Kayıt Tarihi: 28 Ekim 2020 Çarşamba 16:29
Yerel Tarihe Işık Tutan Tunalı Hilmi Heykeli Törenle Açıldı
Kdz. Ereğli Belediyesi, şehre ve bölgeye büyük hizmetleri bulunan Tunalı Hilmi’nin heykelini Ereğli’ye kazandırdı. Ereğli’nin Kurtuluşu’nun 100. yılında ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda İnönü Parkı’nda açılışı yapılan heykel büyük beğeni kazandı.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, protokolün ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün ile Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın Atatürk Anıtı’na çelenk koymaları ardından program kapsamında İnönü Parkı’na yerleştirilen Tunalı Hilmi Heykeli’nin açılış törenine geçildi.

Tören, Kdz. Ereğli Belediyesi Halk Oyunları ekibinin zeybek oyunları gösterisiyle başladı. Tören kapsamında, Tarih Öğretmeni ve Tarih Araştırmacısı Gürdal Özçakır, Tunalı Hilmi Beyin tarihi kişiliği, Ereğli’ye ve ülkeye katkıları konusunda açıklayıcı bilgiler verdi.

POSBIYIK: ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI İSTİYORUZ

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, heykelin açılışında yaptığı konuşmada, Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 100. Yılı nedeniyle etkinliklerin devam ettiğini belirterek, törene katılan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’a ve tüm milletvekillerine “Alemdar’a İstiklal madalyası verilmesi için girişimde bulunmaları ve mücadele etmeleri” çağrısını tekrarladı. Halil Posbıyık, şunları söyledi:

“Değerli Zonguldak Milletvekilim, Ereğli Milletvekilim. Ereğli Milletvekiline iş düşecek. İstiklal madalyası bekliyoruz. Buradan bütün vekillere sesleniyoruz ama aramızda Ünal Demirtaş var. İstiklal madalyası için bize işaret ver. Ereğli’yi toplayalım arkana dizilelim. Ankara’ya kadar gidelim. Alemdar gemisine İstiklal madalyası bekliyoruz. Zonguldak milletvekillerinden hiçbir çaba görmüyoruz ve çok da üzülüyoruz.”

CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, yaptığı konuşmada, Tunalı Hilmi heykeli için Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a ve katkısı olanlara teşekkür ederken, madalya konusunu gündeme getireceğini söyledi. Ünal Demiştaş, “Başkanımızın ifade ettiği gibi yıllar Önce Tunalı Hilmi Bey bunu konuşmuş. Bu konuyu Tunalı Hilmi Beyin vasiyeti kabul edelim. Bu konuda Deniz Yavuzyılmaz milletvekilimizle beraber öncülük ederiz ama Meclis’te aritmetik çoğunluk gerekiyor. Tunalı Hilmi Bey ve Alemdar gemisi hepimizin ortak değeri. Bizim beş milletvekili olarak bu konuya imza atmamız gerekir. İktidar partisinin temsilcisi Saffet Bey burada. Bunu meclisten çıkartırsak bu zaferi perçinlemiş oluruz” dedi.

Kaymakam İsmail Çorumluoğlu da yaptığı konuşmada, kendisinin konunun takipçisi olacağını belirtti. Tunalı Hilmi heykelinin açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çorumluoğlu Alemdar konusunda şunları söyledi:

“Biraz önce başkanımızın ve vekilimizin söylediği ve 2 yıldır görev yaptığım Ereğli’de zaman zaman Sayın Kemal Anadol beyin, zaman zaman buradaki yerleşik halkın dile getirdiği Alemdar ile ilgili çalışmalar konusunda Kaymakamlık ve Valilik olarak ne yapılması gerekiyorsa burada olan tüm tarihçi ve yönetici arkadaşlarımıza talimat veriyorum. Umutsuzluğa gerek yok. Geçtiğimiz yıllarda bir girişim yapılmış, bu çalışma başarılı olmamış olabilir ama birlik ve beraberlik içerisinde olunduktan sonra Ereğli’de yapılmayacak hiçbir şey yoktur. Ben bunu biliyorum. Buradaki yerel idarelerimiz sivil toplum kuruluşlarımız, Sayın vekillerimiz, AK Parti, CHP vekillerimiz, Sayın Valimiz, biz bu taşın altına elimizi koyduktan sonra inşallah bu İstiklal Madalyası’nın Ereğli’ye verildiğinin törenini de sizlerle elbirliği içinde yapmanın gururunu beraberce taşırız.”

AYDINLANMA HAREKETİNİN ÖNCÜLERİNDEN

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Tunalı Hilmi heykelinin açılış töreninde yaptığı konuşmada Tunalı Hilmi’nin vizyonu, geleceği öngören bakış açısıyla, cesur adımlarıyla görev yaptığı Anadolu topraklarında iz bırakmış, büyük bir tarihi kişilik olduğunu vurguladı. Tunalı Hilmi’nin, Ereğli’nin kurtuluşu sürecindeki mücadelesiyle, işçi hakları, kadın hakları başta olmak üzere vatan sevgisiyle yaptığı bütün hizmetleri nedeniyle Ereğli için ayrıca büyük bir değer taşıdığını ifade eden Posbıyık şunları söyledi:

“Jöntürk hareketinin ve Türkiye’deki aydınlanma sürecinin öncülerinden olan Tunalı Hilmi’nin heykelini Ereğli’ye kazandırmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bunu, Ereğli’nin kurtuluşunun 100. yılında yapmak ayrı bir onur.

Bizler Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarını, Zonguldak’a ve Ereğli’ye hizmet etmiş, Ereğli’nin bağımsızlığı için mücadele etmiş önderlerimizi asla unutmayacağız. Gelecek kuşakların bu bilinçte olmasını sağlamak en önemli görevlerimizden biridir.

Tunalı Hilmi, İstanbul’un işgali ve Meclis-i Mebusan’ın çalışamaz duruma düşüp dağılması üzerine Ankara’ya geçti; TBMM’de Bolu’yu temsil etti. Mayıs 1920’de Ereğli’yi işgal etmek isteyen Fransızlara karşı direnişi örgütledi.

Tunalı Hilmi Karadeniz Ereğli’de Kaymakamlık yaptığı dönemde yenilikçi, halkla doğrudan iletişim kuran bir anlayışın temsilcisi oldu.

CESUR ADIMLAR ATTI

Kadın hakları konusunda cesur adımlar attı. Kadın haklarını TBMM’de ilk kez dile getirenler arasındadır.

Yoksul ve kimsesizlere ev, tarla, sermaye veya çiftçilik aletlerini sağlamak amacıyla adımlar attı, Karadeniz Evlendirme Cemiyeti’ni kurdu.

Zonguldak’ın ilk milletvekili olan Tunalı Hilmi bey, Zonguldak kömür havzası içinde işçilere yönelik çalışmalar yaptı. 1923 yılında 25 yataklı Amele Hastanesi’nin kurulmasına ve taş kömürü havzası ile ilgili düzenlemelere öncülük etti. Ayrıca Amele Birliği’ni kurarak Türkiye’de sosyal güvenlik kurumu ile sendikalaşmanın temelini attı.

100. YIL SEMPOZYUMUNU DÜZENLEME KOMİTEMİZ GÜNDEME GETİRDİ

Tunalı Hilmi beyin bu özelliklerinden yol çıkarak 100. Yıl Sempozyumunu düzenleme komitemiz, heykelinin Ereğli’nin en merkezi yerine dikilmesi konusunu gündemlerine aldı. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu heykel, Ereğli’mizin kurtuluşunun öncülerinden olan Tunalı Hilmi beyin Türk milliyetçiliğini, vatan sevgisini ve Ereğli’ye yaptığı hizmetleri unutulmaz kılacaktır.

YOLUMUZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN YOLUDUR

Bu vesileyle “Yolumuz, Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur” diyen Nimet Hoca başta olmak üzere Müdafa-i Hukuk Cemiyeti üyelerimize ve bu mücadeleye katılanlara sonsuz saygılarımı sunuyorum. Bu ülkenin bağımsızlığı ve özgürlüğü uğruna hayatlarını hiçe sayarak mücadele vermiş tüm şehit ve gazilerimizi minnetle, rahmetle anıyorum.

Salgın nedeniyle aramızda bulunamayan, ülkemizin ve Avrupa’nın bir çok şehrinde çok sayıda heykeli yer alan kıymetli heykeltıraş Metin Yurdanur’a bu güzel eser için şükranlarımı sunuyorum.

Bu zorlu coğrafyanın evlatları olarak zoru başarmak ve geleceğimizi dayanışma içinde kendi ellerimizle kurmak zorundayız. Umutluyuz. Bugün dünden daha fazla umutlu ve güçlüyüz. Geçmişimiz geleceğimizin teminatıdır.

29 Ekim nedeniyle şunları söylemek isterim; Bu zaferi bizlere kazandırarak bağımsız ve onurlu bir yaşam, bağımsız bir ülke bırakan başta ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ülkemiz için hayatını feda etmiş şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyor, ruhları şad olsun, diyoruz.

TUNALI HİLMİ MECLİS’TE “YAŞASIN CUMHURİYET” DİYE BAĞIRMIŞTI

Açılış için 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını özel olarak seçtik.

Tunalı Hilmi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ereğli’nin imarı için çaba gösterirken, yol yapımı kabul edilmiş ve sevinçle, “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırmıştı. Bunu hatırlayalım ve şimdi biz de hep bir ağızdan haykıralım ‘Yaşasın Cumhuriyet!’ ”

Konuşmalar ardından protokolün kurdele kesmesiyle heykelin açılışı gerçekleştirildi.

 
Gösterim : 1448
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21643540, Bugün: 3525 kez ziyaret edilmiştir.