Kayıt Tarihi: 11 Mart 2012 Pazar 19:21
Kdz. Ereğli'de Ne Kadar Tescilli Tarihi Ev Var!
Karadeniz Ereğli'de geçtiğimiz günlerde Yalı Caddesindeki tarihi sur kalıntıları üzerinde yine tarihi sayılabilecek istinat duvarlarının çökmesi ile birlikte tarihi çok eskilere dayanan Ereğli'de "kültür mirasımızın ne kadarına sahip çıkabiliyoruz?" sorusu gündemden düşmüyor.

Restorasyonu çok zaman ve maliyet isteyen tarihi Cehennem Ağzı Mağaraları ve sur kalıntılarını bir yana bırakırsak yakın tarihimize ışık tutan eski Ereğli Evlerinin içler acısı hali tarih meraklılarını düşündürüyor.

Bu eski ve nerede ise yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan evlerin ne kadarı tescilli olduğu ise merak konusu. Tescilli olup da bir şekilde yıkılıp yerine dev bloklar yapılan bina yada binalar var mı? Tescilli tarihi evlerin kontrolünü kim ve hangi kuruluşlar yapıyor? Bunlar da da ayrı bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

En yakın örneği Safranbolu'da olan ve eski Safranbolu olarak adlandırılan yerdeki evlerin tamamı tescilli. Buradaki evleri sadece aslına uygun olarak ayakta tutmanız mümkün. Kültür Bakanlığı Kdz. Ereğli'de çok özel mimari yapıya sahip bu evlerin halen ayakta olanların restore edilecek ve tescilli haline uygun yeniden yapılacak binalar için yüzde 100 proje hibesi sağlasa, bugün Ereğli'nin bir çok yerindeki bu güzelim tarihi yapılar kentin kültür dokusuna kazandırılamaz mı?

Ya da en azından tescilli olan bir kaç tane ev Belediye ya da Ereğli'de Sosyal Sorumluluk adına bu kentin tarihi kültürüne katkı sağlamak adına büyük işyeri sahipleri tarafından restore masrafları üstlenilemez mi? Yoksa göz göre göre bu kültür mirası evlerimiz birer ikişer yıkılıp hafızalarımızdan silinecek mi?

 
Gösterim : 3843
YORUMLAR
KADRİ MERT / EREĞLİNİN HER TAŞI TARİH KOKAR
yalı caddesinde yıkılan kale duvarı bir liman kenti olan ve sadece denizden ulaşımı bulunan Ereğlinin güvenlik açısından yapılmış en dış kale duvarlarının kalıntısıdır.. orta kale duvarlarıdikili caddesi kız kapısı hattı üzerinde kalıntılarını görebileceğiniz duvarlardır .. iç kale duvarları ise kaletepe ve çevresidir.. yani Ereğli iç içe 3 kale duvarıyla çebrilidir ..herhangi bir kuşatmada dışarıdan hiç destek almadan 15 yıl kendi kendine yetecek ekim alanına ve suya sahiptir... tahribat sa
1
1
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21702009, Bugün: 2045 kez ziyaret edilmiştir.