Kayıt Tarihi: 14 Haziran 2018 Perşembe 01:26
TARİH AFFETMEZ! “18 Haziran Ereğli’nin Kurtuluşu Davetiyelerinde Bir Yığın Yazım ve Tarihi Hata!”
Kdz. Ereğli gerek Mitolojik tarihi gerekse de yakın tarihimiz açısından oldukça zengin donelere sahip bir kent. Ancak bu zenginlik halka iletilirken sürekli yanlışlar silsilesi ile tekerrür ediyor.

Uzun zaman önce özellikle Ereğli Belediyesi’nin iki ayrı kronolojik tarih dilimi aralığında olmasına rağmen 18 Haziran ile Alemdar Olayını biribirine karıştırarak yaptığı kutlamaları, yaza-çize düzelttiğimize sevinirken, bu sefer de Ereğli Kaymakamlığının logosu altında 8 Haziran Ereğli’nin Kurtuluşu kutlamalarının yapılacağını bildiren davetiyede bir yığın hata sözkonusu…

Oysa Kdz. Ereğli’yi hep dışa açmak, tarihini, Kültürünü bizim dışımızdaki, hatta yurt dışına yayma misyonunu bu denli benimsemişken, özellikle de resmi makamlarca böyle hataların yapılması bu kente gönül vermiş biz Ereğli severleri üzüyor.

Oysa böyle bilgi ve donanım gerektiren hassas konularda bir bilene danışılsa, belki de böyle sıkıntılarla karşılaşılmaz.

İşin kötüsü ise uzun yıllardır bir birinin kopyası şeklinde yapılan bu davetiye kim bilir kaçıcı kez aynı hataları tekrarlıyor.

Buradan yineliyoruz, bu kentte bir “Kdz. Ereğli Tarih, Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği” var.. En azından bu tip şeylerin sağlamasını bu dernek ile irtibata geçip istişare edebilirsiniz…

İŞTE EREĞLİ’NİN KURTULUŞUNUN 98. YILI MÜNASEBETİ İLE DAVETİYE’DEKİ “YAZIM HATASI MI YOKSA BİLGİ EKSİKLİĞİ HATASI MI?” BİLİNMEZ YAPILAN YANLIŞIKLAR…

Davetiyenin arkasında yazan “KURTULUŞTA EREĞLİ TÜRKÜSÜ” eserindeki bir çok terim yanlış yazılmış.

Şiirde; “Dünyanın yuvarlağını buradan Aleme haykıran Horalides’e “ kelimesi baştan aşağıya yanlış yazılmış..

“Dünyanın Yuvar Olduğunu” yazılması gerekirken “Dünyanın yuvarlağını” diye yazılmış. Ayrıca Dünya üzerinde “Horalides” isminde kimse maalesef yok. Doğrusu HERAKLEİDES olması gereken bu isim yanlış yazılarak tarihi bir hataya düşülmüş.

Yine şiirde “Mim sanatçısı Kiripas’a “ diye yazılan satırdaki “Kiripas” kimdir, bileniniz var mı? Bunun da aslı KRİSPOS dur..

Şimdi düşünsenize bu davetiye eline geçen, Ereğli’yi tanımayan birini, bu isimlere bakarak bunları merak etse, acaba merakını giderebilir mi?

3-5 satırlık şiirde bile tarihi hatalara imza atanların Kurtuluş Savaşımızda ilk kurtulan ve Gazi Şehir olan (Bundan da haberleri var mıdır bilinmez? ) Ereğli’nin Kurtuluş gününe gösterecekleri ilgi ve alaka nasıl olur diye düşünmeden edemiyor insan!

Umarız bu tarihi kişiliklerin ve yazım hatalarını Ereğli’nin Kurtululuşunun 100. Yılı kutlamalarına kadar düzeltebilirsiniz!

YAZIM VE TARİHİ İSİM KONUSUNDA HATALARLA DOLU O ŞİİR;

KURTULUŞTA EREĞLİ TÜRKÜSÜ

O gün onlar

Milletin makûs kaderine terk edildiği ortamda

Bir avuç yurtsever gönüllü ve önderdiler

Ereğlili hemşerileri ile birlikte

Çepeçevre baskıya karanlığa ve umutsuzluğa rağmen

Mustafa Kemal’i seçtiler

onlar Kuvayi Milliyeciydiler

Yüzbaşı Celal Dura ve Cevat Rıfat’ın askeri görüşleri

Nimet hocalarının birleştiriciliği ile

Birbirleri hemşerileri ve paşalarına inanan

Hacı Eşref Eyüp, Evvel Zaman Hakkı

Kahramanoğlu Mehmet, Cıbıroğlu Mustafa, Sarımsakcıoğlu Nazif

Kuvayi Milliyeciydiler

Oysa onlar Tarihe ve atalarına borçluydular

Ayazmasında Kerberos’u yakalayan Herkül’e

Dünyanın yuvarlağını buradan

Aleme haykıran Horalides’e

Mim sanatçısı Kiripas’a

Yöremizin taşları ile Rumeli Hisarını yapan

Ve böylece İstanbul’u fethederek çağ açan Fatih’e

Kalyonlar devşirmiş limanlarına ve kurt denizcilerine

Köylüleri Uzun Mehmet’e borçluydular

çaresiz Kuvayi Milliyeciydiler

 
Gösterim : 3082
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21670850, Bugün: 555 kez ziyaret edilmiştir.