Kayıt Tarihi: 7 Mart 2013 Perşembe 20:52
Karikatürist AYYILDIZ'a dava açan Oğuz ÖZGEN yine kaybetti!
Karikatürist Kurtuluş AYYILDIZ'a dönemin ERDEMİR Genel Müdürü tarafından açılan "50 Bin TL'lik Rekor Tazminat Davası" sonuçlandı. 7 Mart 2013 Perşembe günkü Kurtuluş AYYILDIZ ve Avukatı Saffet BOZKURT katıldığı son duruşmada Hakim kararını açıkladı ve 50 Bin TL'lik tazminat davası reddoldu.

Bilindiği üzere Gazete Ereğli İmtiyaz Sahibi ve Karikatürist Kurtuluş AYYILDIZ hakkında; Ocak 2012 tarihinde Gazete Ereğli'nin 57. sayısında çizdiği bir karikatür yüzünden dönemin ERDEMİR Genel Müdürü Oğuz ÖZGEN tarafından savcılığa yapılan müracaat sonrası Kdz. Ereğli Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde "Hakaret Davası" açılırken ÖZGEN eş zamanlı olarak avukatları aracılığı ile hem Kurtuluş AYYILDIZ'a, hem de Gazete Ereğli'de muhabir olarak görev yapan Özge CERRAH'a 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde 50 Bin TL'lik tazminat istemi ile dava açmıştı.

11 Ocak 2013 günü Ereğli Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasında mahkeme Gazete Ereğli İmtiyaz Sahibi ve Karikatürist Kurtuluş AYYILDIZ'ı üzerine atılı "Hakaret Suçuna" ilişkin suçsuz bularak beraatine karar vermişti.

Ardından 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde devam etmekte olan 50'bin TL'lik rekor tazminat istemi ile görülen davada 7 Mart 2013 günü sona gelindi.

Daha önce Ceza Mahkemesinin sonucu beklenmesi üzere 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakiminden süre isteyen Oğuz ÖZGEN'in avukatları ceza davasında kaybetmelerine rağmen bu seferde Mahkemeden "Ceza dosyasında her ne kadar beraat kararı verilmiş ise de biz temyiz ettik. Temyiz sonucunun beklenmesini istiyoruz" diyerek yine süre istediler.

Davaya Devam Edildi

Mahkeme tarafından dinlenilen talepler neticesinde "her ne kadar davacı tarafça ceza dosyasının sonuçlanması beklenmesi talep edilmiş ise de, ceza mahkemesince beraat kararı verilmesi ve dosya kapsamı, tarafların iddia ve savunmaları birlikte değerlendirildiğinde, ceza dosyasının temyiz kararının beklenilmesine ilişkin talep reddedilerek duruşmaya devam edildi.

1. Asliye Hukuk Mahkemesince gerekçesi gerekçeli kararda açıklanmak üzere 50 Bin TL'lik tazminat istemi ile açılan davanın reddine karar verildi.

Özgen bir kez daha kaybetti

50 Bin TL'lik tazminat istemi ile Karikatür alanında Türkiye'de bir rekora imza atılan davanın reddi ile Gazete Ereğli İmtiyaz Sahibi ve Karikatürist Kurtuluş AYYILDIZ ve muhabir Özge CERRAH davayı kazanırken ÖZGEN basın mensupları karşısında ikinci kez kaybetmiş oldu.

Mahkeme süreci devam ederken neler yaşandı?

Gazete Ereğli İmtiyaz Sahibi ve Karikatürist Kurtuluş AYYILDIZ' açılan hem ceza hem de 50 Bin TL'lik tazminat davaları sürecinde Gazete Ereğli baskılara boyun eğmedi.

Herhangi bir hukuki sorumluluğu bulunmayan Gazete Ereğli muhabiri ÖZGE CERRAH'ı da davaya dahil eden ÖZGEN'in avukatlarının ve Oğuz ÖZGEN'in bu tavırlarına Yüce Türk Adaleti gereken cevabı tam 2 kez vermiş oldu.

Hukuki sorumluğu olmadığı halde bu şekilde muhabirine dahi tazminat istemi ile dava açılması Gazete Ereğli'yi sindirme politikalarının bir parçası olarak karşımıza çıktı.

Gazete Ereğli Bu Baskılara Boyun Eğmedi

ERDEMİR tarafından gazete reklamları dahi kesilen Gazete Ereğli'nin aynı zamanda da haber alma özgürlüğü de engellenmek istendi. Türkiye'nin ve bölgenin güçlü kuruluşu ERDEMİR Gazete Ereğli'yi haber portföyünden çıkararak hiç bir etkinliğine davet etmedi.

Gazete Ereğli çalışanları kentin Valisi'nin olduğu ve ERDEMİR'li yöneticilerin de katıldığı toplantıya alınmak istemediler.

Erdemir’in Göztepe Tesisleri’nde gerçekleştirdiği ve Zonguldak Vali'si Erol AYYILDIZ'ın da katıldığı toplantıyı izlemek için toplantının yapılacağı saatte tesis önüne gelen Kurtuluş AYYILDIZ’a ERDEMİR Güvenlik Görevlileri tarafından müdahale edilerek, içeri alınmaması yönünde kendilerine talimat verildiği ve AYYILDIZ’ın içeri alınmayacağı hatırlatıldı. Bunun üzerine AYYILDIZ kentin Valisi'nin katıldığı toplantıda haber alma özgürlüğü engellenerek salon dışına çıkartıldı.

Yaşanan talihsiz olayı öğrenen bir gurup basın mensubu ile birlikte tesis önünde bekleyen AYYILDIZ burada beraberindeki gazeteciler ile birlikte ellerindeki fotoğraf makinalarını yere bırakıp, oturma eylemi yapıp tepkisini ortaya koyduktan sonra içeriye alınsa da bu olay Gazete Ereğli ve AYYILDIZ'ın şahsına uygulanan baskının ne boyutta olduğunun açıkça göstergesi oldu.

Duruşma sonrası AYYILDIZ; "basın özgürlüğü çerçevesinde yayınlarımıza yılmadan devam edeceğiz" dedi.

Her iki davada lehine sonuçlanan Gazete Ereğli İmtiyaz Sahibi ve Karikatürist Kurtuluş AYYILDIZ; "Üzerimize atılan hakaret suçundan ve tarafımıza yapılmaya çalışılan sindirme politikalarının ardından haklılığımızın ortaya çıkması bizim için sevindirici olmuştur. Gazete Ereğli ailesi olarak basın ve ifade özgürlüğü çerçevesinde kişilik haklarını göz önünde bulundurarak kamuoyunu aydınlatma adına haber ve eleştirel yorumlarımıza dün olduğu gibi, bugün de yarın da devam edeceğiz." dedi.

 
Gösterim : 5200
YORUMLAR
Kemal K. / Geçmişler olsun
Daha kaç kere diyeceğiz bilemiyorum ama bir kez daha geçmiş olsun :) Adalet, adalet, adalet. Er ya da geç adalet...
0
3

muhammet / sen
valla abi geçmişolsun şimdi gördüm fazla bişey demeye gerek yok kazanacağın belliydi.
0
2
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21689549, Bugün: 1703 kez ziyaret edilmiştir.