Kayıt Tarihi: 18 Ağustos 2022 Perşembe 21:40
“KARARINIZDAN VAZGEÇİN” EROL; “TARİHİ TCDD LOKOMOTİF BAKIM ATÖLYESİ YIKILMAMALI; YIKILAMAZ!”
Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Aydın EROL; uzun zamandır kültür varlığı listesinde olan ve nedeni belli olmadan kültür varlıklarından çıkartılan TCDD’nin eski “lokomotif Bakım ve Onarım Atölyesi” binasının akıbetinden endişe duyduğunu ifade etti.

AYDIN; “Tarihi TCDD Lokomotif Bakım Atölyesi Yıkılmamalı; Yıkılamaz!” başlıklı yaptığı basın açıklamasında atelyenin kısa tarihçesinden bahsederek yetkilileri bu konuda uyardı.

Ereğli-Armutçuk demiryolu hattı TCDD tarafından 1953 yılında işletmeye açılmıştır. Limandan kömür ocaklarına kadar uzanan hat toplamda 15 km’dir. Kömür ve yolcu taşımakta olan hat kapatılmasıyla rayları 2009’da sökülmüştür.

Hattın kapatılmasının ardından, çalışanlara ve bu hattan istifade edenlere hizmet veren TCDD’na ait hizmet evi, lojman, büro, yolcu salonu, büvet, işlikler gibi yapı elemanları kullanım dışı kalması sonucu yıkılmıştır.

Ereğli Armutçuk hattında çalışan lokomotif ve vagonların bakım ve onarımlarının yapıldığı “lokomotif Bakım ve Onarım Atölyesi” ne ait kapı pencere, hatta ait raylar kapı, pencere vb. taşınabilir, sökülebilir parçaları 2009’da hattın iptal edilmesiyle yapıdan sökülerek çıkartılmıştır. Bu nedenle atölye binası yağmur, kar gibi doğal etkenlere açık ve dirençsiz hale gelmiştir. Bu durum da yapıda ki yıpranma sürecini hızlandırmıştır.

Ereğli Armutçuk hattı için kullanılan TCDD mülkiyetindeki arasalar Milli Emlak ve Milli eğitime devredilmiş bu kapsam içinde Eğitim Vadisi olarak planlanan bu alanda Terkedilen TCDD Lokomotif Bakım Atölye Binası Müze ve Sosyal tesis olarak planlanmış Zonguldak valiliği ve Kdz Ereğli kaymakamlığı proje hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

Aradan geçen uzun zaman içinde herhangi bir faaliyete tanık olmadık. Tam bu safhada anılan yapı ile ilgili olarak TAŞINMAZIN TESCİL KAYDININ KALDIRILMASI kararının alındığına ilişkin haberle yıkıldık.

Kentimizin Kültür varlığı olan TCDD Lokomotif Bakım Atölye Binası’nın yaşatılması ve gelecek nesillere bir kütüphane ve müze olarak aktarılması tarihi bir sorumluluktur.

Bu karar kapsamında yapılacak herhangi bir yıkım faaliyetini kabul etmiyor kınıyoruz

Aydın EROL

Kdz Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü

Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

 
Gösterim : 878
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21551638, Bugün: 1581 kez ziyaret edilmiştir.