Kayıt Tarihi: 16 Mart 2012 Cuma 19:17
Zonguldak'ta Kanser ve Alzheimer'a İyi gelen Mantar Bulundu
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, kanser ve alzheimer hastalıklarının tedavilerinde kullanılan ve 'parlak derili' anlamına gelen Reishi mantarı bulundu.

Uzun yaşam mantarı olarak da bilinen Reishi mantarı, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Strateji Geliştirme Daire Başkanı Veli Eliçora’nın bir yakını tarafından Devrek ilçesi kırsalında fark edildi. Cilalı bir görünüm arz etmesinden şüphelenen vatandaşın haber verdiği Eliçora, incelemesi için ZKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray’a durumu aktardı. Yaptığı ön incelemede, mantarın, Reishi mantarı olduğunu saptayan Doç. Uyar, bu konuda uzman olan Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İşıloğlu’na mantarı doğrulattı.

Bugüne kadar Zonguldak’ta bu mantar türünün kaydına rastlanmadığını belirten Doç. Dr. Güray Uyar, Fen-Edebiyat Fakültesi Karayosunu Araştırma Labaratuvarı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kendisi az ancak ekonomik kullanımı çok yüksek olması bakımından kamuoyuna duyurmak istedik. Bu bir ağaç mantarıdır. Meşe, kayın, gürken, kızılağaç, kavak, kestane, fındık, armut ve ıhlamur gibi yapraklı ağaçların çürüyen kütüklerinin üzerinde yetişiyor." dedi.

Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinden 4000 yıldan bu yana medikal ve mistik özellikleri nedeniyle kullanıldığını hatırlatan Doç Dr. Uyar, "Bu mantarın şurup ve doz gibi farklı şekillerde kullanımı mevcuttur. İlk başta kanser gibi anti tümör etkileri, alzheimer, karaciğer ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi çok büyüktür. Biz doğal ortamda toplanması pek mümkün olmadığı için laboratuarda kültüre alacağız. Daha sonra sera ortamlarında kültürle çoğaltacağız. Bunun için desteğe ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

 
Gösterim : 3220
YORUMLAR
Hakkı Eliçora / Mantarı bulan kişi
Mantarın ne kadar önemli olduğunu önceden öğrenmiştim.Bu gibi olaylarda daima araştırmacı bir kişilğim olduğu için kendi memleketime yararlı olabileceğini ve memleketime bir hizmet sunabileceğim umuduyla hep araştırmada ve aramadayım. Sn. Hocam beni daha öncede aradılar fakat tek korkum bu haber duyulduktan sonra o mantar molokül lerinin de yok olması ve talan edilmesidir.
0
0
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21646892, Bugün: 2218 kez ziyaret edilmiştir.