Kayıt Tarihi: 5 Şubat 2016 Cuma 12:28
RECEP KAHYA VE ALEMDAR GEMİSİ İÇİN ANMA TÖRENİ
KDZ.Ereğli Kaymakamlığı’ndan yapılan duyuruya göre; İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’yı anma ve “Alemdar Gemisi’nin Karadeniz Ereğli’ye İntikalinin Kutlama Günü” düzenleneceği bildirildi.

9 Şubat 2016 Salı günkü program şu şekilde;

İLK DENİZ ŞEHİDİ RECEP KAHYA'YI ANMA PROGRAMI / Yer: Alemdar Anıtı Gönü

Saat: 15.00 Alemdar Anıtına Çelenk Sunma

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

Günün Anlam ve Önemini Belirten Konuşma

Törenin Sona Ermesi

ALEMDAR'IN EREĞLİ'YE İNTİKALINİ KUTLAMA PROGRAMI /Yer: Alemdar Müze Gemi

Saat: 15.30 Davetlilerin Alemdar'da Yerlerini Almaları

Alemdar Derneği Başkan yardımcısı Durmaz DEMİROĞLU'nun Sunumu

Davetlilerin İkram ve Ağırlama Teşrifleri

GAZİ ALEMDAR GEMİSİ HAKKINDA

“ALEMDAR” bir açık deniz römorkörü olup, Danimarka’nın “Helsinger Jernskibs-Maskinbyggeri Elsinore” tersanelerinde 1898 yılında buharlı kurtarma gemisi olarak inşa edilmiş ve “DANMARK” adı ile denize indirilmiştir. Teknesi galvanizli saçtan olup iki direkli, tek bacalı idi. Gemi 49.5 metre boy, 7,95 metre en ve 3 metre drafta sahip 362 gros ton karakteristik özelliklere sahiptir. 750 beygir gücünde çift kazanlı olup saatte 12 mil sürat yapabiliyordu. Bağlı olduğu kampanya “Em Z: Svitzers Salvage Co Ltd.” tarafından Marsilya’da görevlendirildi. Zamanın gemi tekniğine göre gösterişli bir tekne olması bakımından Bastille Festivalinde, 1902 yılında limandaki tekneler arasında en iyi gemi seçilerek ödüllendirilmişti.

Çanakkale Savaşı sonucunda karaya oturmuş ya da yarı batık teknelerin kurtarılması çalışmaları için “Dardanelles Operations” adı altında görev yapması için firması tarafından görevlendirildi.

1. Dünya Savaşında boğazlardan çıkamayınca Osmanlı Hükümeti tarafından bu gemiye el konulmuş, Osmanlı bandırasında “Seyri Sefain İdaresi” altında çalıştırılmaya başlanmıştır. Gemiye 1915 yılının Mayıs ayında “Alemdar” adı verilmiştir. 12 Ocak 1916 tarihinde ise Osmanlı hükümeti tarafından 335.000 Danimarka Kronuna resmen satın alınmıştır. 22/26 Ocak 1916’da Nara’da karaya oturan Yavuz zırhlısının kurtarılmasında görev almıştır.

Geminin personel sayısı 28 kişi olup kurtarma işlemlerinin önemine göre personel sayısı arttırılmaktaydı. Gemide Danimarkalılardan kalma 6 adet Lublin tüfeği ile 6 adet Snayder tabancası vardı.

Tarih kitapları çoğunlukla Kurtuluş Savaşımızın karada yapılan mücadelelerinden bahseder. Ancak unutulmamalıdır ki büyük zafere ulaşmak için özellikle Karadeniz’de çok farklı bir mücadele verilmiştir. ATATÜRK bir konuşmasında “Gözüm Sakarya’da Kulağım İnebolu’da!..” demiştir. İşte Karadeniz’de verilen bu mücadelede önemli roller alan Alemdar Gemisi, Kurtuluş Savaşından sonra 1924-1959 yılları arasında kurtarma gemisi olarak kullanılmış ve 1951 yılında Haliç Tersanesinde büyük onarıma tabii tutulmuştur. 1959 yılında hurdaya ayrılarak 1982 yılına kadar tanker dubası olarak kullanılmış ve 1982 yılında sökülmek üzere satılmıştır. Günümüzde Alemdar Gemisinden; halen Deniz Müzesinde sergilenmekte olan pusula, makine telgrafı, dümen dolabı ile 1 deniz feneri ve birkaç fotograf kalmıştır.

Kurtuluş savaşında Kuvva-i Milliye emrine girmek için yaptıkları ile İstiklal Harbine katkılarından dolayı, adeta destanlaşan Gazi Alemdar gemisinin, tüm Türkiye’ye tanıtılması ve anısının yaşatılması maksadıyla ilk kaynağı 28 Ekim 2005 tarihinde yapılan Alemdar Müze Gemisi, 08 Ağustos 2008 tarihinde tamamlanarak Karadeniz Ereğli’de halkın ziyaretine açılmıştır.

 
Gösterim : 7798
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21646772, Bugün: 2098 kez ziyaret edilmiştir.