Kayıt Tarihi: 17 Nisan 2015 Cuma 18:51
Türkistan Hoca Ahmet Yesevi Camisi İbadete Açıldı
Kazakistan’ın Türkistan şehrinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Hoca Ahmet Yesevi Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açıldı.

Türkistan şehrinde büyük mutasavvıf Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunduğu alana yaptırılan cami ve külliyenin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından yapıldı.

Kazakistan'daki resmi ziyaretinin ikinci gününde Türkistan şehrine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'ni ziyaret etti.

Ziyaretin ardından, türbenin bulunduğu alana Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Hoca Ahmet Yesevi Camisi’ne geçen Erdoğan ve Nazarbayev, 3 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği ve yaklaşık 12 milyon dolara mal olan caminin açılışını yaptı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualar eşliğinde camiyi ibadete açan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Nazarbayev, Hoca Ahmet Yesevi Camisi’nde ilk Cuma namazını kıldı.

Cami ve külliye hakkında yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa katılanlarla fotoğraf çektirdi.

Hoca Ahmet Yesevi Camisi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretine eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kazakistan Diyanet İşleri Başkanı Yercan Hacı Mayamirov, Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı Mazhar Bilgin, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Öner Burhan Tüzel, TDV Genel Müdür Yardımcısı Yasin Uğraş, Türkiye’den gelen işadamları, iki ülke yetkilileri ve din görevlileri katıldı.

Türk-Kazak dostluğunu yansıtıyor

İki ülke dostluğunun yansıtıldığı cami, klasik Kazak mimarisi görünümüne sahip olmakla birlikte, yapımında modern malzemeler kullanıldı.

Bütün finansmanı Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılanan cami ve külliyesi, Türk-Kazak kardeşliğini yansıtan bir dekorasyon konseptiyle inşa edildi. Sadelik ana fikrini baz alan proje, geleneksel sanatları içinde barındıran detay zenginliğine sahip.

Orta Asya’daki cami ve kubbe mimarisine sadık kalınarak, Taç Mahal’den, Afganistan’dan, İran’dan, Semerkand, Buhara ve Selçuklu mimari özellikleri yansıtan bir mimari ile yapılan caminin beton, demir ve kum hariç bütün malzemeleri Türkiye’den getirildi. Uzmanlık gerektiren bütün işçilikler de Türkiye’den karşılandı.

Orta Asya ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan, bölgedeki tarihi yapılarla da uyum içinde olan cami ve külliyede, kütüphane, aşevi, çok amaçlı salonlar, yemekhane, kafeterya, imam-müezzin odaları, sınıflar, morg, gasilhane gibi birçok hizmet alanı bulunuyor.

Cami ve müştemilatının oturum alanı 2.200 metrekare olan cami, çevre düzenlemesiyle birlikte 20.000 metrekare alana sahip.

 
Gösterim : 5438
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21662178, Bugün: 2693 kez ziyaret edilmiştir.