Kayıt Tarihi: 25 Haziran 2020 Perşembe 18:57
ÇAKIR’dan Önemli Mesaj; “Kavga etmeden çözmeliyiz…”
AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, “. Aslolan milletin menfaatleridir. Aynı zamanda kavga ortamı oluşturmamalıyız. Dışarıdan gelen yatırımcı şehirde bir kavga değil huzur görmek ister yatırımcı. Biz bu konuda böyle düşünüyoruz” dedi. Çakır, Erdemir’den ilçe olarak talep ettikleri dört hususun yerine getirilmesi durumunda, Erdemir’in yatırım yapmasına karşı olmadıklarını ifade etti.

Çakır, parti binasında düzenlediği basın toplantısında Endüstri bölgesi kanununun 90 maddelik bir kanun olduğunu belirterek, “Deniliyor ki 2017 yılında bu yasa çıktığı için Erdemir buna başvurdu. Bu çıkan yasayı iyi biliyoruz. Bu yasa kullanılacak uygun arazi bulunmayan Trabzon ve Zonguldak ilinde, kilimli, Kozlu, Alaplı, sahili bulunan her yer dahil. Buralarda yer bulunamazsa hastane binası yapabiliyorsunuz diyor. Kıyı kenar çizgisinde size kolaylık sağlıyor. İstihdamı arttırmak, işsizliği azaltmak Endüstri bölgesi için arazi bulamıyorsanız, bakanlığın görüşü doğrultusunda kıyı kenar çizgisini geçip endüstri bölgesi yapabiliyorsunuz. Bugün İstanbul’da endüstri bölgesi var, konuları birbirine karıştırmamak lazım” dedi.

Erdemir veya tersanelerin endüstri bölgesi talebi bulunabileceği, bunun uygulanabilirliğinin ayrı şeyler olduğunu belirten Çakır, “Bizim amacımız insanımıza iş ekmek sağlamak, istihdamı arttırmak, şehirdeki insanlarımızı gurbete gitmekten kurtarmaktır” diye konuştu.

“BU KONU DÜN ORTAYA ÇIKMADI”

İstanbul’da Hacıuslu köyünden birçok kişi bulunduğunu, buna şehrin ve insanların geleceği için üstlerine düşeni yapmayan yöneticilerin sebep olduğunu söyledi.

Bölgede daha önce üstüne düşenleri yapmayan yöneticiler yüzünden gençlerin dışarıda iş aramak zorunda kaldığını ifade eden Çakır, “Ereğli’nin gelir kaybı yaşamaması çizgisinde baktık olaya. Dokuz ayın üzerinde bu konu geleli. Dün gelmedi,dokuz ayın üzerinde bu gündeme geleni. dün akşam imzaya çıkmadı. Bu Ereğli açısından önemli bir süreç. Burada maksadın dışında, sürece zarar verecek aç ıklamaları teyit almadan yapmamak lazım. Biz gitmişiz, son aşamaya geldi, imzalanacak gibi bir kaygıya insanları düşürmemek gerek. Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

Çakır şöyle devam etti:

“Bu konu ilk gündeme geldiğinde, Bakanımız Çaydeğirmeni’ne geldiğinde Ereğli halkının bu konuda düşüncelerini anlattık.Bizi de dinleme imkanı oluşturmasını istedik. Bakanımız bizi mutlaka çağıracağını söyledi. Üç milletvekilimiz, İl Başkanımız ve ben, Ankara’ya gittik, sayın bakanımız Mustafa Varank’a 45 dakika ilçe halkının talepleri hakkında bilgi verdim. Şehirde siyaseti ön plana koymadık. Tüm bölgemizin kazancı için randevuyu Pazar günü bakanımızdan ben talep ettim. Randevuyu aldık, siyaset ayrımı yapmadan, vatandaşın oy verdiği Ereğli Belediye Başkanımız da, Gülüç’teki belediye başkanımızı da aldık. İş dünyasını temsilen TSO başkanımızı, devleti temsilen kaymakamımızı aldık.Hep birlikte Ereğli’deki halkımızın taleplerini izah etmek üzere Ankara’ya gittik. Bu kadar yoğunlukta bize zaman ayırdığı ve ağırladıkları için Bakanımıza teşekkür ediyorum.Sayın bakanımız, bu dosya dokuz aydır bizde imzayı bekliyor dedi, biz onay vermeden böyle bir imzayı atmayacağını söyledi. Sanki dün akşam imzaya gitmiş, yarın imzalanacakmış gibi davranmanın sürece katkı sağlamayacağı kanaatindeyim.”

ERDEMİR’DEN DÖRT TALEP!

Çakır, “Bizler tabii ki Erdemir’in ilçemizde yatırım yapmasını istiyoruz. Biz Erdemir’le olan görüşmelerimizde, bakanımızla olan görüşmemizde taleplerimizi şöyle belirtmiştik” dedi ve taleplerini şöyle sıraladı:

“Birincisi, buradaki belediyelerimiz, halka bundan önce bütçelerine koyduğu bir gelir rakamı var. Bununla halka hizmet ediyorlar. Bu Ereğli halkının hizmetine kullanılacak bir para Ereğli bir gelir kaybına uğramasın dedik.

İkincisi, çevre ve insan sağlığını ön plana alacak bir komisyon kurulmalı, bu komisyona Ereğli’den kamuoyunda bilinen 3 kişi bu komisyonda olursa, çevreye ve insan sağlığına gereken değer verilirse eyvallah dedik.

Üçüncüsü, yeni istihdam yapılsın, bunda işçi alırken lütfen ama lütfen diyoruz, Ereğli’de ikamet eden veya nüfus kütüğü Ereğli’de olan ve iş aramak için dışarıya gidenlere öncelik verilsin. Biz Karabük’e iki arkadaşımızı işe koymak için idare meclisi başkanıyla konuştuk. Taşerona alabiliriz ama kadroya alamayız, sözleşmemizde Karabük nüfusuna kayıtlı olmasına dair bir madde var dedi. Ereğli’de ne var? Ereğli’de bu olsaydı, Ereğli’de beş sene ikamet etmiş olma, anne babası Ereğli’de yaşıyor olma, nüfus kütüğü Ereğli’de olma şartı konulsaydı biz bugün bunları konuşmuyor olurduk.

Dördüncüsü, biliyorsunuz Erdemir’in Emlak vergisi var. Belediye ödediği var, içeride hazine arazileri için ödediği ecrimisil bedeli var. Ecrimisille ilgili taktir devletimizindir. Ereğli olarak talebimiz, tel örgülerin dışında kalan stadyum, kapalı spor salonu, kültür merkezi, lojmanlar, hayvan pazarı gibi arazilerin takas yapılması, hazineye aktarılması, içeridekilerin Erdemir’e, dışarıdakilerin ise devlete aktarılması ve ileride Ereğli halkının ihtiyaçları doğrultusunda üstüne yatırımlar yapılabilmesi için Ereğli’ye verilmesidir..Bizim istediklerimiz bunlardır. Hamdolsun, bu süreci elbirliğiyle taşıdık. O anlamda süreci başarılı yürüttüğümüze inanıyorum.

“İKTİDAR PARTİSİ ŞİKAYET ETMEZ; SORUN ÇÖZER”

Ereğli halkının her zaman menfaatini el üzerinde tuttuklarını ifade eden Çakır şöyle dedi:

“Bu bizim siyasetimizin üzerindedir. Halkın doğruları neyse bir adım geri adım atmadan sonuna kadar onu götürmektir bizim işimiz. Bakanımızın sizin onayı olmadığı halde bu başka türlü olmayacaktır dediğinde, eyleme veya başka bir şeye gerek yoktur. Biz iktidar partisiyiz, iktidar partisi şikayet eden değil, sorun çözen bir iradedir. Bizler eleştiren yerde olmayız. Gerekirse bakanımıza, gerekirse cumhurbaşkanımıza, değerli ablamız Saadet Oruç Hanım var, üç milletvekilimiz var, il başkanımız, ilçe başkanımız, belediye başkanlarımız, teşkilatımız var. Biz bunu gösterdik. Biz randevu talep ettiğimizde bir gün önceden, biz görüşümüzü anlatabiliyoruz. Aslolan milletin menfaatleridir. Aynı zamanda kavga ortamı oluşturmamalıyız. Dışarıdan gelen yatırımcı şehirde bir kavga değil huzur görmek ister yatırımcı. Biz bu konuda böyle düşünüyoruz.”

ENDÜSTRİ BÖLGESİNE KARŞI MISINIZ SORUSU…

Çakır, toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, şahsen Endüstri bölgesine karşı olup olmadığına ilişkin soruya şöyle cevap verdi:

“Az önce ifade ettiğim dört madde Ereğli’nin beklentisidir. Bir yatırımcı gelse, Ereğli’ye bir milyar dolarlık yatırım yapacağım bin kişi alacağım dese teşvikle önünü açalım demez miyiz? Bu eskiden beri kazanılmış haklardan taviz vermemek adına bunları olursa tabii ki Erdemir’in yatırım yapmasını sonuna kadar destekleriz. Erdemir yatırım yapacak olursa biz bunu sonuna kadar destekleriz. Erdemir’de bizim, belediye de bizim, Ereğli’de bizim, millet de bizim. Bizim siyaset bakışımız bu. Genel Başkanımızın talimatı da bu. Şehrin menfaati olan noktada sonuna kadar destek verin talimatı var. Bizim için aslolan insandır. İnsanı Yaşat ki devlet yaşasın diyoruz. AK Partinin sloganlarından en önemlisi söz milletin, karar milletin idi.

Biz dedik ki, sayın bakanım, görüşme komisyonlarında Ereğli’den üç dört kişi olursa, çıkacak dedikodulara mani olursunuz, hem de şehre anlatmakta daha rahat ederiz. Ereğli’de yaşamayan, Ereğli’de nefes almayan, Erdemir’le beraber büyümeyen insanın bakışı ile bizim gibi burada yaşayan kişilerin bakışı başkadır. Biz diyoruz ki beraber bir değerlendirme yapalım, ben biliyorum Erdemir’i, başkası bilmeyebilir. Bunlar olursa halka bunu kolay anlatırız. Ereğli’den şunu alacaklar, bunu verecekler ne diyorsunuz deriz. STK’ları, muhtarları, teşkilatlarımızı, partilerimizi toplarız. Biz hiçbir zaman hiçbir ayrımda bulunmadık. Dün de dört siyasi parti olarak bir araya geldik. Ereğli menfaati noktasında istişarelerde bulunuyoruz.”

Çakır, Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın öne sürdüğü, Milletvekili Uçar’ın 76 kişilik Erdemir’e işçi girişi listesi hazırladığı iddiasının sorulması üzerine, “Bu sadece fikir olarak ortaya konulmuştur. Bu konuda Ereğli’nin bir tek lirasının Ereğli dışında bir fona aktarılması söz konusu değildir. Fikirler söylenir, o öyle söyler, ben böyle söylerim, sonunda Ereğli’nin dediği olur. İkincisi, Beycuma’dan 76 kişi işçi alınması konusu ispata açık bir konudur. O zaman TC’leri ortaya koyarsınız, bu 76 kişi bunlardır dersiniz. Biz Erdemir ve Ereğli’yi siyasetin dışında tutmak istiyoruz. Bakanımızla ziyarete giderken ben Ereğli adına risk aldım. Ereğli menfaati bizim her şeyimizin, siyasi ikbalimizin ötesindedir. Bu sorumluluğu herkesten bekliyoruz. Siyasette A partisinin B partisinin vekiline bir şey söylemek için Ereğli’de huzursuzluk oluşturmayalım. Şu an dünya istihdam ve işsizlikle boğuşuyor. Böyle bir durumda huzurlu bir kent, yatırımcıları davet edeceğimiz yer olmalı. Orta ölçekli sanayi sitesi yapmak istiyoruz. Basında çıkanları şehir dışındakiler de okuyor. Yurt dışındakiler de okuyor. Kavgalı eve kız verilmez diye bir atasözümüz var. Bizim sorumlu kişiler olarak bu işi biraz daha dengeli yapmamız lazım. Tabii ki masaya gittiğimizde Ereğli halkının hakkını en üst seviyede savunmak hepimizin sorumluluğudur. Ama Erdemir de bizim Ereğli de bizim. Erdemir’siz ereğli düşünülebilir mi? Biz sorun arttırma makamında hiçbir zaman olmadık.” İfadelerini kullandı.

YATIRIMLAR

İlçede devam eden yatırımlara ilişkin de bilgi veren Çakır şunları söyledi:

“Şu anda Emniyet Müdürlüğü binasının yıkımı başladı. Altmış gün içinde yıkım tamamlanacak. Ondan sonra bir an önce ihaleye çıkıp Ereğli’ye Hükümet Konağı ve emniyet binamızı yapmak istiyoruz.

Bazen basında okuyorum, Çakır verdiği tarihlerde yapamadı diyor. Doğrudur, gecikmelerle ilgili özür diliyoruz. Ben Postane ile ilgili çok mücadele ettim. Postane ile ilgili bir komisyon bekliyoruz. Ancak koronavirüs nedeniyle herkes işleri haziran sonuna kadar sonuna aldı. Görüştük, önümüzdeki hafta teslim almaya geliyor. Ondan sonra iç tefrişatı yapılacak.Temmuz 15 diyoruz ama siz Temmuz 30 deyin, halkın hizmetine açacağız. Geç gelsin, yine de gelsin diyoruz. Ereğli’nin ihtiyacı olan bir olay.

Çaylıoğlu’nda Kelçe ve Çaylıoğlu arasında 1200 metre bir yolumuz kalmıştı. Geçtiğimiz günlerde onun da asfaltını attık. Çaylıoğlu’na huzur içinde turizm cenneti bölgemizde 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Bunun devamı için Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde girişimde bulunacağız.Bunun yanında Çaylıoğlu Devrek arasındaki 32 kilometrelik yolun 16 kilometresi tamamlandı, kalan 16 kilometre için bir an önce vatandaşın hizmetine açmak istiyoruz.İhaleyi alan firma Bayburt grup taşeron firma anlamında. Devam ederse eder, etmezse başka bir grupla bu yolu bir an önce açmak istiyoruz.

Bir diğer konu yarı olimpik yüzme havuzu. Önceki belediye başkanımız Hüseyin Uysal döneminde, doğru yaptıklarına doğru diyelim, eğri yaptıklarına eğri diyelim. Bize 9 dönümlük yer verdi, gençlik merkezinin yanına yarı olimpik yüzme havuzu kazandırıyoruz. Yaklaşık 4 Milyon 300 bin bedelle ihaleye çıkıyor. Ereğli’mize hayırlı olsun.”

EĞİTİM VE ÜNİVERSİTE KONUSU

Çakır, ilçede eğitim konusunda yapılan çalışmalara ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“Eğitimde iki eksiğimiz vardı. Gülüç’teki okulumuzun her şeyi hazır. İhaleye çıkıyor. Sayın Başkanımızın da orada büyük emeği var, sayın valimiz, kaymakamımızla hep birlikte başardık. Bir iki hafta içinde ihaleye çıkar. Ereğli’de ikili eğitim veren bir okulumuz vardı. İzmirlioğlu’nda ikili eğitim veriliyordu. Oraya ek bina yapacağız. 12 derslikli veya 24 derslikli. Eğitimi Ereğli’de tekli eğitime geçiriyoruz.

Üniversite konusunda emeği olan herkese teşekkür ediyoruz. Orayı öyle engellerle aştık ki. Bize söyleniyor o zaman yapacaktınız olmadı, gitti geldi deniyor. Birileri tarafından Askeriye şerhi var denildi. Milletvekillerimiz ve Saadet Hanım’ın katkısı, Cumhurbaşkanımızın müjdesiyle askeriye şerhi kalktı. Şu an avam projesi bitmek üzere. Çok yakında belki bir ay içinde orada temel atmaya başlayacağız. Biz yaklaşık yüz milyonluk yeri fakülteyi verdiysek, Ereğli’nin hakkını kimseye yedirmeyiz. Biz alacaksak alacağız. Bizim A planımız var, B planımız var, C planımız var. Nasıl yeri aldıysak, nasıl protokolleri yapıp yeri YÖK’e teslim ettiysek bunu da yapacağız. Ereğli’nin hak ettiği öğrenci sayısına ulaşmak istiyoruz. Bu da en az on binin üzeri. Ben kongrede aday olmayacağımı söyledim. Son güne kadar Ereğli’nin hak ve menfaatlerini takip edeceğim. Biz millet ne diyorsa onu yaparız.”

DEMİRTAŞ: “BEN ÖYLE DEMEDİM…”

Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş da toplantıda yaptığı konuşmada, son günlerde endüstri bölgesi olayının gündeme geldiğini belirterek, “Olaya ismimiz karıştı, karışması da güzel bir olay, çünkü biz Ereğli, Gülüç’ün menfaatleriyle ilgiliyiz. Sanayi bakanımız Mustafa Varank’tan görüşme talep ettik, kaymakamımız, TSO Başkanımız, Ereğli Başkanımız ve İlçe Başkanımızla oraya gittik. Olay son zamanlarda çarpıtıldı. Buna hiç gerek yoktu. Bakanımız bizi çok iyi karşıladı, oradan güler yüzlü şekilde ayrıldık. Bakanımız bunların olmayacağını, masada bizlerin de olacağını söyledi. Erdemir’in gelişmesini biz de isteriz. Ama bakanımız dedi ki masada siz olmadan olmayacak, bu işi ağabey kardeş gibi çözeceğiz dedi. Vekillerimiz bizim vekilimizdir. Kavgaya gürültüye niyetimiz yok. Belediyemizin millet bahçesi için 5 milyonluk destek Erdemir’den verilebilir mi diye sordum. Bu benim doğal hakkımdır, ilçe başkanımızla, Ahmet Çolakoğlu vekilimizle beraber gittik. Gülüç’e orman arazisinden bir kısım tahsis ettiler. Ben sadece Erdemir 5 milyon yardım edebilir mi diye sordum, Üç milyon versin, Ereğli’yi satın demedim. Cevher tozu Gülüç bölgesinde. Ereğli’ye kimsenin sırtının dönmek lüksü olmayacağını, biz iktidar partisi ve belediyesi olarak elimizi taşın altına koyacağız. Yarınlara güzel bir yer bırakmak için Erdemir de işin içinde olmalı. Bunun için bakanımıza gittik. Randevuyu alan ilçe başkanımızdır. Teşkilat olarak bunu Cumhurbaşkanımıza iletecek gücümüz var. Gerekli açıklamaları ilçe başkanımız yapacak. Biz değerlerimize sahip çıkacağız ama bunu kavga gürültü etmeden masada bitireceğiz.” dedi.

 
Gösterim : 1424
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21553231, Bugün: 3174 kez ziyaret edilmiştir.