Kayıt Tarihi: 18 Haziran 2017 Pazar 15:57
18 Haziran ereğli'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunu Kutladılar..
18 Haziran 1920 sabahı ezan okunurken Ereğli Kuvva-i Milliyesi işgal güçleri Fransızlara karşı saldırıya geçerek büyük bir mücadele ile Ereğli'yi ilk gazi şehir yaparak düşmandan temizlemişlerdi. Bu anlamlı güne istineden kutlama mesajları sırası ile aşağıdadır.

KDZ. EREĞLİ TARİH DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ BAŞKANI GÜRDAL ÖZÇAKIR’IN KDZ. EREĞLİNİN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜ MESAJI

Kdz. Ereğli 8 Haziran 1920'de Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. 10 gün içinde kendini kurtaran ilk ilçe olma unvanına sahip Kdz. Ereğli 18 Haziran 1920'de düşman işgalinden kurtulmuştur. Ereğli'mizin düşman işgalinden kurtuluşunu sağlayan şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyor, tüm halkımızın 97. kurtuluş yıldönümünü kutluyorum.

....................................................................................................

Hafız Ahmet Nimet Efendinin Torunu Film yapımcısı Ragıp Yılmaz ATADENİZ'in mesajı; " 18 HAZİRAN KARADENİZ'İN İNCİSİ EREĞLİ'NİN KURTULUŞ BAYRAMI"

Dedem Hafız Ahmet Nimet Efendi Yunan İzmir'e çıktığı gün Ereğli'de meydanda toplanan tüm bölge halkına hitaben bir konuşma yapmış devletin haysiyeti ayaklar altına düştüğünü belirtmiştir. “Memleketi kurtarmak için ölme zamanıdır. Yolumuz Mustafa Kemal'in yoludur. Hedefimiz Kuvva-i Milliyedir. Derhal Fransızlar yurdumuzdan kömür ocaklarından kovulmalı! Padişahımız Esirdir fetvası geçerli değildir.” Diyebilen bir din hocasıdır. Halk büyük bir coşku ile dedemin hedefi ve amacı doğrultusunda derhal harekete geçerek Kuvva-i Milliye'ye katılmıştır. Şimdi bu bayramı kutluyoruz. Ereğli'nin Vatansever halkı selam sana! Gazanız Mübarek olsun!

Hafız Ahmet Nimet Efendinin Torunu

Ragıp Yılmaz ATADENİZ

................................................................................................

Zonguldak Milletvekili Faruk ÇATUROĞLU'nun kutlama mesajı; "KARADENİZ EREĞLİ’NİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 97’NCİ YILI KUTLU OLSUN!"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Karadeniz Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97 nci yılı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Milletvekili Çaturoğlu yayınladığı mesajında şu ifadeleri yer verdi; “1.Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu'nun, Avrupalı devletler tarafından işgal edilip paylaşılmasıyla Karadeniz Ereğli, Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Rüştiye Başöğretmeni Vezirköprülü Nimet Efendi, erdemli ve seçkin kişiliğiyle Kdz.Ereğli’lerin saygınlığını kazanan bu vatansever öğretmen Kdz.Ereğli’nin uğrayacağı tehlike karşısında suskun kalmıyor ve o gün Ereğli halkına cesaretlendirici şu konuşmayı yapıyor; “Bugün ulusça mübarek vatanımızın parçalanması, namus ve haysiyetimizin ayaklar altına alınması tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktayız. Her karış toprağı şehitler kanı ile yoğrulan kutsal vatanımıza el uzatılıyor. Bizler de görkemli tarihimize ve atalarımıza lâyık olduğumuzu kanıtlayacağız. Sınav günümüz gelmiştir. Bu uğurda sizlerle birlikte canımı vermekten çekinmeyeceğim. Sizleri bugün için yetiştirdik. düşmana Bedir'in Malazgirt'in, Fetih'in aslanları gibi kurşundan kenetlenmiş saflarınızla saldıracaksınız. Onları yok edeceksiniz. Şehit ve Gazi olacaksınız. Bu ulus, bu vatan, bu tarih, bu şeref size emanet olacaktır. Çünkü hak uğrunda, vatan uğrunda, din uğrunda, millet uğrunda savaşıyoruz Cenabı Hak bizimle beraberdir.”

Bu konuşma üzerine örgütlenen Karadeniz Ereğli halkı, müdafai hukuk cemiyeti ve kuvva-i milliyeciler Fransızları Ereğli’den kovdular. Böylece 10 gün içinde Ereğli düşman işgalinden kurtulan şehir oldu. Esarete boyun eğmeyen Ereğli halkının bu mücadelesi, tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biridir. O gün Sultan Orhan ile yedi cami minarelerinden yükselen tekbirler bugüne başka bir anlam kazandırıyor. 15 Temmuzda yapılmak istenen o meşum darbe gecesinde yine minarelerimizden sala sesleri yükseldi. O gün olduğu gibi 15 Temmuz gecesinde de bütün kalpler o ilahi seslere yöneldi. Ereğli halkımız geçmişten aldığı bu ruhla, yaşlısıyla genciyle, kadınıyla kızıyla, çocuğuyla meydanlara akın etti ve darbecilere karşı meydanı meydan okudu.

Bu duygu ve düşüncelerle; Karadeniz Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97’inci yılını kutluyor, tüm gazi ve şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.”

Faruk ÇATUROĞLU

Zonguldak Milletvekili

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi

 
Gösterim : 2181
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21550703, Bugün: 646 kez ziyaret edilmiştir.