Kayıt Tarihi: 4 Temmuz 2015 Cumartesi 17:49
FINDIK DALDA KÜFLENİYOR?
Kdz.Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil PULAT Fındığa kar ve dolu yağışından sonra şimdi de küf hastalığı zarar veriyor dedi. Küresel ısınmaya bağlı değişen mevsim şartlarından kaynaklandığı belirtilen küf hastalığı fındığın içini doldurmadan daldan düşmesine yol açıyor. Çiftçilerin küllenme de dedikleri hastalıkla zirai mücadele için araştırmalar yapılıyor. Çiftçilerimizin bahçelerinde külleme hastalığı belirtileri gördüklerinde Ziraat Odası ve ya Tarım İlçe Müdürlüklerine bilgilendirmelerini istedi.

Başkan Adil PULAT Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri kapsamında bünyemizdeki Ziraat Mühendislerimiz köylerimizde külleme(küf) hastalığı ile ilgili çalışmalar yapmaktadırlar. Bahçelerinde hasar görülen köylerdeki çiftçilerimiz bilgilendirilmiştir.

1- FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI [Phyllactinia guttata(Wallr.: Fr.) Lev.]

Fındık yapraklarının genellikle alt yüzeyinde gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde fungusun beyaz renkli kolonileri görülür. Başlangıçta küçük (3-6 mm) ve tozlu beyaz olan koloniler sonuçta yaprağın tamamını sarar. Yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Beyaz kolonilerin içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen küçük, yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte kleistotesiyumları oluşur (Şekil 2). Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu şekilde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler.

Hastalık etmeni kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda kleistotesiyum halinde geçirir. İlkbaharda kleistotesiyumlardan çıkan askosporlar normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte ederek hastalığı başlatırlar.

Hastalık doğrudan ürüne zarar vermediği için önemli bir ekonomik kayba sebep olmaz. Ancak yaprakların vaktinden önce dökülmesine neden olarak, fındık veriminden çok kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar, fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için, o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir. Bu durumun uzun yıllar devam etmesi durumunda, ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir.

Fındık Araştırma İstasyonu tarafından ise küf hastalığıyla mücadele için çeşitli ilaç araştırmalarının devam ettiği belirtildi. Yapılan araştırmalar sonucunda küf hastalığına etki edecek bazı ilaçların halen denenme aşamasında olduğunu belirten Giresun'daki Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, hastalık ve korunma yöntemleriyle ilgi bilgi verdi. Kızılcı "Hastalık tamamen yaprakları kaplayarak bitkinin fotosentez yapmasını engelliyor.Ciddi bir hastalık. Eğer gerekli zirai mücadele yapılmazsa ürüne zarar vererek dökülmesini sağlıyor. Bu hastalık değişen mevsim şartlarından dolayı bölgemizde görülmeye başlamıştır.

Halk arasında küf hastalığı olarak bilinen bu hastalık diğer bir adıyla mantar hastalığıdır. Bu hastalıkla ilgili bir süredir araştırmalar yapmaya başladık. Bazı ilaçlar bulduk ancak ilgili bakanlıktan ruhsat alınması gerekmektedir.

Ancak üreticilerimize kısa vadede küf hastalığıyla ilgili kükürtlü ilaç kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra bu hastalığın ilk başladığı yerler dip sürgünleridir. Buralar iyice temizlenmeli ve bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Dip sürgünlerini temizleyip bahçede bırakırsak gelecek yıl hastalığın devam etmesine fırsat vermiş oluruz” dedi.

2-MÜCADELESİ:

Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir.

Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır

 
Gösterim : 2317
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21552424, Bugün: 2367 kez ziyaret edilmiştir.