Kayıt Tarihi: 18 Aralık 2014 Perşembe 23:33
Akın: Ölü sayıcı enerji bakanı istemiyoruz
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Harun Akın, beraberindeki heyet ile eyleme başlayan madencileri ziyaret etti. Madencilere hitaben konuşan Akın, "Biz ölü sayıcı enerji bakanı istemiyoruz." diyerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a gönderme yaptı.

Ereğli'ye bağlı Kandilli beldesi özel HEMA kömür işletmesinde sabah saatlerinde başlayan eyleme, Zonguldak CHP İl Başkanı Harun Akın da destek verdi. Beraberinde ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve Ereğli önceki dönem Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile gelen Harun Akın, işçilerle selamlaşarak sarıldı.

İşçilere hitaben konuşan Akın, işçilerin değerinin öldükten sonra anlaşılmamasını istedi. Harun Akın konuşmasında şunları ifade etti: "Son zamanlarda ortaya çıkan madenlerdeki facialar, inanın akşamları bizleri haberleri dinlemekten korkar hale getirdi. Milletvekilliğim döneminde bu maden kanununa ben niye itiraz ettim. Niye karşı çıktım? Bugün yaşanan olaylarla daha çok haklı olduğumuz ortaya çıktı. Ancak bizim haklı çıkmamız, haklı olmamız önemli değil. Mühim olan sizin ekmeğiniz, aşınız. Şimdi kurumunuzun ve ihaleye verilen firmanın yetkilileri ile görüştüm. Genel müdürle de görüştüm. Burada yeni bir rezerv bulunmuş. Bu rezerv karşılığı bir takım yazışmalar var. Anlaşılamayan bir şekilde uzlaşılamayan bir nokta var. Oysa ki firma ben kömür çıkartacağım diyor. Onu biraz evvel işletme müdürü söyledi. Sizler de kömürü çıkarmak istiyorsunuz. Bu kadar riskli bir işi yapmak istiyorsunuz. Kışın ortası. Şu anda da aşağıda işten çıkarmalara itiraz eden, direniş yapan arkadaşlarınız var. 300 arkadaşınız. Sizler de şimdi oraya iniyorsunuz.

Eski, bir milletvekiliniz olarak, CHP il başkanı olarak sizin sesinizi Türkiye'ye duyurulması için buraya geldik. İnşallah katkımız olur. Olacaktır da. Olmak zorunda. Sizin bu haklı ekmek ile olan mücadelenizi siz illaki grizu patlamasıyla öldükten sonra mı birileri buraya gelecek? Siz yaşarken bunu görmek en doğal hakkınız değil mi? İlla ki aşağıda bir yangın mı olması lazım? İllaki grizu mu patlaması lazım? 2004 yılında enerji bakanı parlamentoda benim yüzüme 'Sen siyaset yapıyorsun. Ben maden kanunu ile büyük ihaleler yapacağım. 10 milyon ton kömür çıkaracağım. 10 bin kişi iş sahibi olacak' dedi. Biz de haklı çıkmasını temenni ettik. Şimdi geldiğimiz noktada burada 800 kişi çalışıyor. 800 kişi ekmeği ile baş başa. Acaba ekmeğinden olacak mı? Atılacak mı, atılmayacak mı? Eşleriniz, anneleriniz kapıda bekliyor. Böyle bir şey olabilir mi?"

"ÖLÜ SAYICI ENERJİ BAKANI İSTEMİYORUZ"

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a göndermede bulunan CHP İl Başkanı Harun Akın, "Ölü sayıcı enerji bakanı istemiyoruz." diyerek, sorunları can yanmadan çözmesi konusunda uyardı. Akın, "Neyse sorun, bunu masada çözelim demesi lazım. Bu sesi ben enerji bakanından duymak istiyorum. Sadece Soma ve Ermenek'te grizu sonucu yangın sonucu, ocak başında ölü sayıcı enerji bakanı istemiyorum ben. Bana göre bugün burada enerji bakanı olacaktı. Gelecektir, sorunu çözecektir. Bu ihaleyi sen vermedin mi kardeşim? Verdin. Firma bir şey diyor. Doğru ya da yanlış. Oturacaksın masaya. Eğer o firma sizin can güvenliğinizi, sizin hayatınızı riske ederek iş yapıyorsa gerekeni yapacaksın. Müfettişini de göndereceksin, ocağı da kapatacaksın. Ama ortada görülüyor ki bir kömür çıkarma talebi var. Prosedürlere uymuyorsa cezasını kes. Bunun karşılığında kışın ortasında benim Kandilli'de kömür çıkartacağım, çoluk çocuğumu geçindireceğim diyen siz değerli kardeşlerimin işten atılması olmaması lazım. İnşallah basınımız da burada. Bu çağrımızı sizler adına yaparlar. Bugün bu olayı Türkiye ve dünyaya duyururlar. Ben o enerji bakanını da ocak önünde yangın sonrası görmekten sıkılırım, burada sorunu çözmüş bir enerji bakanı olarak gerekirse ilk önce ben alkışlarım." dedi. Harun Akın, daha sonra işçilerle kısa süre sohbet ettikten sonra HEMA işletme müdürü ile görüşmek için yönetim binasına gitti.

 
Gösterim : 1254
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21551650, Bugün: 1593 kez ziyaret edilmiştir.