Kayıt Tarihi: 4 Mart 2012 Pazar 14:42
İnternet Siteleri
İnternet siteleri; resim, yazı, video gibi yayınlamak istediğiniz konu ile ilgili dijital öğelerin çeşitli internet kullanıcılıları ile paylaşılmasını sağlar. İnternet sitelerinin en genel anlamda amacı, iletişim ve haberleşmenin sağlanmasıdır. 2000 yılından itibaren günümüze kadar internet sitelerinin sayısı hızla artmıştır. Netcraft şirketinin verilerine göre, Şubat 2009’da 215.675.903 internet sitesi yayın yaparken, bu ay 612.843.429 internet sitesinin yayın yaptığı açıklanmıştır.

İnternet siteleri tanıtım, e-ticaret, e-bankacılık, oyun, blog, forum, haber, sohbet vb. birçok amaç için kurulmaktadır.

Yazımızın başında internet sitelerinin genel amacının haberleşme ve iletişim olduğundan bahsetmiştik. Web sitelerinin ne kadar kaliteli olduğu haberleşme ve iletişimi ne kadar iyi yerine getirebildiği ile ilgilidir. İnternet sitesinin kaliteli yapıda olabilmesi için “Görsellik, işlevsellik, hız ve güvenlik” konularındaki öncelliklerin amaca uygun şekilde belirlenmesi gerekir. Örneğin; Tanıtım amaçlı web sitelerinde görsellik daha fazla ön plana olması gerekir. Bunu sırasıyla, hız, işlevsellik ve güvenlik izler. Bir e-ticaret sitesinden bahsettiğimizde ise bu sıralama güvenlik, işlevsellik, hız ve görsellik olarak değişir. Peki bu e-ticaret sitesinin görsel olmaması veya tanıtım sitesinin de güvenli olmaması anlamına mı gelir? Tabi ki hayır! Bu sıralamayı yapmamızdaki amaç internet sitesi kurulumu için neye daha fazla yatırım yapmamız gerektiğini belirlemek ve amaca en uygun yapıda internet sitesini hazırlamak içindir. Örneğin bir tanıtım sitesinde güvenliği ön planda tutarak Güvenlik sertifikası satın almamıza gerek yoktur. Çünkü bir tanıtım sitesinde korumamızı gerektirecek önemli bilgiler (kredi kartı bilgileri, şifre bilgileri vs.) yer almayacaktır. Bir e-ticaret sitesinde de görsel ve animasyon açısından zengin bir görünüme sahip olması için yatırım yapmaya gerek yoktur. Çünkü e-ticaret sitesinin amacı, kullanıcının animasyonları ve grafiksel öğeleri yüklemesi için zaman harcamasına sebep olmadan ve satılan ürünlere en hızlı şekilde ulaşmasını sağlamaktır.

Kalite önemlidir ve vizyonunuzu yansıtır

Satın aldığımız birçok ürünün kaliteli olup olmadığına (belki de bunu farkında olmadan yaparız) ambalajına bakarak, reklamlar da ne kadar gördüğümüze veya ne kadar pahalı olduğuna göre karar veririz. Her ne kadar daha uygun fiyata alabileceğimiz, reklâmlarda görmediğimiz beklide kaliteli bir ürünü satın almak için ikna olamayabiliriz. Çünkü reklâmlar, ambalaj, pahalılık bizi o ürünün kaliteli ürün olduğuna ve satın almamız konusunda ikna etmek içindir. Bunun farkında olan bir çok kuruluş

İnternet siteleri de firmayı, ürünü veya kişiyi tanıtan en önemli vitrindir ve dışarıdan bakıldığında firmanın, ürünün vs. ambalaj görevini üstlenir. İnternet sitesinin kaliteli olması, bahsedilen firmanın, ürünün vs. kaliteli olduğu konusunda kullanıcıları ikna eden son derece önemli tanıtım aracıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz “görsellik, işlevsellik, hız ve güvenlik” kriterlerine uygun bir internet sitenizin olması vizyonunuzu en iyi şekilde yansıtacak araç olacaktır.

İnternet Sitenize Ulaşılmasını Sağlamak

Buraya kadar internet sitesinin yapısal olarak nasıl olması gerektiğini irdeledik. Bundan sonraki aşamada kullanıcıların internet sitemize nasıl ulaşabileceği konusuna değineceğiz.

Arama Motorları

Google, Bing, Yahoo gibi büyük arama motorlarını kullanarak istediğimiz içeriğe saniyeden daha kısa sürede ulaşabiliyoruz. Arama motorları bizim için listeleyeceği sonuçlara “kel alaka” demememiz için özel teknolojiler kullanarak en alakalı sonuçları bize gösteriyor ve aynı zamanda kendi aralarında bu konuda yarışıyorlar. Arama motorları kendi aralarında yarışması bizi pek ilgilendirmese de ilgileneceğimiz asıl konu internet sitemizi ön sayfalarda gösterip göstermeyeceği. Sitemizi ilk kayıtlar arasında çıkarmayan arama motorunu başarısız olarak görmek mantıklı gibi gelse de beklide sorun internet sitemizin onların ön sayfalarda çıkartabileceği şekilde yapılandırmak daha çok mantıklı olacaktır. Peki nasıl olacak bu ? SEO ile…

SEO (Search Engine Optimization)

Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) kısaca arama motorlarının listeleme ölçütlerine uygun şekilde internet sitemize “ince ayar” yapılmasına denir. Bunu yapabilmek için arama motorunun siteleri neye göre üst sıralarda gösterdiğini bilmek ve internet sitesi ona göre yapılandırmak gerekir. Bunu yapmak için kendi tecrübenizin yeterli olmadığını düşünürseniz ve internet sitenizin ilk sıralarda görünmesini isterseniz, bu işler konusunda tabir yerindeyse “dirsek çürütmüş, kafa patlatmış” arkadaşlardan yardım isteyebilirsiniz.

İnternet reklâmları

Arama motorlarında üst sıralarda internet sitemizin çıkmasını sağlamak için diğer bir yöntem ise arama motorlarından reklam hizmeti satın almak.

İnternetin henüz yaygın olmadığı zamanlarda bir firmanın ürün ve hizmetlerini tanıtabilmesi için katalog, kartvizit, broşür gibi internet sitelerine nazaran daha yüksek maliyetler gerektiren tanıtım araçlarını kullanması gerekiyordu. Ayrıca yerel yayın kuruluşları da tercih edilebiliyordu. İnternetin yaygınlaşması ve birçok ortamda kullanılabilir olmasıyla en uygun reklâm aracı olarak kullanılmaya başlandı. Firmanın tanıtımı yapmak için artık eski ve pahalı yöntemler yerine, internet reklâmları kullanılmaya başlandı.

Farklı bir konu başlıkları ile görüşmek dileği ile...

 
Gösterim : 2394
YORUMLAR
Kemal KURTUL / Hayırlı Olsun...
Sevgili kardeşim, emeğine sağlık. Web sitemiz çok güzel olmuş. Allah daha güzel çalışmalara da imza atmayı nasip etsin.
0
0
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21672043, Bugün: 1748 kez ziyaret edilmiştir.