30 derece sıcaklıkta çoğaldığına ve en çok halı, çarşaf, yatak, yorgan, yastık, tüylü ve yünlü eşyalar, tüylü oyuncaklar, kumaş döşemeli eşyalarda bulunduğu belirtildi.

Alerjiden kurtulmak için uygulanabilecek yöntemler:

* İlk basamak çevresel korunma tedbirlerine hastanın kullandığı yatak odasından başlanmalıdır. Yatak, yastık ve yorgan yün veya kuş tüyü olmamalıdır.

* Halılar kaldırılmalıdır (öncelikle yatak odasındakiler). Kaldırılamıyorsa kısa tüylü, sentetik halı veya kilim kullanılmalıdır. Yün halılar kullanılmamalıdır.

* Evde duvardan duvara halı bulunmamalıdır.

* Nevresim ve çarşaflar, yastık kılıfları yıkanabilir olmalı ve 60 derece sıcak suda yıkanmalıdır ve haftada bir-iki kez değiştirilmelidir.

* Battaniye ve yorganlar ayda bir yıkanmalıdır. Yün battaniye kullanılmamalıdır.

* Elektrik süpürgesi ile sık sık temizlik yapılmalı, temizlik sırasında çocuk odadan çıkarılmalıdır. Pahalı elektrik süpürgelerinin hastanın klinik durumunda istenildiği karar yara sağlamadığı bildirilmektedir. Bu nedenle iyi çeken bir elektrikli süpürge yeterlidir.

* Yatak odası sık sık havalandırılmalıdır.

* Perdeler toz tutmayan yıkanabilir kumaştan olmalıdır. Kadife perde, hayvan postu kullanılmamalıdır.

* Üstü kumaşla döşeli bütün eşyalar yatak odasında çıkartılmalıdır.

* Kürkler, yün kazak ve süveterler gibi eşyalar çocuğun odası dışında kapalı dolapta bulunmalıdır.

* Yer döşemeleri ıslak bezle silinmeli ancak halılar ıslak bezle silinmemelidir.

* Tüylü veya içi doldurulmuş oyuncaklar kaldırılmalıdır. Tüylü oyuncak var ise haftada bir çamaşır makinesinde 60 derecede yıkanmalı ve buzdolabının derin dondurucu bölümünde bir gece bırakılmalıdır.

* Elyaf yorganlar pamuklu bir nevresim içinde kullanılabilir.

* Ayrıca gerek görülürse akarlara karşı ilaçlama yapılmalı, gerekirse ev içi nem ölçer cihazla nem kontrolü yapılmalı, nem oran yüzde 30-50 olmalı, klima veya nem gidericiler faydalı olabilir.

Çocuklarda polenlere (çiçek tozları) karşı alerji olabileceğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Polenler; ağaçlar, çimenler, yabani otlar gibi bitkilerden kaynaklanır. Bitkiler polenlerini mevsimsel şekilde havaya salarlar. İlkbahar-yaz-sonbahar aylarında türüne göre değişik zamanlarda ve değişik miktarlarda havada bulunurlar. Uzak mesafelere ulaşabilirler. Özellikle polen mevsiminde kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Havada polen sayısının yüksek olduğu günlerde dışarı çıkılmamalıdır. Gerekirse maske takılmalı, araba camları kapalı tutulmalıdır. Polen oluşturan bitkileri uzak tutmalıdır. Çim biçmek gibi belirli işlerden kaçınılmalıdır. Gerekirse polen filtreli klima (evde ve arabada), hava temizleyici kullanılabilir." denildi.

Ev içi ve ev dışı mantar sporlarına alerji görülebildiğinin dile getirildiği açıklamada; küf bulunan yerlerin temizlenmesi gerektiğinin vurgulandı. Açıklamada, "Ev içinde saksılar, bitkiler azaltılmalıdır. Ev güneş görmeli, rutubetsiz ve aydınlık olmalıdır. Mutfak ve küvetler çamaşır suyu ile temizlenmeli, banyo perdeleri zaman zaman değiştirilmelidir. Su kaçakları, akıtma sistemleri, damlayan musluklar kontrol edilmelidir. Çiçek saksıları yaprak ve diğer artıklar ev çevresinden uzaklaştırılmalıdır." uyarısına yer verildi.

KEDİ KÖPEĞE ALERJİ VARSA BESLEMEYİN

Ev hayvanları ile olan alerjide bunların salyaları, idrarları, deri döküntüleri, tüyleri etkili olduğunun belirtildiği açıklamada, "Alerjenler halı, yatak, duvar üzerinde kurur ve sonrada havada yayılırlar. Kedi, köpek gibi hayvanlar beslenmemeli ve kesinlikle evden uzaklaştırılmalıdır. Eğer bunu yapmıyorsanız, hayvanın ev içindeki hareket alanını kısıtlamalı, ev dışında tutulmalıdır. Halı, kumaş ve mobilyalar kaldırılmalı, özellikle halıda dolaştırılmamalıdır. Hayvan düzenli olarak yıkanmalıdır. Ev sık sık temizlenip, elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir, havalandırma artırılmalıdır. Daha seyrek olarak kuş, at, inek, tavşan, fare gibi hayvanlarda alerji nedeni olabilir. Kedi alerjeni ev hayvanları ile olan alerjide en önemli alerjen olup evde kedi beslenmediği durumlarda bile komşudaki kediden yada bahçedeki kediden duyarlılık başlayabilir." ifadeleri yer aldı.

 
Gösterim : 5168
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21648770, Bugün: 4096 kez ziyaret edilmiştir.