Kayıt Tarihi: 27 Kasım 2019 Çarşamba 16:17
SİLİS KUMU İÇİN DOĞAYI KATLEDİYORLAR!
Silis Kumu çıkarılan yer de ölüm kol geziyor! Kandilli -Terzi Köyü. On binlerce ağaç kesildi. Katliam devam ediyor.

Kandilli 'de Gökçeler ve Terziköyü sınırlarında ÇED'e gerek görülmeden izin verildiği iddia edilen Silis Kumu ''CAM HAM MADDESİ'' kum çıkarılan maden sahasının halini görenler burada tam bir doğa katliamının yapıldığının altını çiziyorlar.

Silis kumunun ortaya çıkarılması için oluşturulan havuzlarda kullanılan kimyasallar neticesinde ise bölgede toprak bir daha eski verimli terk ederek artık kullanılamaz duruma gelmiş.

Maden sahası Kandilli sınırlarından Amasra’ya kadar olan bir bölgeyi kapsadığını ifade eden çevre gönüllüleri on binlerce ağaç kesildiğini ce daha da kesilerek katliama devam edileceğini belirtiyorlar.

Çevre gönüllülerinin sosyal medya üzerinden yaptıkları görüntü ve halkı bilinçlendirici paylaşımları şu şekilde;

“Kuvars- Silis kumu bir metre derinlikte bir tabaka bu kumu çıkarmak için önce toprağın üzerindeki ağaçlar kesiliyor. sonra silis kumuna ulaşılıyor . Ulaşılan silis kumu çıkarılıyor. daha sonra çıkarılan kumun ayrıştırılması için bir havuzda kimyasal işlemelerden geçiriliyor. Çıkarılan silis kumu Düzce'de bulunan Borcam Fabrikalarında işleniyor.

Bu madenin açıldığı dönemde bir kaç kez itiraz ettik. Bölgede bir duyarlılık yakalamaya uğraştık ancak başarmadık.

Sivil toplum örgütleri, siyasi partiler sahiplenmedi. 2017 Yılında kapasite artışı için ÇED süreci başladı toplantıya Kandilli Belediye başkanı, CHP Kdz. Ereğli ilçe başkanı ve Milletvekili ile beraber katıldık. Toplantıya itiraz ettik. iptal ettirdik. Ama devamı gelmedi duyarlılıklar süreci yönetmek değil bir anlık bir tepki olunca örgütlülük de olmayınca süreç askıda kaldı.

Hukuki süreç yönetilemedi. Toplantıda şirketin yandaşları ben ve arkadaşlarımın üzerine yürümüştü. Araya jandarma girmiş saldırıyı önlemişti.

Kumun yıkandığı havuzdaki kimyasallar denize bırakılıyor. Her hangi bir canlı dokunduğu anda öldürüyor. ÇED Toplantısından birkaç gün önce Terzi köyü Muhtarının köpeği gördüğümüz havuzdan su içmiş ölmüştü.

Yeniden hatırlamakta fayda var. Kandilli ile Amasra arasındaki ormanlık alanın sonu gördüğümüz çöl şeklini alacak.

Bölgede bulunan belediyeler, muhtarlıklar, Siyaset ve sivil düşünen herkesin sorumluluğunu hatırlatıyorum.

ÇED toplantısı görüntüleri.”

 
Gösterim : 6052
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21650272, Bugün: 5598 kez ziyaret edilmiştir.