Kayıt Tarihi: 5 Şubat 2020 Çarşamba 19:05
POSBIYIK’TAN OYAK’A ZEYTİN DALI…
Başkan Halil Posbıyık, daha önce Erdemir’e karşı sert sözlerin yer aldığı dosyanın kapağını kapatarak çekmeceye koyduklarını ifade ederek, “Diyorum ki yeni bir sayfa açalım, biz Belediye olarak Erdemir için ne yapabiliriz, Erdemir Ereğli halkı için neler yapabilir, artık bunları konuşalım ve somut adımlar atalım”dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Şubat ayı olağan toplantısı AKM Nikah Salonu’nda Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında gerçekleştirildi.

Gündemde bulunan maddelerin görüşülmesine geçmeden önce açıklamalarda bulunan Başkan Halil Posbıyık, festival tarihini açıkladı, Erdemir-Oyak ilişkileriyle ilgili önemli mesajlar verdi.

“EMITT FUARI BAŞARILI GEÇTİ”

Başkan Posbıyık, ilçenin turizm potansiyeli açısından EMITT fuarını çok iyi değerlendirdiklerini söyleyerek “Geçtiğimiz hafta EMITT fuarındaydık. Stant aldık. Çok başarılıydı standımız, emeği geçen arkadaşlarımızı kutluyorum. Ziyaretçiler akın etti. Mağaraları, festivalleri tanıttık. Buradan pide taşıdık. Büyük bir başarı sağlandı. Bu arada özel görüşmelerimiz de oldu. 18 Haziran Ereğli’nin kurtuluşu. 100’üncü yılına çok büyük bir hazırlık yapıyoruz. Bütün tarihçi profesörleri Ereğli’ye davet ediyoruz. Muhammet Ali Ateş arkadaşımız hemen İstanbul Belediyesi Kültür Müdürlüğü ile diyaloğa geçti ve mehteran takımı ile bando takımının organizesini yaptı. Turizm açısından da orada önemli mesajlar verdik” dedi.

“FESTİVAL 4 GÜNE ÇIKIYOR, 9-12 TEMMUZ’DA”

Almanya’da gurbetçiler buluşmasını da değerlendiren Başkan Posbıyık, Sevgi, Barış, Dostluk Festivali’nin tarihini açıkladı.

Başkan Posbıyık konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“EMITT’ten sonra Almanya’ya gittik. Ben 8 senedir Almanya’ya gitmiyordum. Benim bölgem olduğu için Ormanlılar gecesine katıldım. Ormanlılar Derneği Başkanı Abdullah beyi ve yönetimini kutluyorum. Muhteşem bir gece yaptılar. Bundan evvelkiler kıyaslandığında muhteşem bir kalabalık, ilgi vardı. Çok duygulandım. 250 kilometre uzaktan ‘Halil Posbıyık gelmiş’ diyerek gelen vatandaşlarımız vardı. Büyük mutluluk duydum. Almanya’da bulunduğum sürede her gün iş insanlarını ziyaret ettim. Çok müthiş iş yapanlar var. Sanayisini kurmuş iş insanlarımız var. Müthiş işler yapıyorlar. Birikimleriyle Ereğli’de yatırım yapma konularını konuştuk. Bütün hemşerilerimizle hasretle kucaklaştık. Onlar da festivalimizi bekliyorlar. 26 Haziran’da Almanya’da okullar tatil oluyor. Ona göre bir ayarlama yaptık. Bu sene o tatilden sonra festivale katılabilsinler diye bu sene 9-10-11-12 Temmuz’da festivalimizi yapacağız. Festivali 4 güne çıkarıyoruz. 8 Ağustos’ta da Gurbetçiler gecesi yapacağız. Orada ilan ettik. Dikkat ederseniz Zonguldak’ta gurbetçilere en çok değer veren bölge Ereğli’dir. Geçtiğimiz dönemde ben görevde olmadığım zaman da devam ettiler bu geleneğe. 8 Ağustos’ta onlara güzel bir gece için arkadaşlarımız hazırlığa başladılar.”

“KIZILCAPINAR PROTOKOLÜ YOK HÜKMÜNDEDİR”

PROTOKOL YOK HÜKMÜNDE!..

Posbıyık, 2018 tarihinde önceki belediye başkanı Hüseyin Uysal’ın imzaladığı protokolün ‘yok’ hükmünde olduğunu belirterek, bu protokolün Ereğli’ye yapılmış ihanetin belgesi olduğunu vurguladı.

Başkan Posbıyık, “Bundan evvel önce yapılan bir protokol vardı, çok ismi geçen. Daha önceki Belediye Başkanının imzaladığı 2018 tarihinde. Ereğli’nin satışıdır bu! Ereğli’ye ihanet belgesidir bu. Belediyeden sadece eski dönem belediye başkanı imzalamış, Erdemir’den hem Genel Müdür, hem de Genel Müdür yardımcısı imzalamış, DSİ imzalamış ve diyor ki protokolde ‘Ereğli’de sular kesildiği zaman biz HES’i yaparken kuraklık çeken aylarda suyu keseceğiz’diyor. Hüseyin Bey’in imzaladığı protokolde de ‘hiç önemli değil, suyu kes’ diyor. ‘Biz Delihakkı’daki kuyulardan Gülüç ırmağından suyu alırız’diyor. Böyle bir ihanet belgesi! Bu ihanet belgesi meclisten geçmediği için meclise şimdilik sokmuyorum, avukatlarımız ileride meclise sokman lazım derse sokacağım. Ama yok hükmündedir bu protokol. DSİ’ye, Erdemir’e, OYAK’a bildirmek istiyoruz bu yok hükmünde bir belgedir. Belediye ile protokol imzalayacağın zaman Belediye Meclisine gelir.Ben Belediye Başkanı olarak protokol imzalayacağım, bana yetki verin diye Belediye Meclisinden yetki ister. Belediye Meclisi yetkiyi verdiği takdirde Belediye Başkanı o protokole imzalamaya yetkilidir. O zaman imza atabilir. Ama bunda böyle bir isteme yapılmamış. Bu yok hükmündedir” dedi.

Son günlerde Erdemir ile ilişkiler konusunda çok sorular geldiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Biz barıştan yanayız. Hep sevgi barış dostluk diye başlıyoruz sözlerimize. Kavga etmeyi sevmiyoruz ama Ereğli halkının hakları alındığı takdirde kavgadan büyük bir zevk alırız. Biz kavgayı da demokratik kurallar içerisinde yaparız, yumruk atmasını bilmeyiz, silah çekmesini, cam kırmasını bilmeyiz. Demokratik kurallar çerçevesinde kavgamızı yaparız. Eğer hakkımız yenirse kavga ederiz. Ben belli bir yaşa gelmişim, Belediye Başkanı olmuşum, hiçbir şeye ihtiyacım yok, sadece yüce Allah’tan sağlık diliyorum. Ben 5 yıl köşeme çekilip sesimi çıkarmadan belediye başkanlığını yapabilirim, üzülmem, ne cürufa karışırım, ne hava kirliliğine karışırım, ne de su kesilecek ona karışırım, Erdemir’e her zaman yakın davranırım. Ama ben bu yolu tercih etmiyorum. Bize oy veren, inanan insanların haklarının yok olmaması için gerektiğinde her türlü riske giriyorum, tehditler alıyorum ama yılmıyorum, yoluma devam ediyorum ve devam edeceğim. Ama bizim hedefimiz kavgadan değil, barıştan yana. Bir takım güzellikler görüyoruz. Biz hiç kimseden Ereğli için ekstra bir şey istemiyoruz, kendimiz için bir şey istemiyoruz. Ereğli’nin hukuki haklarını istiyoruz. Hukuksal haklarının verilmesini istiyoruz. Bu olduğu zaman mesele kalmaz, barış olur” şeklinde konuştu.

Başkan Halil Posbıyık, yazılı açıklamasında ise, daha önce Erdemir’e karşı sert sözlerin yer aldığı dosyanın kapağını kapatarak , ‘yeni bir sayfa açalım’ dediği önemli mesajlar verdi.

Başkan Posbıyık’ın yazılı açıklaması şu şekilde:

“Ben genç bir mühendis olarak Belediye Başkanı seçildiğimde bile 20 yıllık Erdemir’liydim. Her zaman söylüyorum; Erdemir hepimizin, ülkemizin gözbebeği oldu. Fabrikada bir sorun çıktığında alanımız olsun olmasın gece gündüz demez koşardık; bir yardımımız olur belki diye sorumluluk duyardık, aidiyet hissederdik.

ERDEMİR GURUR KAYNAĞIMIZ…

Ereğli ve Erdemir iç içe geçmiş, etle tırnak gibidir. O nedenle “Erdemir yabancılara satılmasın” diye mücadele verdik ve buna öncülük ettim. OYAK’a satıldığında milli bir kuruluşumuza satıldı diye o nedenle içimiz rahatladı. Benim mücadelem, her zaman Erdemir ve çalışanları için, Ereğli halkı için en duğrusu olsun diyedir. OYAK’ın tutumlarına dair eleştirel açıklamalarım da bu nedenledir.

Erdemir ülkemizin ve dünyanın en değerli sanayi kuruluşlarından biridir, bir dünya markasıdır. OYAK’ın yalnızca sanayici kimliğinin olmadığının da bilincindeyiz. Oyak, bu ülke için canını ortaya koyan askerlerimize, şehit yakınlarına sahip çıkan, koruyan bir kurum niteliğiyle aynı zamanda gurur kaynağımız.

Havamızın, denizimizin temiz olması için önlem almalarını istemek hepimizin hakkı.

Biliyorum, onları canavara benzetmemden de çok rahatsız oldular. Ama bu bir metafordur, benzetmedir. Derdimiz Erdemir-Oyak yönetimini incitmek değil. Sadece etkili bir şekilde dikkatlerini çekmek istedik, çektik de… Tabii ki yaklaşık 6 bin kişinin çalıştığı, emeklileriyle, aileleriyle çok büyük bir kesimin hayatına dokunan, ülke ekonomisi için büyük önemi bulunan bu büyük tesis için de en iyisi olsun isteriz. Erdemir için iyi olan, Ereğli için de iyi olsun. Meselemiz bu. İstiyoruz ki yeni bir süreç başlasın. Birbirimizi anlayalım. Şehrin talepleri dikkate alınsın.

SERT SÖZLERİMİZİN YERALDIĞI DOSYAYI KAPATIYORUZ…

Bu nedenle, arasında canavar benzetmemizin de yer aldığı sert sözlerimizi bir dosyaya koyup kapağını kapatıyor, çekmeceye koyuyoruz. Dilerim Erdemir, Ereğli’nin önceliklerini dikkate alacak adımlar atar. Biz de belediye olarak Erdemir’e destek olmak için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Dilerim yeni süreçler yaşanır ve bu süreçlerden Erdemir ve Ereğli halkı olarak karşılıklı pozitif sonuçlar elde ederiz.

YENİ BİR SAYFA AÇALIM…

Yumruğumu sıkmadığımı, elimi uzattığımı daha önce de vurgulamıştım. Bu kez de diyorum ki yeni bir sayfa açalım, biz Belediye olarak Erdemir için ne yapabiliriz, Erdemir Ereğli halkı için neler yapabilir, artık bunları konuşalım ve somut adımlar atalım.”

 
Gösterim : 1571
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21675240, Bugün: 1435 kez ziyaret edilmiştir.