Kayıt Tarihi: 12 Eylül 2020 Cumartesi 20:39
BEKTAŞ; “Çocuklarınız motosikletlere bağımlı olsun maddelere değil”
Kdz. Ereğli Motosiklet Kulübü Başkanı Birol Bektaş, son aylarda Ereğli’de artan motosiklet kazalarını değerlendirdi. Bektaş, motosiklet kazalarında en büyük nedenin eğitimsizlik olduğunu söyledi.

Kdz. Ereğli Motosiklet Kulübü Başkanı Birol Bektaş, Ereğli’de son zamanlar artan motosiklet kazalarını ve motosiklet sürücülerine karşı yapılan eleştirileri değerlendirdi.

25 yıldır motosiklet kullanan ve 2,5 yıldır Kdz. Ereğli Motosiklet Kulübü Başkanlığını yürüten 42 yaşındaki Birol Bektaş, yaşanan kazaların temelinde eğitimsizlik olduğunu belirtti.

Bektaş, motosiklet sporunun hassas bir spor olduğunu, kendilerinin de üye alımında hassas davrandıklarını belirterek; Ereğli’de motosiklete antipati ile bakılmaması konusunda çaba sarf ettiklerini söyledi.

Bektaş, sitemize yaptığı özel açıklamalarda şu konulara değindi:

"Motosiklet hassas bir spor, hassas bir hobi

Dernekteki üye sayımız şuan 40 küsür civarında. Normalde daha fazla üye alabiliriz ama motosiklet hassas bir spor, hassas bir hobi. O konuda biraz ayrımcılık yapmak zorunda kalıyoruz. Bütün gençleri kontrol altında tutamıyoruz. Bütün motosikletçileri kontrol altında tutmak zor. İnsanlar üye olmakla her şeyin bittiğini düşünüyorlar, sorumluluklarının dışına çıkıyorlar. Kendini motorcu olarak hem de kişisel gelişim olarak kendisini bir yere getirmiş kişileri ekibimize dahil etmeye gayret göstermeye çalışıyoruz. Bu da bizim he kaza oranımızı hem de tehlike oranımızı minimuma indirmiş oluyor.

Ereğli’de motosiklete antipati ile bakılmaması konusunda çaba sarf ediyoruz

Bu branşta insanlar ne kadar motosiklete antipati ile baksalar da; Ereğli’de motosiklete antipati ile bakılmaması konusunda, insanların fikirlerini değiştirmek adına gerçekten çaba sarf ediyoruz. Bilinçli motosiklet kullanıcıları olarak insanlara örnek olma anlamında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Daha iyi bir şeyler yapılabilir mi? Tabi ki yapılabilir ama dernek bütçesiyle dernek imkanları ile bazı şeyler kısıtlı. Biz zaten dernek üyelerinden para almıyoruz, kendi imkanlarımızla çeviriyoruz.

Gençler 16 yaşında artık ehliyet alabiliyorlar

Gençlerin eğitilebilmesi için bize bir alan lazım. Bizim bu konuda eğitim vermeye yetkili arkadaşlarımız var. Gençlerimizin aslında daha iyi eğitim almasını sağlayabiliriz ama bize bir pist lazım, alan lazım. Bu konuyu kaymakam ziyaretinde sayın kaymakamımıza ilettik. Kendisi bu konunun sürücü kursları ile alakalı olduğunu söyledi. Gençler 16 yaşında artık ehliyet alabiliyorlar. Burası çok önemli bir nokta. Hayat tecrübesi yok, yol tecrübesi yok, motosiklet tecrübesi yok. Ehliyeti olduğu için marşına basıp yola gidebiliyor. Bu da sizin de gördüğünüz gibi kazalara sebebiyet veriyor.

Ehliyet öncesi eğitim çok önemli

Aslında ehliyet öncesi eğitim gibi bir planımız var, onu değerlendirmek istiyoruz. İlerde inşallah kendi imkanlarımızla yapacağız. Ehliyet öncesi eğitim çok önemli. 12-14 yaş arası, 13-16 yaş arası eğitim verebilse, bu işin tehlikelerini anlatabilse keşke. Çünkü sürücü kurslarında bunlar anlatılamıyor. Buradan sürücü kurslarını suçluyormuş gibi gelmesin. Çünkü sürücü kurslarındaki eğitim zamanı kısıtlı, saati kısıtlı. Oradaki öğretmen arkadaşlarımız belli bir seviyeye kadar eğitim verebiliyor. Biz o eğitimi almaya gelen gençlere alt yapı hazırlayabilmiş olsak, ben bu kaza oranlarının büyük oranda düşeceğine inanıyorum.

Kazaların %80’ni diğer araçlardan kaynaklanıyor

Kdz. Ereğli Motosiklet Kulübünün bünyemize katılmış, resmi olarak üyesi olmasa bile, bizimle turlara gelen tur arkadaşlarımız da dahil, benim 2.5 yıl başkanlığım dönemimde hiç kimse kaza yapmadı çok şükür. İnşallah böyle bir şey de yaşanmaz. Çünkü biz bunları maksimum seviyeden kontrol altına alıyoruz. Aslında yabana atılacak bir rakam değil. Evet çok motosiklet kazası oluyor. Motosikletçilerin de hataları çok tabi ama kazaların %80’ni diğer araçlardan kaynaklanıyor. Bunlar bizi çok üzüyor.

Emniyetimizin daha ciddi önlemler alması lazım

Bizim takipçilerimizden bir arkadaşımız Hüseyin Odabaş’a Kepez yolunda ticari hafif kamyonet çarpıp kaçtı. Arkadaşımız orada vefat etti. Üzüntümüz büyük. Motosiklet sol şeritten giderken, arkadan hızla gelen bir araç onu sola atıyor. Haber sitelerinde yayınlanan video kayıtlarını izledik. Ereğli emniyetimizden bu tarz konularda hassasiyet bekliyoruz. Kaza öncesi o aracın geçtiği bir mobesse olmalı. Kaza öncesi bu araç kaç dakika önce nereden geçti. Bu bir şekilde bulunabilmeli. 2020 yılındayız, milenyum çağındayız. Ereğli’nin merkezinde bir motosikletliye bir araç çarpıyor, çok kötü sonuçlanıyor, çocuk ölüyor ve akabinde biz hala bu aracı tespit edememiş durumdayız. Aileden bu bilgiyi aldım. Bu iş her yere radar aracı koymak değil, emniyetimizin daha ciddi önlemler alması lazım. Gülüç yoluna, Kepez yoluna radar koyuyorlar. Eyvallah hız limitlerimizi durdurmaya çalışıyorlar, koysunlar ama 2020 yılında Kepez’den, imam hatip mevkiinden geçen bir aracın hala biz plakasını tespit edemiyorsak çok eksiğimiz vardır. Ben bunların bir an evvel giderileceğine inanıyorum.

Sürücülerin de en az motorcular kadar eğitim alması gerekiyor

‘Trafikte bizi fark edin’ diye bir seminer düzenleyeceğiz, tüm Ereğli halkını, motorcuları davet edeceğiz ama önce sürücülerin de en az motorcular kadar eğitim alması gerekiyor. Biz aynı zamanda otomobil de sürüyoruz. Motosikletleri fark ediyoruz, çünkü motorcu olduğumuz için ama onlar bizi fark etmiyorlar. Bu da bizi hayati riske taşıyor. Üzerimizde bir kaporta yok, kıyafetten ibaret. Düştüğümüz zaman geçen arkadaşlarımız gibi ölüp gidiyor, biz arkasından rahmet diliyoruz ama olan olmuş oluyor. Şoförler de bunu isteyerek yapmıyorlar ama sonuçta bilinçsizlikten kaynaklanıyor.

İçimizde barındırmıyoruz

Bazı sürücülerden şikayetler alıyoruz; gece egzoz açıyorlar, insanları rahatsız ediyorlar diye. Biz kulübümüzde bunlara da çok dikkat ediyoruz. Adam 100 bin TL’lik motor alıyor, tabi binecek gidecek. Otobanı var ama şehir içinde, insanları rahatsız edecek şekilde egzoz açan, insanları rahatsız edecek şekilde motosiklet kullananlara asla ama asla içimizde barındırmıyoruz. İnsanları, trafiği tehlikeye atacak kişileri içimizde barındırmıyoruz. Bunları yapmak isteyenler varsa, o kişileri uygun yola gönderiyoruz ama trafiği tehlikeye sokacak, gece insanları rahatsız edecek seviyede yapmalarına izin vermiyoruz, içimizde barındırmıyoruz.

Kulübümüze herkesi kabul etmiyoruz

Kulübümüze herkesi kabul etmiyoruz. Kulübümüze katılmak için motosikleti olması gerekmez ama kesinlikle ehliyeti olması gerekiyor. Bu konuda biraz özgeçmişi olması lazım yada bu özgeçmişi kazanmak istiyorsa bizim yeni katılanlar için ön whatsapp grubumuz var. Bu whatsapp grubuna alıyoruz. Bu grupta biraz kontrol altında tutuyoruz. Önce kısa turlara çağırıyoruz kendisini. Kısa turlarda hem kişisel hem de motosiklet olarak tecrübesini test ediyoruz sonra yönetim kurulu olarak kanaat getirdikten sonra o kişiyi resmi olarak kulübümüze alıyoruz. Talep çok ama 1 yılda 3 tane üye aldık kulübümüze

Ortalamaya bakarsanız; araba kazaları motosiklet kazalarından çok daha fazladır

2020 yılında trafik kazası geçirdim. 1,5 yıl yaklaşık yatağa bağlı yattım. Hala motosiklete biniyorum. Çocuğunuz motosikletten düşebilir, tekrar motora binmek isteyebilir. Bu asla yadırgamayın. Bizim şöyle bir sloganımız var motosiklet kulübü olarak; ‘Çocuklarınız bırakın motosikletlere bağımlı olsun, maddelere değil’. Ufak tefek kazalar olur. Düşer, kalkar. Biz ekibimize dahil ederiz, yeter ki dürüst insan olsunlar. Ekibimiz ile birlikte yol alırlar, tecrübe edinirler ama motosiklet kötü bir spor değil. Trafik kazaları bizi fikir ayrıcalığına düşürebiliyor ama yapacak bir şey yok. Arabada da kaza yapabiliyorsunuz. Ortalamaya bakarsanız; araba kazaları motosiklet kazalarından çok daha fazladır.

Ereğli’de motosiklet kazalarında çok ciddi oranda artış var

Ereğli’de motosiklet kazalarında çok ciddi oranda artış var. Bir sebebi; ehliyet alıp direk motora binebilmek, istediği motoru satın alabiliyor olmak. İkincisi; 50CC motosiklet alan herkes, motosiklet kullanabiliyor. Adam hiç tekerlekli araca hiç binmemiş ama otomobil ehliyeti var. Gidip 50CC’lik bir motosiklet alıp trafiğe çıkabiliyor. Yasamızda böyle bir handikap var. Avrupa Birliği Uyum Yasalarından biriydi bu. Değişmesi gereken bir yasaydı ama hiç motosiklete binmemiş bir insana 50CC’lik bir motor alıp binebilmesi aslında kaza bakımından yıpratıcı bir olay.

Çocuklarınız motosikletlere bağımlı olsun maddelere değil

Bunlarda kaza sigortası da yok, zorunlulukta yok. 50 CC’lik oranı kazaların artmasında gerçekten çok büyük bir oranı temsil ediyor. 50 CC alan kısa bir süre sonra büyük CC’ye geçiyor. Büyük CC’de de bilinçsizlik kazaları oluşuyor. Ailelere şunu söylüyorum; çocuklarınızı motosikletten uzak tutmayın, eğer onun içinde motosiklet tutkusu varsa ona o motosiklet tutkusunu sevdirin. Ona ekipman almasını, koruyucu malzeme almasını sağlayın. Eğer çocuklarınız çalışmıyorsa, bütçesi etmiyorsa destek olun. Ona kask, mont, dizlik, bot, ayakkabı, kıyafet anlamında, koruyucu kıyafet anlamında kesinlikle donanmasını sağlayın. Bu ona daha çok özgüven verecektir, daha iyi motosiklet kullanmasını sağlayacaktır. Ekipmanla motosikleti daha iyi kullanıyorsunuz. Ayrıca başka bir eğilimlere de gitmesini önleyecektir. Bizim aslında sloganımızın özeti budur. Bırakın çocuklarınız motosikletlere bağımlı olsun, maddelere değil."

 
Gösterim : 1117
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21644697, Bugün: 23 kez ziyaret edilmiştir.