Kayıt Tarihi: 6 Haziran 2022 Pazartesi 22:22
ARTIK HİÇ BİRŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK!
"Yaklaşık 2 yıl önce başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan KORONAVİRÜS SALGINININ sonlarına yaklaştığımız günleri yaşıyoruz. Lakin bu salgın insanlık tarihinin yaşadığı en büyük salgın olmuştur. Doğal olarak ta kontrol altına alınmış olsa dahi etkileri hep yaşayacağız." Diyen Yalçınkaya Tıp Merkezi sahibi Dr. Naci YALÇINKAYA bundan sonra insanlığın yaşam şeklinin nasıl olması ve neler yapması gerektiğini anlattı.

"KAYNAK+TAŞIYICI+KONAK" üçgenine dikkat çeken YALÇINKAYA'nın konu ile ilgili gazetemize yaptığı bilgilendirici açıklaması şu şekilde.

" İnsanlığın yaşam şekli KORONA ÖNCESİ ve KORONA SONRASI olarak şekillenecek. Bu şekillenme sadece BULAŞICI HASTALIKLARIN oluşumu yayılımı ve kontrolü ile sınırlı kalmayacak. İnsanlığın sosyo-ekonomik, kültürel, spor, sanat, hatta savaşlar dahil her adımını yeniden şekillendirecek. Her sektör için yapılması gereken planlamalar ilgili uzmanlarca hızlı bir şekilde hazırlanıp hayata geçirilmelidir. Erken kalkan yol alacaktır. Sağlık alanında ise;

Bulaşıcı hastalıklara neden olan mikroplar virüsler, bakteriler, mantarlar, parazitler vd gibi çok çeşitlilik arz etmektedir. Her birinin salgın yapma ve salgın olursa salgının boyutlarını belirleyen çok fazla etken var. Lakin bilinmesi gereken şey" basit ve sade işler büyük belalardan korur".

Bulaşıcı hastalıkların oluşumunun basit bir denklem var.

KAYNAK+TAŞIYICI

+KONAK

KAYNAK; Bulaşıcı hastalığı oluşturan mikrobun bulunduğu ve canlılığını sürdürdüğü ortam. Bu herhangi bir canlı(insan-hayvan-bitki vs) olabilir.

TAŞIYICI: Mikrobun kaynaktan çıkıp yerleşeceği canlı ortama gidene kadar kullandığı yol. Dokunarak temas yolu olabileceği gibi, hava yolu, su yolu, yiyecek içecek gibi ağız yolu, giysilerden cilt yolunu, kan nakli, organ nakli, gibi çok çeşitlilik arz edebilir.

21 yüzyıl iletişim çağı olduğu kadar ulaşım ve insan hareketliliğinin çok çok fazla olduğu bir yüz yıl. Günlük milyonlarca insan bulunduğu bölgeden başka bölgeye, şehre ve ülkeye gidiyor. Gidiş yolları çok değişik ve hızlı olduğundan hastalık yapan mikroplar çok kısa sürede dünyanın en uzak bölgesine kısa sürede ulaşabilme imkanına sahip. Bu da hastalığın hızlı yayılımı demektir. Dünün dünyasındaki KÖY algımız bu gün için DÜNYA demek.

KONAK: Mikrobun hastalık oluşturup üreyip çoğaldığı ve başka KONAKLAR için KAYNAK olarak kullandığı CANLI. Bu canlı eğer İNSAN ise artık bulaşıcı hastalıklar başlamış olur.

Bu denklemin her birinin özellikleri SALGININ boyutunu belirler. Düşmanla savaşmanın en iyi yolu barış zamanında düşmanı iyi tanımaktır. Bu da salgın hastalıkları konusunda

Kişisel temizlik, kişisel beslenme, yaşam tarzı, çalışma şartları, sosyo-kültürel alışkanlıkların hazır hale getirilmesi gerekir. Vücut direncini yükseltecek işleri çoğaltmak ki bunlar;

Düzgün beslenme, spor ve uyku düzeni, bağımlılık yapan her şeyden uzak durmak, iş hayatının güvenli olması .

Salgın hastalıkların bölge-ülke ve insanlığı tehdit etmesini engellemek ise DEVLETLERİN ve ULUSLARARASI KURULUŞLARIN görevidir.

İlk adım olarak her devlet kendi vatandaşlarını refah ve huzurunu yükseltmesi asli görevidir. Sağlık alanında ise BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ olarak bildiğimiz

Koruyucu hekimlik,

Aşı çalışmaları,

Toplum Hekimliği,

Enfeksiyon Hastalıkları ile mücadele KURULLARI kurmak,

Aşı Üretimi yapmak

Çevre Sağlığını korumak

Ekolojik dengenin korunması,

Bu ve benzeri çalışmaları ülkeler kendi içlerinde yaptığı gibi uluslararası işbirliği de şart. Aksi halde KORONA SALGINI BELASI gibi birçok belalar bizi bekliyor olacak. Bu gün çalışmaya başlamayan ülkeler için yarın çok geç olacak. Bu bile çalışmaya başlayan ülkeleri de zorlayacak."

 
Gösterim : 1387
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21552097, Bugün: 2040 kez ziyaret edilmiştir.