Kayıt Tarihi: 21 Mayıs 2019 Salı 22:27
Çerkes Soykırım ve Sürgünü'nde hayatını kaybedenler
Yaklaşık 300 yıl süren Osmanlı-Rusya Savaşı Rusların galip gelmesinin ardından Osmanlıyı destekleyen Çerkeslerin anavatanlarından sürgün edilmeleri ve soykırıma uğramalarının üzerinden 155 yıl geçti.

Dönemin Rus belgelerinde ve gazetelerinde "Dağlılar" olarak söz edilen Çerkeslerin sürgünü sırasında 1,5 milyon insanın sürgün edildiği bunlardan 500 bininin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Her yıl Çerkes Soykırım ve Sürgünü'nü anma etkinliklerinin düzenlendiği 21 Mayıs tarihi ise Rus ordularının Mzımta nehri civarında nihai zaferi kazandığı tarihi ifade ediyor.

Çerkes soykırımı ve sürgününü Gazete Ereğli ailesi olarak lanetliyoruz.

"Türkiye’de, Suriye’de, Mısır’da, Ürdün’de, İsrail ve Filistin’de, Rusya’da, Avrupa ve Amerika’da, Kafkasya’nın pek çok kentinde ve köyünde yapılan 21 Mayıs Çerkes Soykırım ve Sürgününü anma etkinlerinde Çerkesler Karadeniz kıyılarına iner, Nart ateşi yakar, ölenlerin anısına denize çiçekler, mumlar bırakır ve “Bu deniz, bu toprak, bu gökyüzü sürgünümüze tanıktır. Bu deniz, bu toprak, bu gökyüzü daha dün gibi hatırlar...” ağıt yakar;eşitsiz, haksız ve hukuksuz bir savaşın sürgün ettiği, yollarda yitip giden 1.5 milyon Çerkesi derin bir acı ve hüzünle anarlar...

Bu acı dolu günlerinde Çerkes'lere baş sağlığı diliyoruz.

 
Gösterim : 1950
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21550024, Bugün: 4129 kez ziyaret edilmiştir.