Kayıt Tarihi: 15 Aralık 2018 Cumartesi 16:25
Civelek; "Benim hiçbir suçum günahım yok"
Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek; Kdz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın Aralık ayı meclisi son oturumunda kamuoyuyla paylaştığı Zonguldak İl Trafik Komisyonundan çıkan karar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Civelek, Carrefoursa bölgesi, Devrek Yol Ayrımı ve Potbaşı olmak üzere yapılacak düzenlemeler hakkında kendilerine bir yazı ulaşmadığını söylerken, kendisinin ilçe trafik komisyonunda yapılan görüşmede bahsi geçen yerlerin indirme, bindirme yapılması açısından uygun olmadığını düşündüğü için şerh koyduğunu da söyledi. Civelek yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“BURANIN UYGUN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

İlçe Trafik komisyonuna belediye başkanımız tarafından müracaat edildi ve üç cep belirlendi ama biz bunu uygun görmedik. Bu konular bizim uhdemizde değil, trafik komisyonun uhdesinde olan bir konudur. İlçe komisyonumuz toplanır, yer belirlenir, kanunun verdiği yolun elverişliğine göre yer tespiti yapılır. Bu tespit edildikten sonra ilçe trafik komisyonuyla görüşülür. Yolcu indirme konusunda, Devrek yoluna cep yapılması konusunda ben şerh koydum. Buranın uygun olmadığını düşünüyorum kendilerine de söyledim. Bazı arkadaşlarımız bana rağmen, şoförler odasına rağmen bu kararı trafik ilçe komisyonundan geçirdik diyorlar. Bu bir görüştür. O toplantıda karayollarından bir yetkilide burada cebin olmayacağını söyledi. Biz vatandaşın mağdur olmasını istemiyoruz. Bir şey yapılırken, bir karar alınırken ilerisini de düşünmemiz lazım. Kanunlar oldu, bittiye geldiği zaman ilerisini düşünmezseniz yarın daha sıkıntılı günler bekleyecek bizi.

DEVREK YOL AYRIMINA YAPILACAK CEP TRAFİK YOĞUNLUĞUNU ARTIRIR

Biz Oda olarak, Elmatepe’den Ereğli tarafına gelirken yapılacak cebin hayvan pazarının oraya olmasını istedik; çünkü uzaktan gelen yolculara yağmurda çamurda barınabilecekleri, indi bindi yerleri olması lazım. Burada bekleme yeri ve bir de tuvalet olması lazım. Burası yapıldığı takdirde, insanlar yakınlarını hususi araçlarıyla almaya gelecek, araçlarıyla otobüs bekleyecek, yolcusunu bekleyecek. O zaman burası bir nevi terminal gibi olacak. Buranın bu şekilde yapılması halinde 80 tane köy var. 80 tane köyün servisi buradan yolcusunu alır. Zaten Devrek Yolu kavşağı trafik yoğunluğundan dolayı kitleniyor. Çevre yolu 5 sene sonra mı yapılır 10 sene mi sonra yapılır onu bilemiyorum ama bugün ki trafik ile ilerleyen yıllardaki trafiğin yoğunluğunu göz önüne alırsak daha da yoğun olacak. Devrek Yol ayrımı zaten bugün dahi trafiği kaldırmıyor. İlerleyen yıllarda daha çok zorluklar yaşacağız.

“BENİM HİÇBİR SUÇUM, GÜNAHIM YOK”

Terminal yapılmadan ya da taşınmadan önce ilçe trafik komisyonunun toplanıp yerleri belirlemesi gerekirdi. 3 seneden beri buraya terminalin taşınacağı belliydi. Bütün yetkiler belediyede, belediye ilçe trafik komisyonunu toplayabilirdi. Anlaşıldıktan sonra da vatandaşımızın hiçbiri zaman mağdur olmazdı. Herkes şoförler odasında suç buldu, hala da suç bulmakta. Burada benim hiçbir suçum, günahım yok. Vatandaşlarımız beni suçluyor, gecenin 2’sinde 3’ünde her saat beni arıyor, biz mağduruz diyenler oldu, bela okuyanlar da oldu, küfür edenler de oldu. Bu bana yapılan bir haksızlıktır. Kesinlikle bu hakaretleri hak etmiyorum, kabul etmiyorum.

“VATANDAŞIMIZ DA HAKLI AMA YETKİ BENDE DEĞİL”

Vatandaş davasında haklıdır, Gülüç’deki vatandaşın terminale gidip, terminalden geri gelmesi de uygun değil. Vatandaşımız da haklı fakat yetki bende değil. Ben olsaydım terminal taşınmadan önce yerlerini belirlerdim. Vatandaşımızda mağdur olmazdı. Karayollarında deniyor ki; şehirlerarası otobüs firmaları yolcuları terminalden terminale taşır. Eğer yerleşim yerleri terminallere uzaksa il ya da ilçe trafik komisyonundan karar alınır, yerler belirlenir; halkın, vatandaşın mağduriyeti giderilir. Şimdi bekliyoruz, belediye başkanımız herhalde düşünülen yerleri uygun hale getirmiştir. Karayolları da herhalde incelemelerde bulunmuştur. İl Trafik Komisyonundan çıkmış karar, biz de basın aracılığıyla yeni duyduk, bize de yazılı bir evrak gelmedi. İnşallah hayırlısı olur. Çalışmaların yakında başlayacağını düşünüyorum.

“BU CEPLER YAPILSA DAHİ VATANDAŞ YİNE TERMİNALDEN BİNECEK”

İl trafik komisyonuna, ilçe trafik komisyonuna otobüse binme yeri ile ilgili bir müracaat yok. Vatandaşı indirmek için bu cepler yapılsa dahi yine terminale gidecek, Gülüç’deki, Elmatepe’deki vatandaş mecburen yine terminale gitmek zorunda kalacak. Bu kararın da ilçe trafik komisyonundan geçmesi lazım. Kanunlara göre vatandaşımız yine terminalden binecek. İlçe komisyonuna bu sorun geldiği zaman uygun bir yer bulunursa, bu sorunda çözülür. İstişare olmadığı zaman vatandaş mağdur oluyor, mağdur olduğu zamanda şoförler odası suçlu olmuş oluyor. Uygulamalar yapılırken başta zorluk olur, her şey zorluk olduktan sonra çözüme ulaşır ama zaten bayramın geleceği arifeden belliydi. Bunların daha önceden hesaplanması lazımdı.

“BELEDİYE BİZLE KOORDİNELİ HAREKET ETMEDİ”

Ulaşımdan, fiyat tarifesine kadar bütün yetkiler belediyenin yetkisinde. Belediye terminal taşınmadan önce karar alıp ilçe trafik komisyonundan geçirseydi, bu sorunlar olmayacaktı. Benim kadar da Hüseyin bey de çok zor duruma düştü. Belediyenin kendi hatalar, bizle koordineli hareket etseydi biz de gerekenleri söylerdik.

“HİÇBİR FİRMANIN SERVİS KOYMAK GİBİ BİR ZORUNLULUĞU YOK”

Otobüs firmalarının alacağı bir karardır bu, hiçbir firmanın servis koymak gibi bir zorunluluğu yok. Şoför esnafımız, otobüs esnafımızda mağdur durumdan. Demir yolları, hava yolları yayıldıktan sonra otobüs firmaları güç kaybetti. Güç kaybedince bilet fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldı. Kendileri de zarar ettiler. Firmaların kendilerinin bileceği bir iş bu, kanunen böyle bir zorunlulukları yok. Zaten 24 saat Ereğli merkezinden terminale halk otobüslerimiz ile vatandaşlarımız taşınıyor. Vatandaşlarımızın çoğu servis olmamasından dolayı sıkıntılı olduklarını söylüyor ama her yarım saatte bir otobüs var. Bu vatandaşın tercihi; isterse taksiye biner, isterse halk otobüsüne biner ulaşımını sağlar.

“TERMİNAL ÇOK YANLIŞ BİR YERDE, EN UYGUN YER POTBAŞI”

Kim ne derse desin terminal çok yanlış bir yerde. Ereğli’den İstanbul’a yolculuk yapacak kişi 15 dakika şehrin tersine gidecek, 15 dakika sonra da yoluna girecek. Yani Ereğli’den bir kişinin çıkışı yarım saat. Bana göre uygun olan yer Potbaş’ındaki yerdi, oranın olması gerekirdi diye düşünüyorum. En büyük sorun zaman kaybı ama kimse bunu düşünmüyor. Bana göre yapılması gereken çözüm; Ereğli’de ‘hal’ yok, yeni yapılan terminalin sebze hali olarak kullanılması, Potbaş’ına da yeni bir terminal yapılması uygun olacaktır diye düşünüyorum. Hatırlarsanız eski belediye başkanımızın yaptırdığı pazar yerindeki bina, şuan ki belediye başkanımız tarafından uygun bulunmamış ve belediye binası yapılmıştı. Yine aynı şekilde burası ‘Hal’ yapılabilir, yeni terminalde Potbaşı’na yapılabilir. Vatandaşın rahatını, huzurunu düşünüyorsak terminalin Potbaşı’na alınması gerekir.

“TERMİNALİN YOLUNUN YAPILMADAN GİDİLMESİ EN BÜYÜK HATA”

Terminalin çevre yolu yapılmadan gitmesi en büyük hata.Tabii ki orada belediye bir yatırım yapmış, çevre yolunun yapılmasını 4-5 sene yapılmasını beklemesi de doğru değil. Hazır olan mevcut binada çürümek zorunda kalacak. Dediğim gibi yanlış zaman da yapıldı. Hastane yapıldı yolu yok, terminal yapıldı yolu yok. Bunları apar topar olmaması gerekir. Ereğli’deki durumları görüyoruz; acele etmemek lazım, acele kararlar vermemek lazım. Oturup istişare edilmesi lazım, sivil toplum örgütleri ile görüşülmesi lazım.

“TAKSİCİ ARKADAŞLARIMIZ DA MAĞDUR, VATANDAŞLARIMIZ DA MAĞDUR”

Orada berberin, lokantanın çalışması mümkün değil. Çünkü vatandaş orada lokanta açtığında kimse gitmeyecek. Hakikaten arkadaşlarımız orada mağdur. Bir çalışan bir de tuvalet var orada başka bir şey yok. Buradaki taksici arkadaşlarımız da mağdur, vatandaşlarımız da mağdur oldu bu zamana kadar. Bende bir sivil toplum örgütü olarak kendilerinin avukatıyım. Ereğli’nin ileri gelenleri ile hiç düşünülmeyen yapılan çalışmalar olduğu zaman esnafımızda mağdur oluyor, vatandaşımız da mağdur oluyor. En azından bundan sonra birlik beraberlik içerisinde olalım. Her şeyi ben biliyorum diye bir şey yok. Buradan belediye meclisi üyelerine, sorumlu olan kişilere sesleniyorum; biraz daha akılcı hareket etmelerini rica ediyorum.”dedi.

 
Gösterim : 2218
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21551517, Bugün: 1460 kez ziyaret edilmiştir.