Kayıt Tarihi: 17 Eylül 2019 Salı 19:10
KDZ. EREĞLİ, 100. YILA HAZIRLANIYOR
18 Haziran 2020’de düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayacak olan Kdz. Ereğli’de, Belediye kapsamlı tören ve etkinlikler için çalışmalara başladı.

Bu kapsamda uluslararası bir sempozyum düzenlenerek Ereğli'nin 100 yılı ele alınacak ve çalışmalar kitap haline getirilecek. Başkan Halil Posbıyık, Sempozyum Yürütme Kurulu Üyesi İzmir Eski Milletvekili Kemal Anadol ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ilgili herkesi, ilçenin tarihsel gelişiminin ele alınacağı sempozyuma katkı sunmaya davet etti.

Kdz. Ereğli Belediyesi ilçenin kurtuluşunun 100’üncü yılını kapsamlı tören ve etkinlikler ile kutlamak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda 18-19-20 Haziran 2020'de "100 yılın Işığında Kdz. Ereğli" sempozyumu düzenlenecek. Ereğli tarihini ortaya koyacak sergiler açılacak. Sempozyumda ele alınacak konular Türkçe-İngilizce kitaplaştırılarak uluslararası düzeyde üniversite kütüphanelerine dağıtılacak.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık Sempozyum Yürütme Kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yürütme Kurulu Üyesi Zonguldak ve İzmir eski Milletvekili Kemal Anadol da "100 yılın ışığında Kdz. Ereğli" sempozyumunu değerlendirdi.

“GELECEK KUŞAKLARA ÖNEMLİ BİR ESER BIRAKACAĞIZ”

Başkan Posbıyık, kurtuluşun 100’üncü yılına özel Ereğli’nin tarih, kültür, ekonomi ve sosyal yaşamıyla ilgili önemli bir çalışma içinde olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Duayenimiz Kemal Anadol ile beraberiz. Kdz. Ereğli’ye ve ülkemize önemli hizmetleri oldu. Seçimlerden önce İzmir’den beni kendisi aradı. ‘Seçimleri alman lazım’ dedi. ‘Sen seçimleri al ben de geleceğim sana ücretsiz kültür müşavirliği yapacağım. Ereğli’nin tarihini ortaya koymamız lazım’ dedi. Ereğli hakkında değişik dokümanlar var; yazarların yazdığı metinler var. Mübeccel hanımın ve bizim belediye olarak çıkardığımız kitapçıklar, parça parça bilgiler var. Yurtdışında bir takım bilgiler var. Derli toplu Ereğli’nin genel durumunu ortaya koyan çalışmalar yok. Ereğli’nin kurtuluşunun 100. yılına geldiğimiz bu dönemde böyle bir çalışma içine girdik. Kemal bey 10 gün önce Ereğli’ye geldi, Nart bey, Nergis hanım, Raif bey, Atilla bey ve Kültür Müdürlüğümüz ile yoğun bir çalışma içerisine girdiler. Tek amacımız var. Bizden sonra gelen nesillere, kuşaklara önemli bir eser bırakmak. Ereğli’nin tarihi, ekonomik yapısı, kurtuluşu, sosyolojik yapısı, Ereğli’nin Erdemir’den öncesi ve sonraki durumu, sanayi kenti olduktan sonraki durumu, Ereğli’nin psikolojik yapısı, insanların mesleki değerlerinin hangi noktada olduğu konusunda herkesin bilgisini ortaya koymasını istiyoruz. Ülke dışından da profesörler, doçentler, bilim insanları, bu komitenin ulaşabildiği kim varsa herkesi Ereğli’de ağırlamak istiyoruz. Hem Ereğli’nin 100'üncü yılının tarihine yakışır şekilde kutlanmasını, hem de tarihine uzanarak yeniden yazılmasını arzu ediyoruz. 'Ben Ereğli’nin tarihini inceliyorum, şu bilgilerim var' diyen herkesi bu programa alabiliriz. İlgili herkesten katkı bekliyoruz. Değerli basın mensuplarından da katkı bekliyoruz.”

“100 YILIN IŞIĞINDA KDZ. EREĞLİ”

Ereğli tarihinin genç kuşaklar ve geniş kesimler tarafından bilinmediğini ve 3 günlük sempozyumda bunların ele alınacağını söyleyen Başkan Posbıyık, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Kurtuluş savaşının ilk ve tek deniz savaşı Kdz. Ereğli’de gerçekleşmiştir. Bunun bilinmesini ve hakkının verilmesini istiyoruz. Alemdar Gemisi'nin Kurtuluş Savaşı’mızdaki yeri ve öneminin vurgulanmasını istiyoruz. Genç kuşaklar ve geniş kesimler tarafından bu konunun yeterince bilinmediğini görüyoruz. Ereğli bu süreçte hangi badireler atlattı, nasıl bir gelişim çizgisi gösterdi, bugün geldiği nokta nedir? Bunların hepsinin ele alınıp değerlendirilebileceği bir çalışma ortaya çıksın istiyoruz. Gelecek kuşaklara bırakacağımız en güzel eserlerden biri olacağına yürekten inanıyorum. 18 Haziran’da Kdz. Ereğli halkı bir destan yazarak Fransız komutan ve askerlerini esir almıştır. Henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile Fransızlar anlaşma yapmak zorunda kalmışlardır. Büyük tarihsel önemi olan bu konunun altını çizmek zorundayız. Bu anlaşma Kurtuluş Savaşı’mızın ilk uluslar arası anlaşması olmuştur ve Milli Kurtuluş Hükümeti’nin kabul edildiğinin tek göstergesidir.”

ANADOL: İSTİKLAL MADALYAMIZ BİLE YOK

Zonguldak-İzmir eski Milletvekili ve Sempozyum Yürütme Kurulu Üyesi Kemal Anadol da bu çalışma ile Ereğli’ye borcunu ödemek istediğini söyledi. Başkan Posbıyık’ın önderliğinde Ereğli’nin kurtuluşunun 100’üncü yılının görkemli bir şekilde kutlanacağını söyleyen Anadol şunları söyledi:

“Burada bulunmamın iki sebebi var. Biri Ereğli’ye borcum var. Bir de Sayın Posbıyık’a sözüm var. Bundan evvel nasıl Ereğli’ye hizmet etmişse şimdi tam ustalık döneminde daha da çok hizmet edeceğine, gelecek kuşaklara eserler bırakacağına yürekten inanıyorum. Biz Kdz. Ereğlililer olarak fazla mütevazı insanlarız. Örneğin 1921’de Antep’e Gazi unvanı verilmiş, 35 sene sonra Maraş 'Ben de varım' dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden karar çıktı; Kahraman unvanını aldı. 53 sene sonra Urfa 'Ben de varım' dedi; ‘Şanlı’ unvanını aldı. Kurtuluş savaşının bir tek deniz savaşı Ereğli’de oldu, Alemdar gemisi yaptı, bizim İstiklal Madalyamız bile yok. Dolayısıyla geçmişte tarih bilincinin bu kadar gelişmediği bir dönemde biz fazla mütevazı olduğumuz için Türkiye’de kendini işgalden ilk kurtaran ilçe Kdz. Ereğli olduğu halde bunu vurgulayamadık. Bunların arasında ben de varım geçmiş politikacılar arasında. Özeleştiri olarak kabul edebilirsiniz bunu. Ama Sayın Başkan'ın önderliğinde 100’üncü yılı Ereğli Belediyesi görkemli bir şekilde kutlayacak. Bu programın içerisinde sempozyum olacak. Çok büyük bir eser ortaya çıkacak.”

Sempozyum Yürütme Kurulu Üyesi Başkan Danışmanı Nergis Bozkurt, etkinlikler kapsamında Ereğli için yazılmış tüm kitapların ve araştırmaların da sergileneceğini belirterek 18-19-20 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleşecek etkinliklerin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Sempozyumun programı şu şekilde:

18 HAZİRAN 2020 PERŞEMBE

SABAH PROGRAMI

RESMİ KUTLAMALAR

12.00-YELKEN YARIŞMASI

13.00: SERGİLERİN AÇILIŞI

-FOTOĞRAFLARLA EREĞLİ,

- EREĞLİ'NİN ÖNEMLİ MANŞETLERİ,

- EREĞLİ KİTAPLARI

- TABLO, KARTPOSTAL, PUL, MEKTUP, ROZET GİBİ DÖNEMİNİ YANSITAN OBJELER

Klasik müzik dinletisi. Ereğli tanıtım filmleri.

SEMPOZYUMUN AÇILIŞ OTURUMU

14.30-15.30- PROTOKOL KONUŞMALARI

MODERATÖR: KEMAL ANADOL

15.30-15.50- İnönü Mağarası Arkeolojik Kazıları ve Bulguları Işığında Anadolu-Balkan İlişkileri

BEÜ Doç. Hamza Ekmen

Harward Doç. Benjamin Arbuckle

16.00-16.20- Türk Sovyet ilişkilerinin 100. yılı

Aleksander Sotniçenko /Rusya Federatif Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Birinci Katibi

16.30-16.50- Mübadelede Karadeniz Ereğli

Sefer Güvenç - Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri

17.00-17.20- Ereğli Kaymakamı Tunalı Hilmi Bey

Doç. Şaduman Halıcı

17.30-17.50

Bizans/Beylikler/Osmanlı Dönemi

Prof. Güngör Karaoğuz

18.00 Sorular ve yanıtlar

Üç gün öğleden sonraları eşzamanlı olarak FUTBOL TURNUVASI yapılacak.

20.00 : MEHTER TAKIMI KONSERİ

19 HAZİRAN CUMA

SABAH OTURUMU- MODERATÖR: KEMAL ANADOL

10.00-10.20- Kurtuluş Savaşı'nda Ereğli

Prof. Ali Sarıkoyuncu

10.30-10.50- Alemdar Olayı ve Siyasal Sonuçları

Cem Gürdeniz /E. Amiral-Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Direktörü

11.00-11.20- Ereğli ve Kömür/Uzun Mehmet

Prof. Vedat Didari

11.30-11.50- Ereğli ve Demir Çelik

Halil Posbıyık

12.00-12.20-Ereğli'de Sendikacılık/Beyaz Gemi Olayı

Can Şafak - Sendika Uzmanı

12.30-13.00- Soru ve Yanıtlar

CUMA ÖĞLE OTURUMU

MODERATÖR: RAİF TOKEL

14.00-14.20- Ereğli'nin Yönetsel Yapısı/Kentleşme/Demografik Yapı

Prof. Ruşen Keleş

14.30-14.50- 1982 Anayasası döneminde Ereğli halkının siyasi tercihleri üzerine bir değerlendirme

Dr. Öğr. Üyesi Tevfik Sönmez Küçük Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

15.00-15.20-Ereğli Ekonomisi ve Sorunları

Meliha Okur - Gazeteci

15.30-15.50- Ereğli'de Eğitim ve Sağlık

Prof. Bektaş Açıkgöz

16.00-16.30- SORU VE YANITLAR

20.00- KONSER

20 HAZİRAN CUMARTESİ

SABAH OTURUMU

10.00-10.20- Ereğli'de Tarım/Balıkçılık/Hayvancılık

Prof. Mustafa Kaymakçı

10.30-10.50-Ereğli Mutfağı

Seyfettin Onat - Araştırmacı

11.00-11.20-Ereğli'nin Çevre Sorunları

Prof. Ali Osman Karababa

11.30-11.50- Doğal, Tarihsel, Kültürel Değerleriyle Cehennem Ağzı Mağaraları

Raif Tokel

12.00- Soru ve Yanıtlar

20 HAZİRAN CUMARTESİ

ÖĞLE OTURUMU

MODERATÖR: DOÇ. ŞADUMAN HALICI

14.30: EREĞLİ'YE İÇERİDEN BAKIŞ...

Yerel tarihçilerin "Ereğli'nin 100 yılı" üzerine değerlendirmeleri

15.30-16.00: KAPANIŞ KONUŞMALARI

20.00: BANDO VE FENER ALAYI

 
Gösterim : 1455
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21549779, Bugün: 3884 kez ziyaret edilmiştir.