Kayıt Tarihi: 22 Kasım 2013 Cuma 17:16
Madenciler yeni ayak için kurban kestiler
Ereğli'ye bağlı Kandilli Beldesi Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi'nde -550 kodunda üretime başlamış olan yeni ayak ve diğer iş yerlerinin sağlıklı çalışması amacıyla kurban kesti.

Kurban kesim törenine Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek, Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, sendika yönetimi, Armutçuk Müessese Müdür yardımcıları Fazlı Uncu ve Adem Dere, işyeri temsilcileri ve madenciler katıldı.

Kurban kesimi öncesinde konuşan Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, sözleşmelerinde yer alan baret elbise ve baretlerin dağıtılmamasının kendileri için tehlike arz ettiğini ayrıca tarama ve lağımlarla ilgili olarak taşeron istemediklerini kaydetti.

"TAŞERON İSTEMİYORUZ"

Mutlu konuşmasında "Bugün burada 1 Ocak servisimizin keseceği kurban için toplanmış bulunmaktayız. Bu kadar özverili çalışmalar sonucunda maden işçilerinin daha iyi şartlar altında çalışmaları konusunda kurum yetkilileri sağ olsunlar zaman zaman dile getiriyorlar. Önce çalışacağız. Ancak iş güvenliğini ihmal etmeden hep beraber burayı başarılı bir şekilde yaşatmaya devam edeceğiz. İş güvenliği için son derece hassas davranmaya çalışan kurum yetkililerimize burada fırsat bulmuşken iş güvenliği konusunda sözleşmemizde de bulunan madenci elbiselerinin, çizme ve baretlerinin dağıtılmaması bizim için tehlike arz etmekte. Bununla beraber kafamızı son zamanlarda meşgul eden tarama ve lağımlarımızın kendi elimize sunulması gerektiği ve taşeronunun getirilmemesi konusunda ki kararlılığımızın hassasiyetimizi kurum yetkililerine bildirerek bu konuda ki hassasiyetimizi biraz daha ileriye götüreceklerine inanıyorum." dedi.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan ise amaçlarının Armutçuk Müessesini daha güvenilir bir adım daha ileriye götürmek olduğunu söyledi. İnan, "Bizim tabi bütün yaptıklarımız Armutçuk'un bir adım daha ileri gitmesine yönelik çalışmalardır. Şu anda biliyorsunuz yeni bir pervane aldık. Büyük ana fanımız imal edildi. Yakın zaman da onun montajı yapılacak. Daha sağlıklı havalandırma sistemini bu sayede sağlamış olacağız. Bildiğiniz gibi yeni bir kuyu projemiz var. Kuyunun sondaj çalışmalarını Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'ne yaptırdık. Bugünlerde teknik çalışmaların raporu bekleniyor. Rapor elimize ulaştığında da inşallah ihale edeceğiz. Eksi 200'den eksi 700'e inen bir kuyu burada hayata geçirmiş olacağız. O kuyu hayata geçip çalışmaya başladığında da Armutçuk'ta işler çok daha kolay olacak. Havalandırma çok daha düzgün olacak. Sizler iş yerinize çok daha kısa sürede ulaşacaksınız. Diğer bölgelerimizde olduğu gibi Armutçuk'ta da bütün yaptıklarımız burayı daha modern bir işletme haline getirmek"

YENİ SİSTEMLE 8 AYDIR KAZA YAŞANMIYOR

İşletme Genel Müdürü Burhan İnan, Amasra' da uygulamaya aldıkları çelik tahkimat olarak adlandırılan yeni sistemle 8 aydır hiç bir kazanın yalanmadığını kaydetti. İnan, yapılan istatistiklerde aynı dönemler içerisinde 60-70 kazanın meydana geldiğini ve bu uygulamaya başlanmasının ardından kazaların yaşanmadığını söyledi.

İnan, "Duymuşsunuzdur mutlaka. Amasra'da ilk defa bir mekanize kazı denemsi yapıyoruz. 8-9 aydır. Tahkimatı çelik tahkimatlarla kalkan dediğimiz şilt dediğimiz çelik tahkimatlarla yapıyoruz. Tavan kontrolü o şekilde sağlanıyor. Şu ana kadar 8 aydır üretimimiz kişi başına 4-5 misli arttı. Ve hiç kazamız yok. Bizi en çok sevindiren tarafı da bu. Normalde istatistikler öyle bir çalışma döneminde öyle bir ayakta en az 60-70 kazanın irili ufaklı olduğunu söylüyor bize. Fakat uygulamalarda pilot çalışmalarda gördük ki son derece güvenli emniyetli ve madenci hiç bir kazaya maruz kalmadan çalışama ortamı sağlıyor. Ben sözü de fazla uzatmak istemiyorum. Allah kurbanınızı kabul etsin." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından -550 kodunda üretime başlamış olan yeni ayak ve diğer iş yerlerinin sağlıklı çalışması amacıyla kurban kesimine geçildi. Okunan Kur'an-ı Kerim ve duaların ardından kurban kesildi. Kurban kesim töreninin sona ermesiyle birlikte maden işçileri asansöre binerek yer altına indi.

 
Gösterim : 1405
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21705272, Bugün: 1090 kez ziyaret edilmiştir.