Kayıt Tarihi: 11 Nisan 2019 Perşembe 13:30
EREĞLİ’NİN TARİHİNİ KİMSEYE KATLETTİRMEYİZ! YETKİLİLERİ UYARIYORUZ, BOZHANE HAMAMINA DİKKAT!
Kurulduğu günden bugüne kamuoyunu bilgilendirici ve toplum yararına yaptığı haberler ile gündem yaratan, özellikle yöre tarihi konusunda hassas çizgileri olan bölgenin güçlü yayın organı Gazete Ereğli eski Bozhane hamamı konusunda endişelerini kamuoyu ve yetkilerle paylaşıyor!

19. YY’IN İKİNCİ YARISINDA YAPILDIĞI SANILAN TARİHİ BOZHANE HAMAMININ ETRAFINDA BAŞLATILAN ÇALIŞMALAR ENDİŞE VERİCİ

19. yy’ın ikinci yarısında yapıldığı sanılan yaklaşık 170 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi Bozhane hamamının etrafında başlatılan çalışmalar endişe verici olmaya başladı. Gazete Ereğli’nin edindiği bilgilere göre Restorasyon çalışması ile tekrar insanların hizmetine sunulmayı planlanan tarihi Bozhane hamamının etrafındaki temizleme ve yıkım işlemleri sırasında bile bu bölgenin tarihi açıdan ne kadar değerli olduğu bir kez daha görülmüş oldu.

HAMAM ARAZİSİNDEN TARİHİ KUYU ÇIKTI!

Restorasyon çalışması öncesi tarihi hamama yakın zamanda eklenti olarak yapılan ve muhtemelen kömürlük vazifesi görülen briket tuğladan yapılmış derme çatma yapıların yıkılması ve hamam etrafındaki çalıların temizlenmesi esnasında çıkan tarihi kuyu alelacele çalışanlar tarafından üzeri kapatılmaya çalışıldığı öğrenildi.

YETKİLERİ UYARIYORUZ, BÖLGE TARİHİ DOKU AÇISINDAN OLDUKÇA ZENGİN!

Tarihi Bozhane hamamının bulunduğu bölgenin antik ve sit alanı içerisindeki surlara bitişik olması sebebi ile buradaki yapılan çalışmalar kesinlikle müze müdürlüğü tarafından an be an denetlenmesi gerekmektedir. Daha ilk aşamada haman bölgesinde tarihi bir kuyunun çıkması buna en yakın işarettir.

BOZHANE HAMAMI BİRİ ANTİK ÇAĞA AİT ESKİ DİĞERİ DAHA YENİ OLMAK ÜZERE İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR OLABİLİR!

Yapılan ağaç ve çalı temizleme aşamasında yaptığımız fotoğraf çekimlerinde tarihi Bozhane hamamının arka bölümünün daha eski bir zaman dilimine ait olması muhtemel gibi görünüyor.

Bölge antik surlara yakınlığı, eski Herakleia şehrinin Kuzey Batı surlarının ve antik limandan kente giriş kapısının yakınlarında olması ise bu şüphelerimizi daha da güçlendiriyor.

PROJEYİ YAPAN FİRMA SADECE RESTERASYON AMAÇLI MI İZİN ALDI!

Öte yandan edindiğimiz bilgilere göre tarihi hamamın restorasyon ve sonrasında işletme işini yapacak firmanın Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izninin sadece aslına uygun restorasyon olduğu şeklinde. Oysa aldığımız duyumlara göre firmanın hamam çevresine başka binalar da yapacağı şeklinde.

YETKİLİLERİ BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ

Buradan yetkilileri bir kez daha uyarıyor, gerek sit alanı sayılan tarihi surlara yakınlığı gerekse kendi tarihi kimliği ve konumu ile kent tarihi adına önemli bir yapı özelliği taşıyan bu tarihi hamam için yapılan çalışmalarda daha dikkatli olunmasının altını çiziyoruz.

 
Gösterim : 7018
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21552384, Bugün: 2327 kez ziyaret edilmiştir.