Kayıt Tarihi: 19 Eylül 2018 Çarşamba 22:44
DİKKAT BURADAN DA TARİH ÇIKABİLİR! MİLYONLUK PROJE TARİH ENGELİNE TAKILIR MI?
“MARİN LOFT KDZ. EREĞLİ” adıyla Ereğli’nin en gözde yerine yapımı düşünülen ve geçtiğimiz gün temel için ilk kazmanın vurulduğu sahile sıfır, sit alanı sayılan antik Herakleia surlarının Batı uzantılarına paralel yaklaşık 30-40 metre mesafede bulunan ve ayrıca koruma altındaki tarihi Bozhane Hamamına da sıfır pozisyonda Bozhane Çınaraltı mevkiinde bulunan arsa gizli bir tarihi barındırıyor olabilir mi?

Bilindiği üzere geçmişi milattan öncelere dayanan ve antik bir metropol üzerine kurulu Kdz. Ereğli'nin her yeri tarihi bir özelliğe sahip durumda…

Geçtiğimiz senelerde Devrim Bulvarı üzerinde bulunan 80 yıllık Ereğli Belediyesine ait ve yaklaşık 4 sene öncesine kadar da Belediye Binası olarak hizmet veren binanın yıkılarak yerine iş merkezi yapılırken açılan temel kazılarında bulunan tarihi Roma Hamamı kalıntıları yüzünden inşaatı durdrulmuş ve alan yetkililer tarafından korumaya alınmıştı.

Kdz. Ereğli tarihi zenginlik bakımından o kadar şanslı ki, ne zaman nerden ve ne şekilde bir tarihi değer çıkacağı belli olmuyor.

MİLYONLUK PROJE TARİH ENGELİNE TAKILIR MI?

“MARİN LOFT KDZ. EREĞLİ” adıyla Ereğli’nin en gözde yerine yapımı düşünülen inşaatın temel kazıları sırasında zemine 1 metre derinlikte çıkan “horasan harcı” diye tabir edilen ve bizlere bulunduğu yerlerde tarihi olguların olabileceği işaretlerini sunan horasan harçlı tuğlaların olması ve yer yer bu tuğlaların parçalarının 2 metreye kadar inmesi akıllara “Buradan da tarih çıkabilir” mi sorusunu getiriyor…

İNŞAAT ALANI ANTİK HERAKLEİA SURLARININ BATI KESİMİNE YAKLAŞIK 30-40 METRE MESAFEDE

İnşaat alanı geniş bir araziye yayılmış ve zamanında metropol, yani büyük şehir olan HERAKLEİA’nın Batı surlarının Batı kesimine denk gelmesi buralarda tarihi olgulara rastlanabileceği kanısını doğururken, hemen yanı başında tahmini 150 yıllık olduğu düşünülen Bozhane hamamına da olması bu alanı daha da riskli hale getiriyor… Tarihi kaynaklarda O bölge antik limanın girişi olarak da karşımıza çıkıyor. Ayrıca bilindiği kadarı ile daha önceleri o bölgede inşaat yapılması da yasaktı!

KAZI ALANINDA YAKLAŞIK 2 METRE DE KUM VE SU ÇIKMAYA BAŞLADI! ANTİK BİR LİMAN YA DA TERSANENİN DE KALINTILARI OLABİLİR Mİ?

Öte yandan akla gelen bir soru da bu alanda eski antik gemi tersaneleri ya da ufak bir liman kalıntıları olabilir mi? Bilindiği üzere 70’li yıllara kadar o bölgede halen ahşap tekneler yapan ufak tefek tersaneler bulunurdu. Eğer bu tersaneler geçmişten gelen bir gelenek üzerine eski yapıların olduğu yere inşaa edilmiş ise, burada dediğimiz şekli ile antik tersane kalıntıları da olabilir mi?

YETKİLİLER İŞBAŞINA…

Tarihi geçmişi olan yerleşim yerlerinde kentsel dönüşüm projeleri ve eski 70-80 yıllık binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması bir şans olarak görülür. Özellikle temel kazıları sırasında ortaya çıkacak daha eski tarihi bulgular gün yüzüne çıkar ve o kentin tarihi değerlerine yeni ışıklar tutar…

Gazete Ereğli olarak daha önceleri olduğu gibi yine buradan yetkilileri bu konu hakkında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Buradan bir tarih fışkırması durumunda bunu üzerinin örtülmesi değil bizzat gün ışığına çıkarılması için ellerinden gelen ne varsa yapacaklarını umut ediyoruz.

Özellikle Kdz. Ereğli Müze Müdürlüğüne bu konuda çok iş düşüyor. Gerek yapılan inşaatın yukarıda saydığımız hassas noktalarda olması, gerekse Ereğli’nin tarihi zenginliği göz önüne alındığında bu uyarılarımızı dikkate alacaklarını düşünüyoruz.

 
Gösterim : 8881
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21551685, Bugün: 1628 kez ziyaret edilmiştir.