Kayıt Tarihi: 6 Mart 2020 Cuma 16:09
KORONAVİRÜS

Ben tıptan anlamam. Lakin koronavirüs bütün insanları etkiliyor. İtalya da üniversiteler ve okullar Mart ortasına kadar kapatılıyor. 200 vaka tespit edilmiş ve 4 ölü var. Bu satırları yazarken koronavirüs dünyanın değişik ülkelerinde görülmeye başlandı ve hergün insanlar hayatlarını kaybediyorlar..

Bu makaleyi yazmamnın nedeni NASA Ames teki bir samimi arkadaşım olan Patrick Hogan bana önemli bir elektronik posta gönderdi. Konu koronavirüs. UC San Diego dan Dr.James Robb virolojist, MD FCAP, patoloji profesöründen aşağıdaki mesajı almış ve benimle paylaştı. Mektup aynen şöyle diyor.

Sevgili meslektaşlarım,

Bazılarınızın hatırlayabileceği gibi, California San Diego Üniversitesi’nde patoloji profesörü olduğumda, koronavirüsler (1970’ler) üzerinde çalışan ilk moleküler virologlardan biriydim.

Virüsün içerdiği gen sayısını ilk gösteren ben oldum. O zamandan beri, farklı hayvan kaynaklarından insan popülasyonuna (örn., SARS, MERS) koronavirüs alanını ve çoklu klinik transferlerinin araştırmalarını sürdürdüm. Koronavirüsün ABD’deki olası genişlemesi konusunda mevcut projeksiyonlar üzerinde çalıştım, lakin dünya çapındaki yetersiz veriler nedeniyle düşüncelerim sadece olasıdır, ancak ABD’de Mart ve Nisan ortasına kadar yaygın olması muhtemeldir. İşte yaptığım ve aldığım ve alacağım önlemler. Bunlar şu anda grip mevsiminde maske ve eldivenler hariç kullandığım önlemlerin aynısıdır.

1) EL SIKIŞMA YOK! Yumruk yumruğa, dirsek yumruğu vb. kullanın.

2) Işık düğmelerine dokunmak için SADECE mafsalınızı kullanın. Asansör düğmeleri, vb. Benzinli dağıtıcıyı bir kağıt havluyla kaldırın veya tek kullanımlık bir eldiven kullanın.

3) Kapıları kapalı yumruğunuz veya kalçanızla açın – kapıyı açmanın başka bir yolu yoksa kolu elinizle tutmayın. Banyo ve postane / ticari kapılar için özellikle önemlidir.

4) Marketlerde kolu ve çocuk koltuğunu silmek de dahil olmak üzere mağazalarda dezenfektan mendil kullanın.

5) Ellerinizi sabunla 10-20 saniye yıkayın ve / veya diğer insanların bulunduğu yerleri içeren HERHANGİ bir faaliyetten eve döndüğünüzde % 60’tan fazla alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.

6) Evinizin her girişinde bir şişe dezenfektan bulundurun. Ayrıca arabanıza benzin aldıktan sonra veya ellerinizi hemen yıkamadığınızda diğer kirli nesnelere dokunduktan sonra kullanmak için her zaman yanınızda dezenfektan bulunsun.

7) Mümkünse, tek kullanımlık bir dokuya öksürün veya hapşırın ve atın. Dirseğinizi sadece ihtiyacınız olduğunda kullanın. Dirseğinizdeki kıyafetler bir hafta veya daha uzun süre bulaşabilen bulaşıcı virüs içerecektir. Bu konuda çok dikkatli olunuz.

ABD de işte hazırlandığım şeyler:

Alışverişe giderken, benzin pompasını kullanırken ve kontamine alanlarla temas ettiğinizde diğer tüm dış aktivitelerde kullanılmak üzere lateks veya nitril lateks tek kullanımlık eldivenler bulunduruyorum.

Not: Bu virüs öksürme ve hapşırma yoluyla büyük damlacıklara yayılır.

Bu, havanın size bulaşmayacağı anlamına gelir! AMA bu damlacıkların bulunduğu arazilerin ortalama olarak yaklaşık bir hafta boyunca bulaşıcı olduğu – enfekte insanlarla ilişkili her şey kontamine olacak ve potansiyel olarak bulaşıcı olacaktır.

Virüs yüzeylerdedir ve korunmasız yüzünüz doğrudan öksürülmezse veya hapşırılmazsa enfekte olmazsınız. Bu virüs sadece akciğer hücreleri için hücre reseptörlerine sahiptir (sadece akciğerlerinizi enfekte eder) Virüsün sizi enfekte etmesinin tek yolu burnunuzdan veya ağzınızdan ellerinizle veya enfekte bir öksürük veya burnunuza veya ağzınıza veya hapşırmaktır.

2) Şimdi tek kullanımlık cerrahi maskeler ile stoklayın ve burnunuza ve / veya ağzınıza dokunmanızı önlemek için bunları kullanın (Bilmeden burun / ağzımıza 90X / gün dokunuyoruz!). Bu virüsün sizi enfekte etmesinin tek yolu budur – akciğere özgüdür. Maske doğrudan hapşırıktaki virüsün burnunuza veya ağzınıza girmesini engellemez – sadece burnunuza veya ağzınıza dokunmanızı önler.

3) Şimdi el dezenfektanları ve lateks / nitril eldivenlerle stoklayın (aileniz için uygun boyutları alın). El dezenfektanlarının etkili olabilmesi için alkol bazlı ve% 60’tan fazla alkol içermesi gerekir.

4) Şimdi çinko pastilleri ile stoklayın. Bu pastillerin, koronavirüsün (ve diğer virüslerin çoğunun) boğazınızda ve nazofarenksinizde çoğalmasını önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır.

HERHANGİ BİR “soğuk algınlığı” semptomlarının başladığını hissetmeye başladığınızda her gün birkaç kez yönlendirildiği gibi kullanın. Yatmak ve pastilin boğazınızın ve nazofarenksinizin arkasında çözünmesine izin vermek en iyisidir.

Cold-Eeze pastilleri mevcut bir markadır, ancak başka markalar da mevcuttur. Diğer pek çok kişinin yaptığı gibi, bu salgının makul bir şekilde yer alacağını umuyorum, AMA ben şahsen olacağını düşünmüyorum. İnsanlar bu yılanla ilişkili virüsü daha önce hiç görmediler ve ona karşı hiçbir iç savunması yok. Bu virüsün moleküler ve klinik virolojisini anlamak için dünya çapında muazzam çabalar sarf edilmektedir. Bu virüsün genomikleri, yapısı ve virülansı hakkında inanılmaz moleküler bilgiye zaten ulaşılmıştır.

AMA, bizi korumak veya içimizdeki enfeksiyonu sınırlamak için bu yıl hiçbir ilaç veya aşı olmayacak. Yalnızca semptomatik destek mevcuttur. Umarım bu kişisel düşünceler potansiyel olarak yıkıcı bir salgın sırasında faydalı olacaktır…

ŞİMDİ İLAVE EDELİM

Memorial dan aldığım bu yazı da oldukça önemlidir.

Koronavirüs belirti veren bir hastalıktır. “Corona virüsü” olarak da geçen coronavirüsün belirtileri şöyle sıralanabilir: Kuru öksürük, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık.

Koronavirüs bulaşıcı mı? Koronavirüs hangi yolla bulaşır?

Dünyayı alarma geçiren koronavirüs soğuk algınlığına yol açan virüslerden biridir. SARS ve MERS-CoV olarak bilinen virüs ailesinin üyesi koronavirüsün bu kadar çok korkutmasının sebebi yayılma gücünün yüksek olmasındandır. 2002-2003 yıllarında salgın yapan SARS da tıpkı şu an olduğu gibi çok korkutan bir virüs olmuştu.

SARS hızlı yayılmıyordu; ancak bulaştığı hastalarda ölüm oranı çok yüksekti. Koronavirüsün 100’ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır. Büyük çoğunluğu hayvanlarda enfeksiyona yol açan, çok azının insanlara bulaşan bir virüs çeşididir. İnsanlara geçen koronavirüsün büyük çoğunluğu hafif bir soğuk algınlığıyla atlatılabilmektedir. Güncel rakamlara göre dünyada coronavirüs bulaşan kişi sayısı 76 bin iken; 2 bin 300 kişi bu virüsten hayatını kaybetti. Ancak “Koronavirüs kaç günde öldürür?” gibi soruların yanıtını vermek mümkün değildir. Koronavirüsün çok az bir kısmı böyle bir mutasyona uğrayarak sadece üst solunum yolunda değil akciğere inebilme becerisini elde etmiştir. Böylece ortaya zatürre tablosuyla birlikte çıkmaktadır. Zatürreyle gelen hastalarda da çok ağır seyirli bir grip tablosuna yol açmaktadır.

DÜNYADA SON DURUM

Son haberlerde koronavirüs dünyada 94343 kişide tespit edilmiş ve bunların 3222 si hayatlarını kaybetmişler. 51 317 kişi iyileştirilmiş. (4 Mart 2020 Londra saatı 15.05).. Ekteki tabloda görüldüğü gibi şu ana kadar Türkiye de hiçbir vaka gözükmedi.. Ümit edelim böyle devam etsin.

 
Gösterim : 4639
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21551593, Bugün: 1536 kez ziyaret edilmiştir.