Kayıt Tarihi: 9 Kasım 2013 Cumartesi 18:35
Sanayicilere 'Ar-Ge için sınırsız bütçe' müjdesi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, 2023 hedefi kapsamında geliştirilen Ar-Ge projesinde sanayiciye harcayamayacakları kadar sınırsız bir bütçeye sunduklarını söyledi. Aslan, sınıf ve laboratuar merkezli üniversiteler yerine sektör ve uygulama odaklı bir eğitim üretim modeline geçilmesi gerektiğini anlattı.

Zonguldak Dedeman Otel’de gerçekleştirilen “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı - Ar-Ge ve Yenilikte Zonguldak, Bartın, Karabük” oturumunda, üç sektörün temsilcilerine hitap eden Aslan, Ar-Ge projelerinde sınırsız bütçeye sahip olduklarını vurguladı.

Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin vali, rektör ve sanayi temsilcileri ile iş dünyasından yoğun katılım oldu.

Kamu-Üniversite ve Sanayici üçlüsünün Ar-Ge projesi yazması çağrısında bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, “Ar-Ge, ürün geliştirme veya reel gelir sisteminizi rehabilite etmeye yönelik olarak 100 bin liralık proje getirin, 100 bin liralık proje yazın, 75 bin lirasını biz verelim diyoruz. 10 milyon yazın, 1,5 milyonunu biz verelim diyoruz. Bütçe 10 milyona kadar gidiyor mu? Hayır gitmiyor. Sınır yok. Ar-Ge’ye dönük ne kadar proje yazıyorsanız bunun yüzde 75’i bütçe sınırı olmaksızın devlet tarafından karşılanıyor. Şu anda Ar-Ge’ye yönelik yapılacak çalışmalarda harcayamayacağımız kadar çok paramız var. Niye? Çünkü şöyle bir hedefimiz var: 2 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılasını 2023’te yakaladığımızda 60 milyar doların Ar-Ge’ye harcanmasını kamuoyuna taahhüt ettik. Biz 60 milyar doların daha 6 milyar dolarındayız. Daha 10 katı harcamamız gerekiyor. O yüzden Ar-Ge anlamında harcayamayacak kadar paramız var.” dedi.

Bu üç kesimin görev anlayışını değiştirmesi gerektiğinin altını çizen Aslan, “Kamu görevini değiştirerek tekrar tanımlayacak, üniversite tekrar tanımlayacak. Sektör ben bu halimden memnunum, bu benim oğlumu da kızımı da götürür diyebilir; ama torununu götürmez. Torununu sevmez misiniz? Çocuklar cevizin kabuğu, torunlar cevizin içi diyorlar. Cevizin içi çok daha değerli gibi gözüküyor. Benim daha torunum yok ama Allah herkese nasip etsin.” diye konuştu.

FİLYOS PROJESİNİN DEVLET NEZDİNDE AYRI BİR YERİ VAR

Enerji ihtisas bölgesi ilan edilen Filyos’un önemini anlatan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bölgenin üst politika dokümanları açısından ayrı bir yeri var. Dünyanın en önemli kömür kaynakları ve enerji üretimi ile Karabük Demir Çelik ve diğer sanayi tesisleri açısından oldukça önemli. Türkiye’de üç tane enerji bölgesi kuruldu. Birincisi Ceyhan, ikincisi Karapınar ve üçüncüsü de Filyos’tur. Oranın limanı hayata geçirilip sanayileşme hamlesi gerçekleştiğinde bu bölgenin çehresi değişecek, bağlantılı olarak İçanadolu bölgesinin de çehresi değişecektir. Ama önce bu önemli noktanın farkında olmalıyız”

Teknoloji geliştirme bölgelerinin önemine değinen Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ise Türkiye’de 52 tane teknoloji geliştirme bölgesi oluşturma kararının bakanlık tarafından alındığını kaydetti.

 
Gösterim : 1742
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21706196, Bugün: 2014 kez ziyaret edilmiştir.