Kayıt Tarihi: 20 Nisan 2014 Pazar 20:58
Bir Meslek Daha Ölüyor…
Ereğli'de baba mesleği olan süpürge imalatını devam ettiren Necati Çınar, ilçede süpürge ustalığının ölmek üzere olduğunu yeni neslin mesleğe para kazandırmadığı için girmediğini söyledi.

Teknolojinin ilerlemesi ile baba mesleği olarak adlandırılan bir çok meslek gurubu zor günler yaşarken, süpürge imaları da bu meslek dalları arasında yerini alıyor. Eski zamanlarda çok kullanılan süpürgelerin üretilmesinde bir çok isim çalışırken, şimdilerde ise bu mesleği yapacak olan nesiller yetişmiyor.

Yaklaşık 30 yıldır babasından kendisine kalan süpürge imalatını devam ettiren Necati Çınar (58) yeni neslin mesleğe para kazandırmadığı için girmediğini söyledi. Bir süpürgenin yapımının yaklaşık 1 saat sürdüğünü ve emek istediğini kaydeden Çınar, kendisinden sonra süpürge imalatını yapacak olan kimsenin kalmadığını ve ilçede de kendisinden başka bu işi yapanın kalmadığını kaydetti.

Süpürgelerin boylarına göre 3 ila 5 liradan satıldığını söyleyen Çınar, toptan satış yaptıklarını ve pazarcıların bu malları aldığını belirtti. Çınar konuşmasında "Babamdan devir aldık. Doğduğumdan bu yana bu meslekteyiz. Babamdan sonra bu mesleği devam ettirdik. Süpürgenin yapımı bir saat sürer. Bunun hammaddesi Adapazarı Edirne'den alıyoruz. O Hammaddeyi ıslayıp kükürtlüyoruz. Islıyoruz. Ondan sonra süpürge tezgahına alıyoruz. İşleme sokuyoruz. Ereğli' de pek kalmadı. Ereğli' de yeni yetişen nesil yok. Adapazarı, Edirne, Balıkesir, Çarşamba bu yörelerde var. Bundan para kazanamıyoruz, yevmiyeyi çıkaramıyoruz diyerek yapmak istemiyorlar. Süpürgeyi biz yaptığımız için perakende değil toptan veriyoruz. Tanesi 3 lira, 3,5 lira, 4 lira, 5 lira ya kadar boy boy satıyoruz. Ben bu mesleği öbür tarafa gidinceye kadar yapacağım. Benim bundan sonra yapabilecek bir işim olmaz. 60 yaşına yaklaşmışım. 58 olmuşum" dedi.

Parmaklarını bantlamasının sebebini anlatan Çınar "Parmakları bantlamazsanız ip keser. Bugün çalışırsınız. Ancak yarın çalışmak istediğinizde parmaklarınızın yara olmasından dolayı çalışamazsınız" dedi.

 
Gösterim : 2469
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21548418, Bugün: 2523 kez ziyaret edilmiştir.