Kayıt Tarihi: 12 Ekim 2016 Çarşamba 15:07
Kış Öncesi Doğalgaz Hazırlıklarınızı Yaptınız mı?
Havaların soğumasına az bir zaman kala evlerimizde kış hazırlıkları başladı. Kışın çok gelen doğalgaz faturaları ve ısınamama şikayetlerini azaltacak tedbirler almanın tam zamanı!

Kdz.Ereğli'de 11 yıllık tecrübeye sahip Ekosan Mühendislik firma yetkilisi Gürhan Çalışkan kış öncesi yapılabilecek hazırlıkları şöyle sıralıyor;

Doğalgaz ile ısınan evlerimizde daha verimli, tasarruflu ve uzun ömürlü kullanmaya yönelik birkaç öneri vermek gerekirse;

• Evlerimizde konforlu ve ekonomik ısınmanın ana prensibi seçilecek kombi modelinden çok evimizin ısı kaybını önlemekten geçmektedir. Kış öncesinde binamızı dıştan yada dairemizi içten yalıtım yaparak yakıttan yüzde 40'a varan tasarruf sağlayabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa en azından radyatörlerin arkasına folyolu ısı yalıtım levhaları yerleştirerek doğalgaz faturanızı düşürebilirsiniz.

• Pencere ve kapıların çift camlı PVC doğrama olması yüzde 15 tasarruf sağlamaktadır. Bunun dışında pencere ve kapı kenarlarındaki fitil ve silikonları kontrol ediniz.

• Eğer kombinizi almamış veya değiştirmeyi düşünüyorsanız yoğuşmalı kombiler klasik olanlara göre doğalgaz faturanızda %10 ile %25 arasında tasarruf sağlar. Bundan dolayı tıpkı inverter klimalarda olduğu gibi yoğuşmalı kombileri birçok ülke teşvik etmektedir. Üretim adetleri oldukça artan yeni nesil yoğuşmalı kombiler ilk çıktıklarında yaklaşık iki misli fiyat farkı vardı, ancak günümüzde bu fark 300-400 TL'ye kadar düşmüş bulunmaktadır.

• Kombi markası seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli kriter kullanıcı görüşleri ve servis ağı hizmetidir. Komşu ve arkadaşlarınızın memnun kaldığı kombi modelini seçerek büyük oranda riski bertaraf edebilirsiniz.

• Eski kombinizi en az iki senede bir periyodik bakım yaptırmanız uzun ömürlü bir kullanım için yeterli olacaktır. Yalnız burada yüzeysel bir kontrolden bahsetmiyoruz. Kombi eşanjöründeki kirecin ilaçlarla ayrıştırıldığı, bacanızdaki kurumların elektrik süpürgesi yardımıyla temizlendiği tam bir kombi bakımından bahsediyoruz. Bu yüzden bakım anlaşmasından önce uygulanacak servis hizmetinin detayını mutlaka sorgulayınız.

• Kalorifer tesisatı ve peteklerinizde oluşan pas ve kireçlenmenin tesisatınızı yormasını önlemek için özel makine ve ilaçlar ile temizletmeniz yakıt sarfiyatınızı azaltacaktır. Eski bir tesisatı doğalgaza dönüştürdüyseniz yada yeni tesisatınızı 5 yıldan fazla kullandıysanız tesisat suyu içindeki materyaller yoğunlaşmış olabilir. Buda pompanızın devir daim yapmasını zorlaştıracak ve ısınmanızı olumsuz yönde etkileyecektir. Petek temizliği için kullanılan asitli ilaçların zararlı etkisini kaldıran nötürleştirici ve tekrar paslanmayı önleyen yağları yeni tesisat suyuna ilave ettirmeniz kombi ve petek ömrünü uzatacaktır.

• Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak gereksiz ısınmanın önüne geçtiği gibi %15'e varan yakıt tasarrufu da sağlar. Özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş aylarında gündüzleri ve geceleri termostatınızı belirli bir dereceye (ör:18'C) düşürebilirsiniz. Böylelikle kombiniz ısı ihtiyacı olmadığı için odanızın sıcaklığını bu 18 derecenin altına düşmesini engelleyecek ve böylece hem eviniz soğumayacak hem de gereksiz ısınmanın önüne geçmiş olabileceksiniz.

• Kışın az kullandığınız yada hiç kullanmadığınız odalara termostatik vana konulması konforlu ısınmanıza yardımcı olur. Bu odaların aşırı soğumasını engeller ve daha homojen bir sıcaklık elde etmenizi sağlar. Genellikle halkımız oda termostatı ile termostatik vananın işlevlerini birbirine karıştırmaktadır. Oda termostatı evinizin genel sıcaklığını belirli dereceler arasında sınırlamanızı sağlarken termostatik vana ise çok kullanmadığınız odaları tamamen kapatmaktansa diğer odalardan ayrı olarak düşük sıcaklıkta ayarlayabilmenizi sağlar.

• Sıva üzerinden döşenmiş özellikle balkonda bulunan tesisat borularını izole etmenizi tavsiye ederiz.

• Perdelerinizin radyatörlerin üzerini kapamaması yada eşyalarınızın çok yakın olmaması gerekir. Çünkü peteklerde ısınarak yükselen sıcak hava oda tavanına çarparak soğur ve aşağı doğru inişe başlar. Böylece odanın içerisinde bir ısı döngüsü oluşmaktadır. Perde ve koltuk gibi eşyalar bu hava sirkülasyonunu engelleyerek odanızın uç noktalarının ısınmasını engeller.

Bunun için perde boylarını şimdiden ayarlayabilirsiniz yada peteklerinizin üstüne ısıtaç ısı yönlendirme kapakları monte edebilirsiniz. Ayrıca bu kanatçıklar perdelerinizi is ve kirden koruyarak emek ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlar.

Tüm bunların dışında kışın nasıl daha düşük tüketim ile daha konforlu ısınırız sorusunun cevabını halkımızla paylaşmaktan memnuniyet duyarız.

Daha detaylı bilgi için www.ekosanmuhendislik.com adresini tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.

 
Gösterim : 4268
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21553212, Bugün: 3155 kez ziyaret edilmiştir.