Kayıt Tarihi: 6 Haziran 2022 Pazartesi 22:11
HİSARCIKLIOĞLU Ereğli’de idi…
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kdz.Ereğli'de Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi daha sonra sanayici ve tüccarlarla bir araya geldi. Ereğli TSO önünde çiçeklerle karşılanan Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler Oda'da hizmete giren Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'nin açılış kurdelesini kesti daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş'in makamına geçti.

YEDİNCİ KEZ GELDİ

Hisarcıklıoğlu daha sonra Keleşler Park Otel'de az sayıdaki oda üyeleri ile bir araya geldi. Burada basına açık bölümde konuşan Hisarcıklıoğlu, Kdz.Ereğli'ye yedinci kez geldiğini hatırlattı, güçlü çeliği, Osmanlı çileği ve asırlık çınarları ile Kdz.Ereğli'nin geleceğin şehri olduğunu söyledi. 2020 Mart ayında başlayan pandemi sonrası yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

BATI KARADENİZ'İN İTİCİ GÜCÜ

"Batı Karadeniz'in itici gücü Kdz. Ereğli, Zonguldak'ın da en gelişmiş ilçesi. Hem sanayi hem tarım hem turizm kenti. Bir de OSB'miz var. Bu kıt araziye rağmen. Demir çelik sanayisi burada, tersanecilik burada. Ülkemizin yassı çelik ihtiyacının yüzde 40'ını Ereğli karşılıyoruz. Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında 2 Ereğlili firmamız var, balıkçılık burada, çilek var, nitelikli insan gücü burada. Gördüğünüz gibi Kdz.Ereğli hem Batı Karadeniz'in hem Zonguldak'ın parlayan yıldızı. Ereğli'nin kalkınması ve gelişmesi için çalışan TSO Başkanı Arslan Keleş ve yönetimine, meclisine, genel sekreterine, çalışan kardeşlerimize teşekkür ediyorum.

5 YILDIZLI ODA

Ereğli TSO akredite oda yani 5 yıldızlı oda. Baktığımızda uluslar arası alanda Paris, Berlin, Londra odaları hangi standartta hizmet veriyorsa Ereğli TSO üyeleri de aynı standartta hizmet veriyor. Bu bir çağdaş vizyondur, bu vizyondan dolayı kutluyorum.

"NİTELİKLİ ELEMANI BİZ KENDİMİZ YETİŞTİRELİM"

Mesleki eğitim bizim için önemliydi. Yıllardır mesleki eğitim odaların bünyesinde olsun bize nitelikli elemanı biz kendimiz yetiştirelim istiyorduk. Her bakanlık döneminde açmamıza rağmen Zonguldak'ın eski rektörü şimdiki bakanımız Mahmut Özer önümüzü açtı. 116 tane meslek lisesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin altındaki oda ve borsalar vasıtasıyla hamilik yapılabiliyor. Ereğli'de bir okulumuza ETSO hamilik yapıyor. Burada da baktığımızda geçen yıl doluluk oranına bakıldığında yerel odalarımızın sahip çıktığı meslek liselerinin doluluk oranı yüzde 97. Devletin himayesinde olan meslek liselerinin doluluk oranı yüzde 70'ler civarında yani 20 puan fark var. Millet size güveniyor. Okullara giden çocuklarımız iş garantisi olacağını inanıyorlar.

TAHKİM VE ARABUCULUK MERKEZİ

Tahkim ve arabuluculuk merkezi açtık. Bizim yıllardır TOBB olarak batı hukukunda var olan bizde unutulmuş olan Tahkim ve arabuluculuk meselesi yoktu. Bizim eskiden kültürümüzde var olan ahilikte, localıkta, uyuşmazlıkta, iki tüccarın arasındaki uyuşmazlık ahilik ocağında, localıkta çözülürdü, kadıya gidilmezdi. Sonrasında biz bunu unuttuk, batı bizden keşfetti aldı. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, batının her geniş güçlü ülkelerinde arabuluculuk ve tahkim var. Bizim ahilik teşkilatı ne iş yapıyorsa onlar da aynı işi yapıyor. Yıllardır uğraştık Cemil Çiçek'in Adalet Bakanlığı döneminde bunun çalışmalarını bitirdik. Diğer bakanlarımızın da katkıları ile artık hayata geçti.

"MAHKEMELERİN VERDİĞİ KARAR NE İSE O"

Artık iki tüccar arasında anlaşmazlık olursa mahkemeye gitmeyecek. Burada 3 ayda bitiyor, mahkeme masrafı da yüzde 50. Peki icra gücü var mı? Tahkim ve arabuluculuk da karar verildi, gidebilecek miyiz sonuna, icra yapabilecek miyiz? Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri hangi noktada karar verip uygulaması varsa bu tahkimin de var. Kendi aranızdaki uyuşmazlıklar, işçi işveren, tüccarın kendi arasındaki mesele, kira anlaşmazlıkları da buraya gelecek. Geçen ay 100 bin dosyadan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezleri vasıtasıyla 70 bini helalleşerek gitti.

"İKİ TARAF DA HELALLEŞİYOR"

Normal mahkemeye gittiğinizde kaybeden taraf, 'bana haksızlık yapıldı, hakim şöyle yaptı böyle yaptı' diyor halbuki burada iki taraf da helalleşiyor, bundan güzel bir şey olabilir mi? Tüccar tüccarın dilinden anlar. Hakim ticaret yapmadı ki borç senedi vermedi, çek vermedi, adam çalıştırmadı, kararları ona verdiriyorsun. Şimdi karar sizin merkezde.

"KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEYİN"

Ne olur aranızda birbirinizi ötekileştirmeyin. Siyasi fikri ile etnik kökeni, mezhebi, farklı düşüncesinden ötürü ötekileştirmeyin. Birlikte rahmet ve bereket vardır. Bir ve beraber yürekler atarsa sonuca ulaşırız. Herkes ayrı baş çekerse etrafımız ateş çemberi. Düne göre daha fazla bir araya gelmeliyiz. Bakın kuzeyimiz, doğunuz, güneyiniz öyle. Batımız da da sıkıntılar var. Bir araya gelip birbirimizi beğenmemezlik değil Allah hepimize beyin vermiş, farklı düşüneceğimizi farklı yaratmış, birbirimize benzemiyoruz, farklı olacağımızı kabul edip oturup fikirlerimizi istişare edeceğiz. İstişarenin sonucunda da ortak akılda hep birlikte yürüyeceğiz. Ben gelecekten ümitliyim, hiçbir zaman ümitsiz olmadım. Ticarette olduğum için sanayici olduğum için ümitsiz değilim. Kültürüm gereği inançsız değilim. İnançsızlık ve ümitsizlik bize yakışmaz. Allah yolumuzu yolunuzu açık etsin."

"KÖMÜRÜN VE DEMİR ÇELİĞİN BAŞKENTİ"

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Arslan Keleş de konuşmasında, Ereğli'nin önemine değindiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Kdz.Ereğli, Zonguldak'ın en büyük yerleşkesi. Nüfus, ticari, öğrenci sayısı olarak Zonguldak'ın 3'de 1'i, vergi ödemesinde de yüzde 40-45'le yüzde 40'ını oluşturan bir şehir. Kömürün yanı sıra demir çeliğin de başkenti. İlk 100 içerisinde bulunan 2 demir çelik fabrikamız, ilk 500 içerisinde Çınar Boru ile ilk 500'de 3 firmamız var. Ereğli'nin sanayinin yanı sıra denizcilikten aldığı payla da ciddi bir potansiyele sahip. Tersanecilik sektörü Ereğli'nin gelişecek, gelişmekte olan ve ilerisi için umut veren sektörlerden bir tanesi. 2 Tersanemiz irtibat hakları tapularını aldılar. Bir firmamız römorkör yapımında dünyanın en iyi 3 römorkör üreticisinden bir tanesi. Askeri güvenlik belgesini de aldı. Bundan sonra uluslararası anlamda da her türlü ihaleye girebilecek fiziki yeterliliğe de sahip olmuş oldu.

"2 LİMANIMIZ VAR"

Pandemi süreci geçirdik, sanayicimiz çalıştı. Devletimiz ciddi destek verdi, bizde bunlardan en iyi şekilde yararlanan ilçelerden bir tanesiyiz. Mücbir sebep belgesi verdik tersanemize. 2 tane ihraç gemisi pandemi nedeniyle cezai işlem uygulamasının önüne geçtik, para burada kaldı. Limanlarımız hem Erdemir hem Kdz.Ereğli Belediyesi'nin işlettiği 21 milyon tonluk iki limanımız var. Rıfat başkanımızın sayesinde iki kez Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlatarak limanlarımızın yetkileri arttırıldı. Bunlar orman ve orman ürünleri, gıda ve gıda ürünleri, cam ve cam ürünleri. Bunlar Ereğli'nin güçlü yönleri.

"KAYMAKAMIMIZ BİZ HEP AĞAÇ MI YİYECEĞİZ DİYOR"

Tabi bir taraftan da Ereğli'nin de içinde bulunduğu durumu iyi analiz etmek gerekiyor. Neye ihtiyacımız var? Zonguldak'ın yüzde 62'si orman. Yeni bir sanayi yerleşkesi kurabilmek mümkün değil. Burada Kaymakamımızın hep bir lafı var, 'biz hep ağaç mı yiyeceğiz?' diyor. Evet, yüzde 62'si orman olduktan sonra yapabilecek fazla da bir yer üretme şansımız da yok. İkinci OSB çalışmaları başladı. Rıfat Başkanımızın desteği oldu. Sadece 1 bakanlığımızın görüşü kaldı. Bu bakanlıkta 3 eski bakanlığı barındırdığı için süreç biraz uzamış gözüküyor ama herhangi bir gecikme falan yok. Bunun için de orman, sanayi haricinde her yere yer veriyor. Cezaevine, spora, okula yer veriyor ama sanayi olunca yer vermiyor. Türkiye'de maalesef sanayi alanı yüzde 1'in altında. Gelişmiş ülkelerde Almanya'da 3,5 civarında.

"HEDEFİMİZ 10 BİN YENİ İSTİHDAM"

Hedefimiz yeni 10 bin istihdam. Bu rakam biraz iddialı gelecek ama ikinci OSB'yi kurunca buradan ulaşabileceğimizi söylüyoruz. Mevcut OSB'de yapılan yatırımlar, Türkiye'de en büyük alüminyum dökümhanesi Ereğli'de kurulacak, ilk 100 içerisinde bir firmamız daha olacak. 5 bin yeni üniversite öğrencisi hedefimiz var. En önemlisi de ilk 500 içerisinde 5 yıl sonra 10 firma ve bunun 5 tanesi ilk 100 içerisinde göreceğimizi düşünüyorum. Bir taraftan da taleplerimiz var bunlardan bir tanesi gıda parakendecilik yasasının bir an önce sağlam temeller üzerine oturtulması gerektiğini artık elzem olduğu günlerden geçiyoruz. Kredi Garanti Fonu Başkanımız burada, bir şubesi Ereğli'deydi. Merkeze taşındı. Uygun görürseniz yeniden Ereğli'de açılmasını istiyoruz."

SALONUN YARISI BOŞTU

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak gerçekleşti. Programa Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Ereğli TSO Meclis Başkanı İhsan Yazıcıoğlu, AK Parti önceki dönem milletvekili Fazlı Erdoğan, TSO Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyelerinin yanı sıra az sayıda TSO üyesi katıldı. Salonun bir bölümü boş kalırken, Belediye başkanları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer almadı. Programın ardından Kırmacı Mahallesi'ne yapılacağı duyurulan okul alanında incelemelerde bulunuldu, günün anısına fotoğraf çektirildi.

 
Gösterim : 579
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21624120, Bugün: 2078 kez ziyaret edilmiştir.