Kayıt Tarihi: 10 Ocak 2022 Pazartesi 20:39
CAMİ POLEMİĞİ Mİ? SİYASİ KAYIKÇI KAVGASI MI?
CAMİ POLEMİĞİ Mİ? SİYASİ KAYIKÇI KAVGASI MI?

Kaybedecek bir dakikası bile olmayan kent, yaklaşık bir aydır cami polemiği ile patinaj yapıyor.

Peki Çözüm nedir derseniz, konuyu sessiz sedasız tüm tarafların açıklamalarını dinleyerek akıl süzgecinden geçiren bir gazeteci olarak açıklamaya çalışalım isterseniz.

Öncelikle uzun zamandır Ereğli’de kamuoyunu meşgul eden cami polemiğinde taraflardan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil POSBIYIK’ın etrafındaki danışmanlarınca da (!) destek verilen, ancak dönüp dolaşıp ayaklarında pranga haline gelen açıklamalarına kısa bir göz gezdirelim.

Aslında her şey POSBIYIK’ın alelacele danışmanları tarafından da onay gören sahildeki alana yapılması öngörülen, yat limanı, cami ve sosyal alanlar projesini Cumhurbaşkanı’na iletmek üzerine koltuğunun altına alıp ilgili bakana vermek üzere Zonguldak’a gitmesi ile başladı.

Bu hamle ile 1 hatta 2 sıfır öne geçtiklerini sanan yerel idareci ve yanındakiler o gün bu kısa zaferlerinin tadını çıkarıp akabinde de basın yolu ile yapılan açıklamalarla sürekli sıcak tutularak konunun gündemde kalmasını başarılı bir şekilde sürdürdüler.

Evet bir başarı var ise hakkını vermek lazım, o da konunun yerel idareciler tarafından sürekli gündemde olması idi…

Ancak bu konu sürekli gündemde iken karşı tarafta, yapılan hamleleri iyi analiz edip tabir-i caiz ise tam bir satranç kurnazlığı ile sonraki hamleleriyle yerel idarecilerin yaptıkları hamleleri birer birer kendi lehlerine çevirmeye başladılar.

AKP Parti tarafından yapılan son hamlede ise yerel idarecinin kanuni haklar çerçevesinde olayı uzatmaktan başka yapacak bir hamlesi kalmamıştı.

BAKANLIK DURUMA EL KOYDU VE POSBIYIK’IN SAHİL PROJESİNDE SADECE CAMİ KISMINA DESTEK VERDİ

Ne idi bu son hamle…

Yaklaşık 1 haftadır Ereğli bununla yatıp kalkıyor?

Bu hamle; yeni bir proje hazırlayan ilgili bakanlık, Halil POSBIYIK’ın hazırlamış olduğu sahil projesindeki Cami bölümünü alıp bunu yalnız başına tek bir proje olarak tekrar Halil POSBIYIK’ın önüne koymasıydı!

İŞTE BÜTÜN GÜRÜLTÜ VE PATIRDI DA BUNDAN SONRA KOPTU

Projesi kuşa çevrilen, içindeki yat limanı çıkartılan Halil POSBIYIK telaşla karşı hamle arayışı içine girdi.

Bu karşı hamle arayışı içine girerken daha önce yaptığı tüm hamleleri, söylemlerini unuttu.

Hal böyle olunca dün “olur” dediği, içinde cami olan sahil projesine bile ters düşen açıklamalar yapmaya başladı.

Öyle ki mecliste buna kendi grubu ile “ret” kararı bile verdi.

Oysa kendi projesinin tamamı onaydan geçse idi kendi meclisi buna “evet” diyecekti!

Yani bu cami olayı sayesinde kentte onca sorun, yapılması gereken onca iş varken insanlar neye, niçin; evet ya da hayır dediklerini bilmeden siyasi kariyerlerinin bakiyelerini harcayıp durdular.

BUNDA POSBIYKI’A SİYASİ RANT VERMEK İSTEMEYEN AK PARTİNİN SUÇU BÜYÜK

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil POSBIYIK’a siyasi bir rant vermemek adına akıllara gelmeyecek planlar sonrası POSBIYIK’ı sıkıştırdığını sanan AK Partili idareciler bence boşa sevinmesinler. Halil POSBIYIK bu, ne yapacağı belli olmaz. O camiyi bu şekli ile size yaptırmamak için elinden geleni yapar.

Ancak kaybeden yine Ereğli olur…

MECLİSTEKİ RED OYU VE AZARLANAN AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİ YİNE HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ AK PARTİLİ VEKİL HAMDİ UÇAR’A SIĞINIRLAR

Sahil bandına yapılması için proje hazırlatan ilgili bakanlığın projesini Ocak aynın ilk meclisine hararetli bir şekilde taşıyan Halil POSBIYIK bir kez daha siyasi dehasını konuşturarak, biraz da ses tonu avantajı ile tüm Ak Partili meclis üyelerini ellerinde savunacak çok büyük doneleri olmasına rağmen adeta oturdukları sıraların içine gömdü, hatta seslerini öyle bir kesti ki; tek tek isim okunmak sureti ile yapılan oylamada “evet” sesleri duyulmaz oldu!..

Meclis sonrası akılları başlarına gelen AK Partililer ne yaparız ne deriz diye düşünürken çare onlara yine çok uzaklardan, sevgili dostum Mustafa UYSAL’ın meclis üyelerinin ve Ak partililerin gözlerini açacak 5-6 ay öncesine ait Halil POSBIYIK’ın aynı yere sahil ve içinde cami olan proje haberlerini sosyal medyada hatırlatması ile geldi…

AK PARTİ HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ POSBIYIK İLE SÜRTÜŞMELERİNDE TÜNELİN ÖBÜR TARAFINDAKİ VEKİLLERİ HAMDİ UÇAR’DAN DESTEK İSTERLER!

Akılları başlarına gelen AK Partililer hemen basına bir açıklama yaparak 10 Ocak günü bir basın toplantısı düzenleyeceklerini ve Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi UÇAR’ında katılacağı şeklinde basına geçtiler…

Bu mesajı doğru okuyan bir çok basın mensubu, basın toplantısının ana konusunun Halil POSBIYIK’a cevap olacağını iyi bilir. Zira Kdz. Ereğlili basın mensupları, Ak Partili Zonguldak Milletvekilinin yüzünü sadece Halil POSBIYIK’a verilecek cevap niteliğindeki basın toplantılarında görebilmektedir.

KEŞKE BU TOPLANTIYI YAPMASAYDINZI!

10 Ocak öğlen saatlerinde başlayan basın toplantısına katılım bir hayli geniş oldu. Ocak ayının ilk meclis toplantısında üstelik cami konusunun görüşülüp oylanacağının bilinmesine rağmen Ak Parti olarak sadece meclis üyeleri ile katılıp, meclis salonundaki kalabalık CHP’li vatandaşların aşırı mobingine maruz kalıp sesleri kesildikten sonra bugünkü toplantıda partililerini arkalarına alma isteklerini de hoş karşılamakta fayda var. Zira yapılan açıklamalarda ara ara yapılan güçlü tezahüratlar, alkışlar geç de olsa “siyasette algı” olayını anladıklarının göstergesi gibi geldi bana.

Ancak anlamadıkları bir çok şeyin olduğu da aşikar.

Zira, anlatacakları 3 kelime şeyi uzun uzadıya, bir çok teknik terim ile açıklamaları kafaları karıştırmadı da değil.

Savundukları şeyin daha kendileri özümseyememişken bunları karşılarındakilerine anlatmak; inanın hiç de kolay bir şey değil.

Hele onca gereksiz laf, cümle kalabalığı ile bulamaç haline getirmeleri; inanın ne doğru ne yanlış anlamakta güçlük çekiyor insan!

TENCERE DİBİM KARA, BENİMKİ SENDEN KARA (!)

Hele bu savundukları şeyi, tünelin öbür tarafından Ereğlimize bakmayı kendilerine şiar edinmiş bir vekili de yanlarına alarak yapmaları; kuzum siz kendi hakkınızı kendiniz arayamayacak mısınız?

POSBIYIK size her yüklendiğinde siz vekil Hamdi UÇAR’ı mı çağıracaksınız?

Çağırdınız da ne oldu?

Sayın vekil, Halil POSBIYIK için “5 senesini dolduruyor, ondan bir şey beklenmez” babında üstü kapalı gönderme yaptı.

Peki ya siz sayın vekilim?

Siz seçildiğiniz 5 sene için ne yapıyorsunuz, ne yaptınız bu güzide kent “Karadeniz Ereğli için”?

Halil POSBIYIK’ı eleştiriyorsunuz ama tabir caiz-i ise “tencere dibin kara, seninki benden kara” hesabı, sürekli tünelin öbür tarafından Ereğli’yi üvey evlat pozisyona sokuyorsunuz?

Ne yaptınız bu kent için?

İnanın bu soruyu size orada soracaktım ancak, bir meslektaşımın size istinaden sorduğu soruya bile cevap vermeye tenezzül etmeden topu taca atarcasına İlçe Başkanı Saffet BOZKURT’a cevaplandırdınız?

Zira söyleyecek bir sözünüz olması için bu kentte bir çiviniz olmalı!

Var mı? Yok!

İNSANIN FİKRİ NE İSE ZİKRİ DE O OLURMUŞ!

Kısa da olsa konuşmanızda yurtdışında gördüklerinizi anlatınız, örnek verdiniz. Yabancı memleketlerdeki dini yapılardan bahsettiniz ve fenamı olur dediniz, Ereğli için güzel bir cami, sahilde en iyi yerde falan, filan! Gördüğünüz yerlerde öyle imiş ya?

Peki sayın vekilim, gezdiğiniz gördüğünüz memleketlerde hiç mi gözünüze çarpmadı, mesela devasa kamu binaları, devlet daireleri?!

Ben söyleyeyim size, hem de şehrin en merkezi yerinde bulunur bu tip binalar yurt dışındaki şehirlerde.

Ama tabi ki sizin fikriniz başka olunca…

Sayın vekil, sayın vekil!...

Karadeniz Ereğli’de “Devlet yok!”…

Burada bunu mecazi anlamda kullanıyorum, tabi ki Devletimiz var.. Allaha şükür zeval gelmesin başına…

Ancak devleti temsil eden kamu kurumlarımız nerede sayın Hamdi UÇAR!

Nerede kaymakamlık binamız, nerede Emniyet Müdürlüğümüz?

Yahu kaç yıl oldu, yıkıldı; yapamadık bir türlü yenilerini!

130 bin nüfuslu, bir çok ilden büyük ilçe merkezine geliyorsun ama kasaba merkezi mi, köy merkezi mi belli değil!!!

Nerede devlet binalarımız, üzerinde şanlı Türk bayrakları dalgalanan, sayın vekilim…

6-7 aydır bir cami polemiğidir gidiyor!

Ak Parti olarak buna yorduğunuz kafayı Emniyet binası ile Kaymakamlık binasına yorsaydınız şimdiye bitmişti bile bu binalar!

Ve daha birçok sorun var Ereğli’de kafa yorulacak, parmak basılacak konu dağılmasın şimdi!

BU YAPILAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR ÇÖZÜM ODAKLI DEĞİL, KAYIKÇI KAVGASINA DÖNÜYOR!

Şimdi madem ki gündemimizi öyle ya da böyle bu cami konusu meşgul ediyor.

O zaman bir çözüm önerisi de benden gelsin…

Zira sizlerin karşılıklı yüksek volümlü atışmalarınız neticesinde bu camii mevzuda arap saçına dönmeden akli selim bir karara varmalıyız kent olarak…

Ve sayın vekilim, size ve Ak Partililere burada çok iş düşüyor…

EĞER CİDDİ İSENİZ CAMİ OLAYINDA ÇÖZÜM ÇOK BASİT!

Şimdi siz buraya tam da sahilin göbeğine denizi doldurarak cami yapmak istiyorsunuz. Bunda hemfikiriz…

Halil POSBIYIK’da yine aynı yerde cami olmak kaydı ile sosyal alan ve yat limanı destekli bir projeye evet diyor. Bunda da hemfikiriz.

Şimdi devlet olarak siz Halil POSBIYIK’ın projesine evet deseniz!

Tüm kaba dolguyu ve caminin yapımını devlet imkanları ile siz üstlenseniz…

Kalan yat limanı ve sosyal alan vs tüm peyzaj işini de Kdz. Ereğli Belediyesi üstlense?

Nasıl olur?

Olmaz mı?

Sorun çözülmez mi?

Dip Not: Benim şahsi fikrim sahil bandında böyle bir caminin olması öncelikli olarak kentin trafiğini etkileyeceği gibi, halkın birincil yaşam alanı halini almış bir bölgeye yapılacak böyle bir ibadethanede yapılacak ibadetlerin sahih olmayacağıdır.

 
Gösterim : 719
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21645884, Bugün: 1210 kez ziyaret edilmiştir.