Kayıt Tarihi: Wednesday, August 21, 2024 7:33 PM
ÇINAR’DAN BÜYÜK YATIRIM
Çınar Boru Asitleme Fabrikası törenle açıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Karadeniz Ereğli'de konuştu: "Üretime yönelik yapılan her yeni yatırım, ekonomimize doğrudan katkı sağlamakta ve uluslararası rekabet gücümüzü pekiştirmektedir. Açılışını gerçekleştirdiğimiz tesis de Zonguldak gibi stratejik şehirlerimizin ihracatımıza olan katkısını daha da artıracak, ülkemizin genel ekonomik hedeflerine ulaşmasında önemli bir kilometre taşı olacaktır. Her yenilik bir keşfin kapısını aralar."

Karadeniz Ereğli'de Çınar Boru Asitleme Fabrikası Organize Sanayi Bölgesi'nde açılış töreni gerçekleştirildi. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açılışta konuşan Sanayi Bakanı Ömer Bolat, en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olan Çınar Boru Profil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Boru Asitleme Fabrikası'nın hizmete açmak için bir araya geldiklerini söyledi. Ülkemiz sanayini şekillendiren iş insanları ile birlikte teknolojik yatırımların ve üretkenliğin desteklendiği, istihdam ve ihracatın arttığı bir geleceğe emin adımlar ile ilerlediklerini belirten Bolat, "Hedeflerimize ulaşmak noktasında, her köşesi sahip olduğu kaynaklar ve üretim potansiyeli ile ekonomiye değer katan ülkemizin güzide şehirlerine önemli bir rol düşmekte olup, her ilimizin ihracatımıza olan katkısı, ülkemizin genel ekonomik hedeflerine ulaşmasında vazgeçilmez bir unsurdur." dedi.

1 MİLYAR DOLARA YAKIN İHRACAT

Zonguldak'ın, madencilikteki köklü geçmişi ile ülkenin enerji sektöründe kritik bir role sahip olan, Karadeniz kıyısında yer alan stratejik konumu ile bölge ekonomisinin kalkınmasını sağlayan kilit bir ticaret şehri olduğunu hatırlatan Bolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "2002 yılında yaklaşık 32 milyon dolar ihracat yapan Zonguldak’ın, 2023 yılında 358,9 milyon dolara ulaşan ihracatı da şehrin gelişen sanayi altyapısını ve ihracat potansiyelini kanıtlar niteliktedir. Ayrıca,Ticaret Bakanlığımız tarafından Zonguldak ilimizin faaliyet bazlı ihracat verileri değerlendirildiğinde, 2023 yılında 1 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirmiş olduğunu görüyoruz. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatta %36’lık artışla pozitif bir ivme yakalanmış, ihracat 804 milyon dolara yükselmiştir. İhracatın sektörel dağılımında; demir ve çelik ürünleri %78 ile birinci sırada yer almaktadır. Sonrasında bunu %6,2’lik bir pay ile makine ve elektronik sektörü izlemektedir.

"ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK"

Açılışını gerçekleştirdiğimiz Çınar Boru Asitleme Fabrikası da Zonguldak'ın sahip olduğu potansiyeli daha da ileriye taşıyacak önemli bir yatırımdır. Bu fabrikanın, Zonguldak'ın sanayi alanındaki gücünü ve rekabetçiliğini daha da artırarak ihracat hedeflerimize ulaşmada önemli bir rol oynayacağına inancımız tamdır. Türkiye, son yıllarda ekonomik büyüme ve ihracat alanında önemli başarılara imza atmıştır. İhracatımız, ekonomimizin lokomotifi olarak büyümemize katkı sağlarken, sanayimizin ve üretim kapasitemizin de ne denli güçlü olduğunu tüm dünyaya göstermektedir. Bu başarılara da son beş yılda dünyada ve ülkemizde yaşanan COVİD 19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat depremlerinin tüm olumsuz etkilerine rağmen ulaşılmıştır. Bu başarıda, sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın ve girişimcilerimizin emeği yadsınamaz derecede büyüktür. 2023 yılında ekonomik büyümemiz %4,5 oranında gerçekleşerek %4,4 olan Orta Vadeli Program (OVP) hedefini aşmıştı. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise %5,7 oranında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı ile Türkiye ekonomisi, yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 15 çeyrektir sürdürmüştür. Bu bizleri onurlandıran bir tablodur. Emekçisi, üreticisi, tedarikçisi, çiftçisi, beyaz yakalısı, esnafı, girişimcisi, pazarlamacısı, ihracatçısı ile tüm iş âleminin toplam başarısıdır.

"BÜYÜK MESAFE KAT ETTİ"

Özellikle de ihracatın yakaladığı ivme bizi onurlandırmaktadır.İhracatı artırmaya ve ithalatı düşürmeye yönelik atılan adımlar neticesinde, 2024 yılı ilk çeyreğinde %5,7’lik büyümenin 1,6 yüzde puanı dış ticaretten gelmiştir. 2024 yılının ilk yedi ayında yıllıklandırılmış ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,4 oranında artarak 261,5 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye, son 22 yılda gerçekleştirdiği reformlarla; ekonomik büyüme, ihracat artışı ve sanayi kapasitesinde büyük bir mesafe kat etmiştir. Önümüzdeki döneme ilişkin en büyük hedeflerimizden biri de ülkemizdeki yatırım-üretim-ihracat zincirinin yüksek teknoloji dönüşümüyle daha da güçlendirilmesidir. Dış ticaretimizdeki genel eğilim yeni açılan fabrikamızın da en çok katkıda bulunacağı dünya demir-çelik sektöründe de söz konusudur. Demir-çelik ihracatında 11. sırada yer alan ülkemiz,2023 yılında 18,9 milyar dolar tutarında demir-çelik ürünü ihraç etmiştir. Ayrıca,ülkemiz 28,1 milyar dolar tutarında demir-çelik ithalatı gerçekleştirmiştir. 2024 yılı Ocak-Temmuz dönemine bakıldığında ise, demir-çelik ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre pozitif bir ivme yakalayarak %9’luk bir artışla 11,6 milyar dolara yükselmiştir. Yine aynı döneme ilişkin demir-çelik ithalatımız yaklaşık %10’luk bir düşüşle 16,1 milyar dolar seviyesine gerilemiştir.

DEMİR ÇELİK LOKOMOTİF SEKTÖR

Demir-çelik sektörü, diğer sektörlere girdi sağlayan lokomotif bir sektör konumundadır. Demir-çelik sektörünün başını çektiği; çelik boru, döküm, alüminyum, bakır, galvaniz gibi sektör aktörlerinin de yer aldığı ana metal sanayi; makine, otomotiv, elektronik, kimya, savunma, havacılık, madencilik ve ulaşım sektörlerine temel girdi ve hammadde sağlamaktadır. Demir-çelik ürün gamında, daha nitelikli ve katma değeri yüksek ürünlere yönelim sağlanarak Türkiye’nin dış ticaretinin daha üst seviyelere taşınması elzemdir. Bu kapsamda, bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz yatırımlar önemli rol oynayacaktır.

YEŞİL DÖNÜŞÜM-YENİ NESİL DESTEKLER

Ticaret Bakanlığı olarak, sanayimizin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlaması ve bu alandaki hedeflere ulaşabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte gayemiz, Çınar Boru Fabrikamız gibi yeni kurulan üretim tesislerimizin ve mevcut fabrikalarımızın, yeni çevre dostu teknolojiler ile enerji verimliliklerini artırmalarını ve emisyon oranlarını minimize etmelerini sağlayarak ülkemizin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmaktır. Bu doğrultuda, Temmuz ayının sonunda gerçekleştirdiğimiz lansman ile kamuoyuna duyurduğumuz Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğini (Responsible® Programı) değerli ihracatçılarımızın istifadelerine sunduk. Bahse konu yeni destek mekanizmamız ile firmalarımızın Avrupa pazarında rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir ürünlerin ihracatını teşvik etmek amacıyla danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Bu kapsamda, 5 yıl süresince %50 oranında ve toplamda 10.000.000 TL’ye kadar sağlayacağımız destek ile firmalarımızın kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşümünü sağlayabilmelerinive ekonomik kazanımlar elde etmelerini hedefliyoruz.

"SAĞLAM ADIMLARDIR BUNLAR"

Ülkemizin sanayi altyapısını şekillendiren siz değerli iş insanlarımız sayesinde, üretime yönelik yapılan her yeni yatırım, ekonomimize doğrudan katkı sağlamakta ve uluslararası rekabet gücümüzü pekiştirmektedir. Bizler de devlet olarak, AR-GE'den inovasyona, sürdürülebilir üretimden eğitime kadar birçok konuda sektörlerimizi desteklemeye, iyileştirmeye, devam ediyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz tesis de Zonguldak gibi stratejik şehirlerimizin ihracatımıza olan katkısını daha da artıracak, ülkemizin genel ekonomik hedeflerine ulaşmasında önemli bir kilometre taşı olacaktır. Her yenilik bir keşfin kapısını aralar. Bu tür yatırımlar, yalnızca bir fabrikanın açılışı değil, adeta bir tohumun toprağa atılması gibidir; filizlenir, büyür ağaç olur, dal-budak salar, meyve verir. Türkiye’nin ekonomik büyümesi ve dünya pazarlarında daha güçlü bir konuma gelmesi için atılan sağlam adımlardır bunlar."

"SANAYİ, ÜRETİM VE İSTİHDAMA KATKI"

Törende konuşan Abdülkadir Çınar da Gazze'de dünyanın gözü önünde katledilen Filistinli kardeşleri rahmetle andıklarını bu soykırımı yapan İsrail'i lanetleyerek sözlerine başladı. Çınar, "1978 yılında iş hayatına başlayan değerli büyüğümüz ve kurucu başkanımız Abdurrahman Çınar, 2000'li yıllara kadar devam eden iş ve ticaret hayatımız Düzce'nin Akçakoca ilçesinde sanayi üretimine geçiş yaptık. Bugün itibariyle hem Düzce'nin Akçakoca ilçesinde boru profil fabrikası ile Ereğli ilçemizde bugün içinde bulunduğumuz tesislerle sanayiye, üretime, istihdama katkı sağlayarak yolumuza devam ediyoruz. Bu tesiste üretilecek her bir asitlenmiş sac ülke ekonomisi için üretilecek katma değerli ürünler olması için bizler azim ve şevkle çalışmamıza devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür plaketi Bakan tarafından takdim edildi. Programa Ticaret ve Bakanı Prof. Dr Ömer Bolat, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Saffet Bozkurt, Ahmet Çolakoğlu, Ticaret Bakan Yardımcıları Mahmut Gürcan, Mustafa Tuzcu, Volkan Ağar, DEİK Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Çınar Boru Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Çınar, bakanlığa bağlı genel müdürler il ve ilçe protokolü katıldı.

 
Gösterim : 384
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 22150019, Bugün: 1652 kez ziyaret edilmiştir.