Kayıt Tarihi: 19 Nisan 2013 Cuma 20:19
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Özden ÖZCAN: ‘İSG’nde Önleyici Tedbirler Unutulmamalıdır’
Karadeniz Ereğli'de, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Özden ÖZCAN, 6331 sayılı kanun kapsamında iş güvenliği alanında gerçekleştirilen yenilikler hakkında bilgi verirken, ‘asıl olan önleyici tedbirlerdir Yani kaza veya meslek hayatı yaşanmadan gerekli önlemleri almak ve bunun zeminini ortadan kaldırmaktır’ dedi.

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından, Erdemir Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Özden ÖZCAN, 6331 sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kanunu hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. ÖZCAN, İş Güvenliğinin sağlanmasında en önemli faktör önleyici tedbirleri öne çıkarmak olduğunun altını çizdi.

Kendisinin eski bir Erdemir çalışanı olduğunu ve Türkiye'de ilk İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarını başlatan kurumların başında Erdemir'in geldiğini söyleyen ÖZCAN, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

‘Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 6331 sayılı kanun olarak, 30 Haziran 2012'de yürürlüğe girdi. Bu kanundan önce 4857 sayılı kanun vardı. 6331 sayılı kanunla, kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alındı. Yeni kanunun en önemli özelliği daha önceki kanunda sayı sınırı vardı. 50 kişiden fazla çalışanı olan işyerleri için bir zorunluluk vardı ve işverenlerde bunu kullanarak çalışan sayısını 49'da tutarak kanunun gerekliliklerini uygulamıyordu. Yeni yasaya bu sayı sınırı kaldırıldı. Sayı sınırı olmaksızın, memur, işçi, işveren, çırak, stajyer tüm çalışanlar, kamu ve özel sektöre ait bütün işler ve işyerleri, tarım ve benzeri dahil tüm işkolları kanun kapsamına alındı.

Kanunda emniyet, afet müdahale ekipleri, ev hizmetleri, kendi nam ve hesabına tek başına çalışanlar kapsam dışı bırakıldı.’

‘Yeni Yasa Üç Bölüme Ayrılıyor’

Yeni yasanın hayata geçmesi için başta sanayici ve işverenlerin büyük bir duyarlılık göstermesi, yaptıkları işin hangi sınıfa girdiğini tespit ettirerek gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade eden ÖZCAN şöyle konuştu:

‘İş Sağlığı ve Güvenliği alanında tehlike düzeyine göre işyerlerinin 3 ana sınıfa ayrılıyor ve buna göre İSG uzmanı bulundurmaları gerekiyor. İşyeri hekimleri bu üç farklı yerde de görev alabilir. Ancak İş güvenliği uzmanları söz konusu olursa, A sınıfı uzman çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli iş ve işyerlerinde görev alabilir. B sınıfı uzman da tehlikeli ve az tehlikeli alanlarda, C sınıfı uzman ise sadece az tehlikeli yerlerde görev alabilir.

Bu yeni yasanın en önemli amacı ve bizlerinde mutlaka özümsemesi gereken iş güvenliğinin sağlanma biçimidir. Ülkemizde maalesef bu konularda reaksiyoner bir yaklaşım hakimdir. Yani kaza olur, yaşanır ondan sonra çözüm aranır. Oysa aslolan önleyici tedbirlerdir Yani kaza veya meslek hayatı yaşanmadan gerekli önlemleri almak ve bunun zeminini ortadan kaldırmak”

ÖZCAN, önleyici tedbirler ve yasanın diğer ayrıntılarını anlatarak konferansa devam ederken, katılımcılardan gelen soruları da cevaplandırdı.

Erdenmir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa, Karadeniz Ereğli TSO Başkanı Mehmet GENÇ, TSO Meclis Başkanı Zeki US, Dernek, Oda ve Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve TSO üyeleri katıldı.

 
Gösterim : 3741
YORUMLAR
bilal / YAZIK
ne bekleniyordu ki insanlarmızın durumu ortada. Ama saat 14:00 deyipte toplantıyı 14:30 da insanların isyanıyla başlatanlar ya oraya işini brakıp gelenlere saygısı yoktu ya da gelenleri işsiz gücsüz sanıyordu.
0
0
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21711133, Bugün: 4840 kez ziyaret edilmiştir.