Kayıt Tarihi: 14 Ekim 2014 Salı 20:59
Mantar üretmek için yer istiyorlar
Ereğli'de istiridye ve kavak kütüğü mantarı üreten Davul ailesi, yer olmaması nedeniyle mantar üretimini bırakmak zorunda kalacaklarını ifade etti. Üretim konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getiren anne Nejla ve kızı Sevgi Davul, "Bize yer verilirse mantar üretimini yapar, diğer ev hanımlarının da öğrenmesine yardımcı oluruz." dedi.

Ereğli'de yaşayan Nejla (50) ve kızı Sevgi Davul (30) şubat ayında merakla başladıkları kütük mantarını yetiştirmek için internette yaptıkları araştırma sırasında 'İstiridye Mantarı'nı keşfederek üretimini yapmaya başladı. Mantar yetiştirmek ve aile bütçelerine katkı sağlamak isteyen Sevgi Davul, mantar yetiştiriciliği semineri için Yalova'da 4 gün süren seminerden sonra belgesini alarak geldiği ilçede, evlerinin altında istiridye mantarının üretimine başladı. Ancak komşularının rahatsız olması sebebiyle üretimi durdurmak zorunda kalan Davul ailesi, bu konuda kaymakamlık ve il özel idareye yer temini konusunda başvuru yaptı. Yapılan başvurudan herhangi bir cevap gelmeyince aile beklemek zorunda kaldı.

İstiridye mantarını yetiştirmek için bekleyen aile, boş kalmamak için memleketleri Karabük'te ki bir tanıdıklarının yetiştirdiği Kütük mantarını yetiştirmeye başlamış. Kooperatif binalarının arka kısmında bulunan boş araziye kurdukları yaklaşık 20 metrekarelik serada kütük mantarı üretimine devam eden aile, üretimi kolay ve geliri yüksek olan İstiridye mantarı ve kütük mantarı üretimi için kendilerine yer temini yapılmasını istedi.

İstiridye mantarını ilk kez yetiştirdiklerini ve en zehirsiz mantar olduğunu dile getiren Sevgi Davul, yer sıkıntılarını giderememeleri durumunda mantar üretimini bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi. İstiridye mantarının diğer illerde üretilerek ciddi pazar payına sahip olduğunu kaydeden Davul "İstiridye mantarı yetiştiriyoruz. Bunlar da kavak kütüğü mantarlarıdır. Kavak kütüğün tohumlarını aşılıyoruz. Doğal ortamda kavak kütüğü yetiştiriyoruz. İstiridye mantarını evimizin altında yetiştirmeye başladık. 3 aşamada gerçekleştirdik. Ancak çevremizde ki insanların rahatsız olduğu hususuna vardık. Bizde yeniden üretime geçmedik. Şu anda sadece kavak kütüğü mantarlarımızı yetiştiriyoruz. Kaymakamımıza 5-6 ay önce mazuratımız ile ilgili baş vurduk. İl, İlçe Tarım ve il idare bizim durumumuzdan haberdarlar. Ancak şu ana kadar hiç bir gelişme olmadı. Sadece onlardan yer temin edilmesi konusunda yardım istedik. Atıl bir okul, bir iş yeri gibi bir yer gösterilmesini istedik. İstiridye mantarı çok fazla bilinmiyor. Bunu insanlara tanıtalım istedik. doğadaki en zehirsiz mantarlardan bir tanesidir istiridye mantarı. Ama bizim Zonguldak'ımız da hiç bilinmeyen bir mantar. Diğer illerde çok fazla biliniyor ve ticareti yapılıyor. Bizde bunu ev hanımlarının özellikle yapmasını tavsiye etiğimiz çok kolay yetiştirilen bir mantar. Sadece yer sıkıntımız var" dedi.

YILDA 50 TON VERİM ALINAN MANGTARIN KİLOSU 6 LİRADAN SATILIYOR

150 metrekarelik bir alanda yapılan üretimden 1 yılda yaklaşık 50 ton mantar alındığını ve bu mantarın 6 liradan kilosunun satıldığını söyleyen Sevgi Davul, özellikle ev hanımlarının boş vakitlerinde İstiridye mantarını yetiştirebileceklerini söyledi. Davul açıklamasında " 1 yılda 40-50 ton civarında üretim yapabiliriz. Kilosunu toptan alan müşterilerimize 6 liradan veriyoruz. Perakende müşterilerimiz 10 liradan satıyor. 150 metrekarelik bir yer olsa biz buna ulaşabiliriz. Bizim memleketimiz Karabük. Annem kütük mantarını tanıdığımızın vasıtası ile bir iki kütükte deneme yaptığını görmüştü. Küçüklüğümüzden bu yana mantarı sever ve yeriz. Ancak benim istiridye mantarından haberim yoktu. Annem kütük mantarını öğrendikten sonra biz hepimiz bir heveslendik. İnternetten de araştırdığımızda bunun Kompost şeklinde poşetlerle yapıldığını gördük. Bizde yapmaya başladık. İlk denememiz gayet güzeldi. Yüzde 40'larda bir verim aldık. Daha sonra yüzde 70'lerde verim almaya başladık. 3-4 defa denedik. Hatta yerimiz olmadığı için bir başka bir yerde de yaptık. Bir arkadaşımız şu anda benim sayemde para kazanıyor. Kompost benim, ancak yerim olmadığı için üretim yapamıyorum. Kütük mantarları ile ilgili de yarın bir gün buradan da şikayetçi olabilirler. Çünkü kooperatifin yeri burası. Biz sadece geçici olarak kullanıyoruz. Kooperatif başkanının haberi var. Ama diğer insanların şikayetçi olmaları durumunda buradan gitmemiz gerekecek. Biz bu işe evimize geçim kaynağı olarak başladık. Ancak böyle giderse herhalde sonlandırmak zorunda kalacağız" dedi.

BİZLERDE BİR ŞEYLER ÜRETİP BİR YERLERE GELMEK İSTİYORUZ

Anne Nejla Davul ise kendi imkanları ile aile bütçelerine katkı sağlamak istediklerini kaydetti. Anne Nejla Davul konuşmasında "Biz anne kız hep internetten arayarak yaptık. Bir ucunda kızım bir ucunda da ben varım. Biz şuradan vardık yola. Hem kendimize geçim kaynağı olsun, hem de ev hanımları da para kazansın istedik. Başbakanımızın ev hanımlarının iş üretmesi durumunda kaynak sağlayacaklarını söylemişti. Biz bundan dolayı yola girdik. Biz gerekli yerlere gittik ama netice alamadık. Biz de iş yapmak istiyoruz. Hep devletten beklemiyoruz. Bizlerde bir şeyler üretip bir yerlere gelmek istiyoruz. Bu mantarın kansere, sindirim sistemine çok büyük faydası var" dedi.

 
Gösterim : 1400
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21553267, Bugün: 3210 kez ziyaret edilmiştir.