Kayıt Tarihi: 29 Temmuz 2019 Pazartesi 19:14
ESKİ BELEDİYE BİNASININ YERİNE BİLİM SANAT VE KÜLTÜR EVİ
Yıkılan Belediye binasının yerine Karadeniz Ereğli Belediyesi Bilim Sanat Kültür Evi inşası için düğmeye basıldı. Proje tamamlanarak Karabük'te bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruldu. Eski belediye binası yıkıldığı zaman ortaya çıkan Roma dönemine ait hamamın üstü camla kapatılarak yukarıdan tarihi eserleri görme imkanı doğacak.

Karadeniz Ereğli Belediyesi, Bilim, Sanat ve Kültür Evi inşa ediyor. Yıkılan eski belediye binasının altında çıkan Roma dönemine ait kalıntılar olduğu gibi korunarak üzeri camla kapatılacak ve bina sütunlar üzerine inşa edilecek. Konuyla ilgili olarak hazırlanan proje tamamlanarak, gerekli izinler için Karabük'te bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruldu.

Dört yıldır kendi haline terk edilen alan, yeni projeyle önemli bir kültürel buluşma mekanı olacak. Hamam kalıntılarıyla kent arasında bir ilişki kurmayı hedefleyen proje kapsamında seminer odası, etkinlik alanları, oda tiyatrosu, resim ve müzik atölyeleri için alanlar oluşturulması planlandı.

5 katlı binanın zemini cam olacak. Böylece Roma Hamamı'na ilişkin kalıntılar rahatlıkla yukarıdan görülebilecek. Arka duvarın önünde Herkül, Kerberus gibi tarihi figürlerin yer aldığı rölyef yer alacak. Çelik ve betonarme bina minimalist bir yaklaşımla inşa edilecek.

HABERİN İÇİNDEN

Bilindiği üzere yaklaşık 4 sene önce Belediye başkanı Hüseyin UYSAL’ın döneminde çok amaçlı iş merkezi olarak ihaleye çıkarılan eski belediye binası yıkımı sırasında altından çıkan tarihi eser kalıntıları bölgenin güçlü Gazete Ereğli tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

Özellikle Kdz. Ereğli’deki müze görevlileri tarafından ısrarla burada önemli bir şey yok diyerek inşaata devam edilse de Gazete Ereğli’nin ısrarcı yazıları ve imtiyaz sahibi gazeteci Kurtuluş AYYILDIZ’ın yoğun Ankara temasları sonrasında inşaat tarihi eser buğuları ile durdurulmuş, yapılan kısa dönem kazı çalışmaları neticesinde geç Roma dönemine ait büyük bir hamamın birçoğu yerin altında bozulmamış kalıntılarına ulaşılmıştı.

AK Partili Belediye başkanı UYSAL geçen 4 yılda burası ile ilgili elle tutulur bir proje üretemediği için hem tarihi kalıntılar hem de yapılacak iş merkezi inşaatı askıya alınmıştı.

2019 yerel seçimlerine tekrar Belediye Başkanı adayı olarak giren ve seçimi ezici bir oy çokluğu ile kazanan Halil POSBIYIK seçim projeleri arasında bu Kültür-Sanat ağırlıklı merkezin yapımına birinci öncelikli olarak yer vermişti.

 
Gösterim : 1256
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21549498, Bugün: 3603 kez ziyaret edilmiştir.