Kayıt Tarihi: 7 Kasım 2019 Perşembe 16:41
UZUN MEHMET’E YAKIŞIR ETKİNLİK
Kestaneci’de çelenk koyma töreninin ardından Tatoğlu’nda etkinlik ve öğleden sonra da temsili maden ocağının açılışı var.

8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Dünya Kömür Günü ile ilgili olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi tarafından düzenlenen tören, Kömür Kaşifi Uzun Mehmet’in doğduğu Kestaneci Köyü’ndeki (Mahallesi) anıtta çelenk konulması ile başlayacak. Saat 11.00’de Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde resim sergisi, film gösterimi ve söyleşi yapılacak. Öğleden sonra ise ilçe Emniyet Müdürlüğü’nün karşısındaki alanda inşası yapılan temsili maden ocağı da ziyaretçilere açılacak. Kdz. Ereğli’nin Köseağzı Değirmeni’nde bulduğu taş parçalarını ocağa atarak yandığını görünce kara elması keşfeden ve götürdüğü İstanbul’da öldürülerek tarihe ilk maden şehidi olarak da geçen Uzun Mehmet’e bu yıl daha kapsamlı ve anlamlı bir etkinlik düzenlendiği dikkatlerden kaçmıyor.

ÇORUMLUOĞLU: UZUN MEHMET, ZONGULDAK’IN VE TAŞKÖMÜRÜNÜN EN ÖNEMLİ SİMGELERİNDEN BİRİ OLMUŞTUR.

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü” ile ilgili gönderdiği açıklamada şöyle dedi: “Uzun Mehmet’in askerlik yaptığı dönemde, “siyah yanan taş” olarak öğrendiği, memleketi Ereğli’ye geldiğinde de, bugün “karaelmas” olarak adlandırılan kömürü buluşu, tarihi kayıtlara 8 Kasım 1829 olarak geçmiştir. Günümüzde Uzun Mehmet, Zonguldak’ın ve Taşkömürünün en önemli simgelerinden biri olmuştur. Bugün insan yaşamından, sanayi, üretim sektörüne kadar birçok alanda kullanılan kömür aynı zamanda ülkemizin gelişmesinde de önemli katkı sağlamaktadır. Demir-Çelik endüstrisinin işlenebilir hale gelmesi için büyük paya sahip, nitelikli taşkömürü gerekliliği, hammaddeye yakınlığından dolayı, ülkemizde olduğu gibi dünya da önemli bir yere edinen Demir Çelik Fabrikasının İlçemizde kurulmasına vesile olmuştur. Diliyorum ki Ülkemizdeki taşkömürü ve diğer yer altı kaynaklarımız gelişen teknoloji ile birlikte, insanlığa faydalı olacak şekilde, çok daha verimli bir şekilde kullanılabilir. Bugün ülkemizin kalkınmasında ve sanayileşmede önemli adımlar atılmasına katkı sağlayan Uzun Mehmet’i, ayrıca kömür çıkartmak için canlarını feda eden tüm maden şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

 
Gösterim : 1238
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21640417, Bugün: 402 kez ziyaret edilmiştir.