Kayıt Tarihi: 11 Şubat 2014 Salı 23:31
DÜNYA SİGARAYI BOYKOT GÜNÜ’NDE SİGARAYI BIRAKTILAR!
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi, Dünya Sigarayı Boykot Günü’nde açıklamada; sigara ve tütünün, tüm dünyada en yaygın kullanılan ve bağımlılık yapan madde olarak kabul edildiğini belirtirken, sigara kullanan herkesi, sigarayı bırakmaya davet etti. YDÜ Hastanesi, YDÜ öğrencileri ve öğretim görevlileri arasında da, Dünya Sigarayı Boykot Günü vesilesiyle sigarayı bırakanların olmasından gurur duyduklarını belirtti.

Diğer ülkelerde de olduğu gibi, ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu olan, sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Aynı zamanda sigara, sadece içenleri ilgilendiren bireysel bir sorun olmaktan çıkmış, birçok kişiyi kapsayan ciddi psikososyal bir sorun haline gelmiştir. Sigara içenlerin hemen hemen tamamı, sevdiklerinin sigara içmesini istemezler; fakat sigara içen çoğu ailenin çocukları, kendi kendilerine sigaraya başlarlar. YDÜ Hastanesi’nden 9 Şubat’ta, Dünya Sigarayı Boykot Günü nedeniyle yapılan açıklamada; sigara kullanan herkesi çocuklarına ve tüm sevdiklerine iyi örnek olmak amacıyla sigarayı bırakmaya davet etti.

Sağlığın korunabilmesi için sigarasız yaşamın çok büyük bir role sahip olduğu bilinir, ancak genelde herkes, sigaranın sadece akciğer kanserine neden olduğunu düşünmektedir. Ancak sigara aynı zamanda, ağız, gırtlak, mesane (idrar kesesi), böbrek, pankreas, serviks (rahim), mide kanseri ve bazı lösemiler (kan kanseri) gibi çok ciddi başka hastalıklara da sebep olabilmektedir. İnsan vücudunda her gün 1 trilyon civarında hücre ölürken 1 trilyon hücre doğar; yani insan vücudundaki hücreler 100 günde bir yenilenir. Ancak yenilenmeyen bazı bölgeler ve organlar vardır; beyin hücreleri, sinir hücreleri, kalp kası, akciğer, böbrek ve kadınlarda yumurtalıklar insan vücudunun yenilenmeyen organlarıdır ve sigaranın bu organlara zararı oldukça fazladır.

Nikotin, doğal olarak tütün bitkisinde bulunan, kokain ya da eroin kadar bağımlılık yapan çok kuvvetli narkotik bir maddedir ve vücut, zamanla fiziksel ve psikolojik olarak nikotine bağımlı hale gelir. Yapılan araştırmalar, tiryakilerin sigarayı bırakmaları ve ondan tamamen vazgeçebilmelerinin başarısını, bu iki durumla mücadele etmeleri olduğunu gösterir. Nikotin bağımlılığı tedavisinde kullanılan yöntemlerle, nikotinin kesilmesinin neden olduğu psikolojik ve fizyolojik yoksunluk semptomları düzeltilebilir. Ayrıca sigarayı bıraktıktan sonra oluşabilecek sinirlilik, ağızda kuruluk, kabızlık, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon azalması ve kilo alma gibi durumlar da kontrol altına alınabilir.

Tütün alışkanlığından kurtulmak, kişinin yaşamında; yemeklerin tadını daha iyi almak, koku duyusunun normale dönmesi, merdiven çıkma, hafif ev işleri gibi günlük aktivitelerde yaşanan yorgunluk ve nefes darlığının düzelmesi gibi birçok olumlu değişikliği günden güne fark edilir bir hızla beraberinde getirmektedir. Sigara alışkanlığı, tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Nikotin bağımlılığı tedavisinde hedef, sigarayı tamamen terk edebilmek ve en önemlisi, bunun devamlı olmasını sağlayabilmektir. Hangi yaşta olunduğunun ya da ne kadar zamandır sigara içildiğinin önemi olmaksızın, tedaviler sayesinde artık nikotin eksikliği semptomlarından kurtulmak çok kolaylaşmıştır.

 
Gösterim : 1892
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21703381, Bugün: 1142 kez ziyaret edilmiştir.