Kayıt Tarihi: 31 Temmuz 2019 Çarşamba 13:29
KDZ. EREĞLİ'NİN 6 BİN 500 YILLIK GEÇMİŞİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR...
Kdz. Ereğli Beeldiye başkanı Halil POSBIYIK tarihsel bir bulguya tanıklık etmek için yöre basını ile birlikte Çaylıoğlu'nda yapılan tarhi kazı alanına bir haber safarisi düzenledi.

Bölgeden ve ulusaldan bir çok basın mensubunun yöre tarihine tanıklık etmek üzere katıldığı ve kazı alanında yetkililer eşliğinde incelemelerde bulunulduğu haber safarisi sonunda basın mensupları ile bir yemek yiyen POSBIYIK, konu ile ilgili bir açıklamada da yaptı. POSBIYIK'ın Ereğli tarihini en az 2000 yıl daha geriye atıp 6500 yıla çıkaracak olan bu arkeolojik kazı alanı ile ilgili açıklamasışu şekilde;

"Değerli basın mensupları;

Ereğli’nin tarihi ve kültür geçmişi açısından çok önemli bir haberi duyurmak için bir aradayız.

Bilindiği üzere, Ereğli’nin tarihi M.Ö. 2500 yılına kadar uzanıyor. Resmi kayıtlara da geçen bu 4 bin 500 yıllık tarihimizle ilgili heyecan verici yeni bir gelişme ortaya çıktı.

Belediyemizin katkılarıyla, İlgili Bakanlık ve Müze Müdürlüğü’nün de onayıyla Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün Alacabük Köyü sınırları içerisinde yer alan İnönü Mağarası’nda sürdürdükleri kazı çalışmalarında ilçe tarihinin 6 bin 500 yıla uzandığını gösteren yeni bulgulara rastlandı.

Genç Kalkolitik Çağ’ı tarihleyen bu dönemde bölgemizdeki yaşam hakkında elde edilen kalıntı ve bulgular, bugüne kadar 4 bin 500 yıllık tarihini bildiğimiz Ereğli’nin 6 bin 500 yıla uzanan tarihine ışık tutuyor.

İnönü Mağarası Kazıları Bilimsel Başkanı Zonguldak-Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hamza Ekmen ve kazı ekibine çalışmaları için çok teşekkür ediyorum.

2016 yılında saha ve 2017 yılında alan çalışmasıyla başlayan kazılarda önemli bir aşamaya gelindi. Çalışmaların bu yılki bölümü tamamlandı.

Belediye olarak bu çalışmaları destekliyoruz.

Mitolojik tarihiyle Türkiye’nin ve Dünya’nın önemli kentlerinden biri olan Ereğli’nin geçmiş izlerinin, uzun yıllara dayanan tarihinin kalıntı ve bulgularla güçlendirilmesi bizi heyecanlandırdı. Bunun, Ereğli'nin turizm açısından gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum.

İnönü Mağarası’nda yapılan çalışmalarda 5 kültür katmanının olduğu tespit edildi.

Birinci yapı katmanındaki bulgular Ortaçağı tarihliyor.

İkinci yapı katmanındaki buluntu ve kalıntılar Balkan kökenli kavimlerin varlığına ilişkin heyecan verici sonuçlar ortaya çıkardı.

Üçüncü yapı katında ise ilk defa Hitit İmparatorluğu'yla yakından ilgili kalıntı bulundu. Ahşap tabanlar açığa çıkarıldı ve bronzdan yapılmış alet ve silahlar bulundu.

Dördüncü yapı katındaki bulgular Erken Tunç çağıyla yakından ilgili bulgular.

Beşinci yapı katı ise anakaya üzerinde son kültür katı. Burada elde edilen bulgular Kalkolitik Çağ’ı tarihliyor.

Tüm bulgular incelendiğinde 6 bin 500 yıl önce kara ve deniz bağlantısı olan bir toplum kimliği sergilendiği görülüyor.

Bu dönemde insanların yaklaşık M.Ö. 5 bin yıl ortalarından itibaren Karadeniz’in su seviyesi değiştiğinde ve buna bağlı olarak iklimi kuru ve daha soğuk bir hal aldığında İnönü Mağarası’nda yaşadıkları görülüyor.

Şimdiye kadar ulaşılan bilgiler ışığında, Çaylıoğlu Alacabük Köyü sınırlarındaki İnönü Mağarası’nda yaşayan insanların Kalkolitik Çağ’da Balkan Kültürleri, Ege Adaları, Trakya ve Batı Anadolu ile bağlantı halinde oldukları ortaya çıkıyor.

Tarihimize ışık tutan İnönü Mağarası ve çevresi, eşsiz bitki örtüsü, doğal güzellikleri ile birlikte yüksek bir turizm potansiyeline sahip.

Bu kazı çalışmasının hayata geçirilmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara şehrim adına teşekkür ediyorum. Zonguldak-Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hamza Ekmen ve kazı ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum."

 
Gösterim : 1907
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21552116, Bugün: 2059 kez ziyaret edilmiştir.