Kayıt Tarihi: 29 Eylül 2014 Pazartesi 22:06
434 Maden İşçisi İşsizlik Başvurusunda Bulundu
Zonguldak'ta Torba Yasa'nın ardından özel maden şirketlerinin üretimi durdurması üzerine işsiz kalan binlerce maden işçisinden 434'ü, işsizlik maaşı için Çalışma ve İş Kurumu'na (İşkur) başvurdu.

Bölgede faaliyet gösteren 22 özel kömür işletmecisi, sektöre ekonomik yükümlülük getireceği gerekçesiyle Torba Yasa’nın çıktığı ilk gün üretimi durdurma kararı alarak yaklaşık 2 bin 700 işçiyi işten çıkardı. Torba yasanın ilk mağdurları olan maden işçileri ise işsizlik maaşı alabilmek için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvuru yapmaya başladı.

Şu ana kadar 434 işçinin müracaat ettiğini kaydeden İşkur İl Müdürü Gönül Demirsu, "Şehirde faaliyet gösteren 26 işyeri ile ilgili başvuran 434 kişiye, çalıştıkları gün, prim sayısına göre en az 400, en fazla 900 lira olmak üzere işsizlik ödeneği bağlamak üzere işlemlerimizi yürütüyoruz. Bu arada hak edenlere, en fazla 6 ay ile 10 ay arasında süreyle işsizlik ödeneğini bağlıyoruz. Başvuru yapan işçilere ilk 1 ay içerisinde işsizlik maaşı bağlanacak. Bunların dışında işten çıkarılan madencilerle ilgili kıdem, ihbar tazminatı ve diğer yasal hakları konusunda müdürlüğümüze 26 başvuru oldu. Bu 26 başvuru kapsamında söz konusu işverenlerimizi 91’inci madde gereğince müdürlüğümüze davet ederek, işçilerimizin yasal haklarını takip ediyoruz. Her gün biraz daha işçiler müdürlüğümüze gelerek başvurularını yapıyorlar.” dedi.

Zonguldak kırsalında toplam 101 taşeron ve rödevanslı sahalarda toplam 4 bin 670 kişinin çalıştığını belirten Demirsu, bunlardan sadece Ereğli ilçesi Kandilli Beldesi’nde faaliyet gösteren HEMA Armutçuk İşletmesi'nin toplu işten çıkarma yapacağına dair bildirimde bulunduğunu kaydetti. Demirsu, şu bilgiyi verdi: "Geçen 19 Eylül’de Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş.Kandilli işyerinin 686 personelden 197 personeli işyeri teknik, emniyet güvenliğini sağlamak üzere elde tutarak kalan 489 kişinin toplu olarak işten çıkarılacağını bildirdi. Şu ana kadar bir tek HEMA firması bize bildirim yaptı. Diğer işletmeler bildirimde bulunmadı."

 
Gösterim : 1684
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21641954, Bugün: 1939 kez ziyaret edilmiştir.